× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απαίτησε επιτάχυνση της επιδημιολογικής διερεύνησης και στοχευμένα μέτρα αντί του οριζόντιου αποκλεισμού ολόκληρου του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2026

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την εφαρμογή ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος ζωνοποίησης στη Λέσβο, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τη λειτουργία των σφαγείων στις περιοχές που παραμένουν καθαρές, πρόκειται να προτείνει επίσημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση παρουσιάστηκε κατά την επίσημη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου Ευστράτιος Τσομπανέλλης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του Παλλεσβιακού Φορέα έλαβαν μέρος το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου και περισσότερα από 15 μέλη από διαφορετικές περιοχές της Λέσβου, εκπροσωπώντας την αγροτική, κτηνοτροφική και ευρύτερη παραγωγική δραστηριότητα του νησιού.

 

Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ιχνηλάτησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά το πρώτο μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν η οργανωτική δομή, οι αρχές λειτουργίας και οι στόχοι του νεοσύστατου Φορέα. Όπως επισημάνθηκε, επιδίωξή του είναι να αποτελέσει μια ενιαία και θεσμικά οργανωμένη φωνή των ανθρώπων της παραγωγής, καταθέτοντας συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις επιπτώσεις που προκαλούν οι υγειονομικοί περιορισμοί στην κτηνοτροφική δραστηριότητα και στην τοπική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως άμεση προτεραιότητα τέθηκε η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης και της προβλεπόμενης διαδικασίας ιχνηλάτησης του ιού. Στόχος είναι να διαμορφωθεί πλήρης και αξιόπιστη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας.

 

Ο Φορέας δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, προκειμένου να συνδράμει στην ενημέρωση των παραγωγών, στην επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες και στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων.

Όπως υπογραμμίστηκε, η γεωγραφική διασπορά των μελών του σε ολόκληρη σχεδόν τη Λέσβο και η καθημερινή επαφή τους με τους ανθρώπους της παραγωγής μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο έργο των υπηρεσιών.

 

Ζωνοποίηση αντί για οριζόντιους περιορισμούς

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πρόταση για τον διαχωρισμό της Λέσβου σε ζώνες, με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά και κτηνιατρικά δεδομένα. Η πρόταση πρόκειται να κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Μέσω της ζωνοποίησης επιδιώκεται να διαχωριστούν με σαφήνεια οι προσβεβλημένες, οι επιτηρούμενες και οι καθαρές περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Φορέα, θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία στις ζώνες όπου δεν εντοπίζεται πρόβλημα και τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις βιοασφάλειας.

 

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα επισήμαναν ότι η διατήρηση ενός απόλυτου και οριζόντιου περιορισμού στο σύνολο του νησιού προκαλεί συνεχώς αυξανόμενες επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, στις επιχειρήσεις, στο εμπόριο και γενικότερα στην τοπική οικονομία.

 

Διευκρίνισαν, πάντως, ότι η πρόταση δεν υποβαθμίζει την ανάγκη προστασίας της ζωικής και της δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, όπως ανέφεραν, στηρίζεται στην αυστηρή εφαρμογή των επιστημονικών πρωτοκόλλων, των μέτρων βιοασφάλειας και των επίσημων κτηνιατρικών ελέγχων.

 

Η λογική της παρέμβασης είναι να εφαρμόζονται αυστηροί περιορισμοί εκεί όπου πράγματι απαιτούνται, χωρίς να παραμένει αποκλεισμένο ολόκληρο το νησί όταν υπάρχουν περιοχές που αποδεδειγμένα είναι καθαρές.

 

«Ανάγκη για συντονισμό και αποτελέσματα»

Η συνάντηση αποτέλεσε την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και την αφετηρία μιας θεσμικής συνεργασίας γύρω από τα άμεσα προβλήματα της παραγωγής.

 

Στην ανακοίνωσή του ο Φορέας τονίζει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει ως ενεργός συνομιλητής των αρμόδιων αρχών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις.

 

«Ο πρωτογενής τομέας της Λέσβου δεν έχει ανάγκη από περισσότερα λόγια. Έχει ανάγκη από συντονισμό, ταχύτητα, σοβαρότητα και αποτελέσματα», επισημαίνει, θέτοντας ως βασικό στόχο την προστασία των παραγωγών, την αποκατάσταση της ομαλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας του νησιού.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Οι Τούρκοι βοηθούν, αλλά δεν μπορούν να σώσουν τον τουρισμό της Λέσβου»

Ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς μιλά στο «Ν» για τις υποδομές, την ακρίβεια και την ανάγκη νέου σχεδιασμού
«Οι Τούρκοι βοηθούν, αλλά δεν μπορούν να σώσουν τον τουρισμό της Λέσβου»
ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη το αγροτικό πετρέλαιο στην Ισπανία

Άνοδος 45,6% από τα τέλη Φεβρουαρίου – Στα 421,50 ευρώ εκτινάχθηκε το κόστος για το γέμισμα ενός τρακτέρ
Στα ύψη το αγροτικό πετρέλαιο στην Ισπανία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε ετήσια ακινησία βγήκε το πλοίο «Διαγόρας»

Επέστρεψε το «Blue Star Myconos» στις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές του Βορείου Αιγαίου
Σε ετήσια ακινησία βγήκε το πλοίο «Διαγόρας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Open Days ποδοσφαίρου στη Θερμή με τον Πανιώνιο

Η Ακαδημία ΠΑΕΣ Αίγειρος Μυστεγνών υποδέχεται το Panionios Football Network στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 έως 16 ετών δύο ημέρες προπόνησης και νέων εμπειριών
Open Days ποδοσφαίρου στη Θερμή με τον Πανιώνιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Ευρώπη η προστασία της αυτόχθονης φυλής προβάτου Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα ζητά επιστημονική τεκμηρίωση για τις θανατώσεις υγιών ζώων και τη δημιουργία προστατευμένων πυρήνων διατήρησης της φυλής
Στην Ευρώπη η προστασία της αυτόχθονης φυλής προβάτου Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη με μια θάλασσα γεύσεις

Έξι σημεία γευσιγνωσίας, τέσσερα εργαστήρια και επαφές με την αγορά της Βόρειας Ελλάδας
Από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη με μια θάλασσα γεύσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το επόμενο βήμα στις θανατώσεις

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου φέρεται να απορρίπτει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως η σχετική πράξη. Η ΑΔΑ υπηρετεί την κυβέρνηση δηλώνει ο Κ. Μουτζούρης
Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το επόμενο βήμα στις θανατώσεις
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στη Μαλαισία

Οι δράσεις προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάστηκαν σε 600 συνέδρους από 22 χώρες
Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στη Μαλαισία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης με 17,13 εκατ. ευρώ για τους αγρότες του Βορείου Αιγαίου

Από τις 6 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για επενδύσεις σε εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, εξοικονόμηση νερού και ενέργεια – Έως 70% η ενίσχυση για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων
Σχέδια Βελτίωσης με 17,13 εκατ. ευρώ για τους αγρότες του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν επανέλεγχο πριν από τις θανατώσεις

Επείγουσα παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα για τις εκτροφές με αμφισβητούμενα αποτελέσματα – Αίτημα για νέες εξετάσεις από στρατιωτικούς κτηνιάτρους και απάντηση εντός 24 ωρών
Ζητούν επανέλεγχο πριν από τις θανατώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέος κύκλος δακοκτονίας με τον αφθώδη πυρετό να αλλάζει τον προγραμματισμό

Οκτώ ημέρες θα διαρκέσει η τέταρτη διαβροχή στις περιοχές που ξεκινούν – Με νέα εντολή η έναρξη για τα συνεργεία που εξαιρούνται
Νέος κύκλος δακοκτονίας με τον αφθώδη πυρετό να αλλάζει τον προγραμματισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κανείς δεν θέλει να μαζέψει τις ελιές στη Λέσβο

Με τιμές παραγωγού από 3,50 έως 4 ευρώ το κιλό, η συγκομιδή γίνεται ασύμφορη και η νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκινά με απογοήτευση
Κανείς δεν θέλει να μαζέψει τις ελιές στη Λέσβο