
Η Λέσβος φιλοξενεί μία από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές του φετινού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026», καθώς την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 20:00, ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Μέσσου μετατρέπεται σε σκηνή φιλοξενώντας την παράσταση «Σοφοί, Σαλοί και Ενοχλητικοί σε Απολογία – Προσωπογραφίες εκτός πολιτικής ορθότητας».
Πρόκειται για μια ξεχωριστή καλλιτεχνική πρόταση που συνδυάζει θέατρο, αφήγηση, μουσική και λογοτεχνία, αναδεικνύοντας προσωπικότητες που τόλμησαν να κινηθούν έξω από τα όρια της συμβατικής σκέψης και της κοινωνικής αποδοχής.
Μια σκηνική συνάντηση με τις «ανήσυχες» μορφές της ελληνικής διανόησης
Η παράσταση επιχειρεί έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και πνευματικές φυσιογνωμίες, θέτοντας στο επίκεντρο το διαχρονικό ερώτημα για τη σχέση της κοινωνίας με όσους αμφισβητούν τις βεβαιότητές της.
Αφετηρία αποτελεί ο σατιρικός λόγος του Λουκιανού, ο οποίος «πουλά» φιλοσόφους και φιλοσοφούντες στην αγορά, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο θεατρικό πλαίσιο μέσα στο οποίο παρελαύνουν προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο Μ. Γονατάς, ο Γεώργιος Σουρής, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Γιώργος Σαραντάρης, αλλά και –ίσως– ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, μαζί με άλλες μορφές που κινήθηκαν στα όρια της κοινωνικής αποδοχής και της δημιουργικής ανατροπής.
Παρά τις διαφορετικές διαδρομές τους, όλοι συναντώνται σε έναν κοινό πυρήνα ανθρωπισμού, ελευθερίας σκέψης και πνευματικής ανυπακοής, συνθέτοντας ένα πολυφωνικό καλλιτεχνικό σύμπαν.
Λόγος, μουσική και ηχητικά τοπία σε μια ενιαία εμπειρία
Η παράσταση δεν περιορίζεται στην απλή αφήγηση κειμένων. Μέσα από πρωτότυπη μουσική, πολυφωνικά ηχητικά περιβάλλοντα και σκηνικές συνθέσεις, δημιουργείται ένας ζωντανός καμβάς όπου οι φωνές των δημιουργών συνομιλούν μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των ιδεών τους.
Το αποτέλεσμα φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ιστορικό χώρο του Ιερού του Μέσσου σε τόπο συνάντησης της αρχαίας κληρονομιάς με τον σύγχρονο καλλιτεχνικό προβληματισμό.
Οι συντελεστές της παραγωγής
Τη σύλληψη και επιμέλεια των κειμένων υπογράφει η Κορίνα Βουγιούκα, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Τάσος Ρωσόπουλος.
Στην αφήγηση συμμετέχει ο Γιώργος Μπινιάρης, ενώ ο Χρήστος Κεχρής αναλαμβάνει τραγούδι και αφήγηση. Στη σκηνή βρίσκονται ακόμη ο Μιχάλης Παπαπέτρου στο τσέμπαλο και η Κορίνα Βουγιούκα στην κλασική κιθάρα.
Ελεύθερη είσοδος με προκράτηση
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 20:00, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου στη Λέσβο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο απαιτείται ηλεκτρονική προκράτηση θέσης μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026».Τη διοργάνωση της παραγωγής έχει αναλάβει η ΑΜΚΕ Visit Agiasos, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού.