× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απάντηση στον Μουτζούρη από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα

Αντιδρά στις δηλώσεις περί ευθυνών των κτηνοτρόφων για τη διασπορά του αφθώδους πυρετού και ζητά να λογοδοτήσουν όσοι είχαν θεσμικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/6/2026

Απάντηση στον Μουτζούρη από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Έντονη αντίδραση προκάλεσαν στον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη σχετικά με τις ευθύνες για την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως,  μπορεί να υπάρχουν ευθύνες τόσο στο Υπουργείο όσο και στην Περιφέρεια, «όμως οι ευθύνες είναι και στους ιδιοκτήτες των ζώων», αποδίδοντας μέρος της διασποράς της νόσου σε ελλιπή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και σε μετακινήσεις κτηνοτρόφων και ζώων.

Με ανακοίνωσή του ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια, όπως αναφέρει, μονομερούς απόδοσης ευθυνών στους κτηνοτρόφους του νησιού, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι της παραγωγής δεν μπορούν να μετατρέπονται σε «εύκολους ενόχους» μιας κρίσης με πολλαπλές αιτίες και ευθύνες. Παράλληλα ζητά πλήρη διαφάνεια, ουσιαστικές απαντήσεις και απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι είχαν θεσμικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά αναφέρει: 

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα εκφράζει την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή του για κάθε δημόσια τοποθέτηση που επιχειρεί να μεταφέρει μονομερώς την ευθύνη για τη μετάδοση της ζωονόσου στους ίδιους τους κτηνοτρόφους της Λέσβου.
Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετατρέπονται στους «εύκολους ενόχους» μιας κρίσης με πολλαπλές διαστάσεις και ευθύνες. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εδώ και μήνες βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της κατάστασης, βλέποντας τον κόπο μιας ζωής να απειλείται. Είναι εκείνοι που συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες αρχές, εφάρμοσαν τα μέτρα που τους ζητήθηκαν και υπέστησαν τεράστιες οικονομικές απώλειες, προκειμένου να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο και η δημόσια υγεία.
Η διαχείριση μιας τόσο σοβαρής κρίσης απαιτεί υπευθυνότητα, αυτοκριτική και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η αναζήτηση των πραγματικών αιτιών και η απόδοση ευθυνών εκεί όπου πράγματι αναλογούν αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στο μέλλον.
Όσοι είχαν θεσμική ευθύνη για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη διαχείριση της κρίσης οφείλουν πρώτα να λογοδοτήσουν στους πολίτες και στους ανθρώπους της παραγωγής, πριν αναζητήσουν ευθύνες αποκλειστικά στους κτηνοτρόφους. Η στοχοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Αντίθετα, δημιουργεί διχασμό και αδικεί ανθρώπους που δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατήσουν ζωντανή την κτηνοτροφία της Λέσβου.
Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα δεν θα επιτρέψει να στοχοποιηθούν συλλήβδην οι παραγωγοί του νησιού μας. Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια, ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες για τη θωράκιση του πρωτογενούς τομέα απέναντι σε παρόμοιες κρίσεις.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τους ανθρώπους της παραγωγής, διεκδικώντας λύσεις, στήριξη και δικαιοσύνη. Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου αξίζουν σεβασμό και αναγνώριση για όσα έχουν υποστεί, όχι να αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Η κοινωνία της Λέσβου δικαιούται την αλήθεια. Και ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας δικαιούται να ακούγεται η φωνή του με αξιοπρέπεια και σεβασμό

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Εισαγγελία η διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

«Ηλιαχτίδα Μανταμάδου» και «Πρωτοβουλία Ερεσού» προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Στην Εισαγγελία η διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η ΑΑΔΕ αρπάζει τις επιδοτήσεις από κτηνοτρόφους που παλεύουν με τον αφθώδη

Ενώ οι παραγωγοί της Λέσβου μετρούν απώλειες εισοδήματος και καθυστερήσεις πληρωμών, το κράτος αναζητά «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά από το 2023
Η ΑΑΔΕ αρπάζει τις επιδοτήσεις από κτηνοτρόφους που παλεύουν με τον αφθώδη
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Τρελές αυξήσεις σε καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια και βασικά τρόφιμα για τον Μάιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σήμανση με ηλεκτρονικούς βώλους για τα αιγοπρόβατα

Πιλοτική εφαρμογή με πολλές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου
Σήμανση με ηλεκτρονικούς βώλους για τα αιγοπρόβατα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους 1.044 τόνους τα τυριά που έφυγαν από τη Λέσβο

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη διάθεση των προϊόντων μετά τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό, αλλά παραμένουν τα προβλήματα για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου
Στους 1.044 τόνους τα τυριά που έφυγαν από τη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες εστίες αφθώδους πυρετού σε Αρίσβη και Νέες Κυδωνίες

Σε 38 εκτροφές του νησιού οι έλεγχοι έδειξαν ότι είναι καθαρές από την ζωονόσο
Νέες εστίες αφθώδους πυρετού σε Αρίσβη και Νέες Κυδωνίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενισχύεται η Λέσβος με τρεις ακόμη στρατιωτικούς κτηνιάτρους για τον αφθώδη πυρετό

Στους 17 ανέρχονται πλέον οι στρατιωτικοί κτηνίατροι που συμμετέχουν στους ελέγχους και την επιτήρηση της νόσου στο νησί
Ενισχύεται η Λέσβος με τρεις ακόμη στρατιωτικούς κτηνιάτρους για τον αφθώδη πυρετό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο

Εκτός του προγράμματος προς το παρόν Αγία Παρασκευή, Νάπη και Πελόπη – Υψηλομέτωπο λόγω ενεργών κρουσμάτων αφθώδους πυρετού
Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βασίλης Ζαμπούνης «Ο παραδοσιακός ελαιώνας εκπέμπει SOS»

Ο πρόεδρος της 4Ε μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm Στο Νησί και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά» για το συνέδριο «Ελαιοκομικός Τομέας Προβλήματα και Προοπτικές», που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βασίλης Ζαμπούνης «Ο παραδοσιακός ελαιώνας εκπέμπει SOS»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο

Το «Ν» αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα μειωμένα ποσοστά της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειας
Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυξάνονται τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού

Τρεις νέες εστίες της νόσου, μία στην Αγία Παρασκευή και δύο στην Καλλονή
Αυξάνονται τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού