× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν θα γίνουμε κολίγοι τον 21ο αιώνα»

Σε υψηλούς τόνους η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, που αποδίδει ευθύνες σε κυβέρνηση και Περιφέρεια για τις επιπτώσεις της επιζωοτίας στο νησί.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2026

«Δεν θα γίνουμε κολίγοι τον 21ο αιώνα»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου για τη διαχείριση της κρίσης του αφθώδους πυρετού αποτυπώνεται σε νέα ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρου Πρωτοψάλτη, η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση, το ΥΠΑΑΤ και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για σοβαρές ευθύνες τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της ζωονόσου, ενώ καταγγέλλει ότι, σχεδόν 3 μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, οι πληγέντες παραγωγοί εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική ασφυξία. Παράλληλα, επαναφέρει το σύνολο των διεκδικήσεών της, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και λήψη μέτρων για την προστασία και ανασυγκρότηση της λεσβιακής κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για άλλη μια φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Πρωτοψάλτης σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή με περίσσιο θράσος έριξε τις ευθύνες για την είσοδο και διασπορά της ζωονόσου του αφθώδη πυρετού στους κτηνοτρόφους του νησιού.
Συνάδελφοι, κάνουν τα πάντα για να μας μουδιάσουν, να μας φιμώσουν, να μας τρομοκρατήσουν. 
ΟΧΙ δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. 
Κυβέρνηση, ΥΠΑΑΤ και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν όλη την ευθύνη για την είσοδο και διασπορά της νόσου. Η παντελή έλλειψη πρόληψης, η ανεπαρκείς και καθυστερημένη αντιμετώπιση μετά την εμφάνιση της επιζωοτίας, είναι ενέργειες εγκληματικές κατά της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων του νησιού. Όσον αφορά την ικανότητα της κτηνιατρικής Υπηρεσίας, οι κύριοι υπεύθυνοι για την υποστελέχωση της είναι Περιφέρεια και κυβέρνηση και να σταματήσουν να πετάνε «το μπαλάκι» ο ένας στον άλλον. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Αφήνοντας απλήρωτους 90 βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που θανατώθηκαν τα ζώα τους και σχεδόν 3000 που έχουν χάσει το εισόδημά τους απ’ τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού. 
Συνάδελφοι μας σέρνουν σε καθεστώς ομηρίας από τα χρέη που συσσωρεύονται. Μας θέλουν να παρακαλάμε και να κάνουμε υπομονή. Για άλλη μια φορά τους στέλνουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ. Κολίγοι τον 21 αιώνα δεν θα γίνουμε. Σηκώνουμε το ανάστημα και τη φωνή μας απέναντι στη κυβερνητική πολιτική και σε όλους αυτούς τους κυρίους που μας κουνάνε το δάχτυλο. Δυναμώνουμε τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους μας και συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα να προετοιμάζουμε τις επόμενες δράσεις μας.
Συνάδελφοι αγρότες – κτηνοτρόφοι συσπειρωνόμαστε πίσω απ’ το ενωτικό πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε επεξεργαστεί, γιατί είναι αυτό που ολοκληρωμένα μπορεί να μας ανοίξει το δρόμο για την επιβίωση και τη συνέχιση της αγροτικής – κτηνοτροφικής δραστηριότητάς μας.
Το πλαίσιο αιτημάτων μας:
•    Να δοθούν τώρα όλες οι επιδοτήσεις που δικαιούμαστε. 
•    Αποζημιώσεις στο 100% της πραγματικής εμπορικής αξίας των ζώων που θανατώθηκαν. Άμεση πληρωμή τους.
•    Πλήρη αποζημίωση για το γάλα που δεν διατέθηκε και για τα σφάγια που χάθηκαν την περίοδο του Πάσχα. 
•    Πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλο το διάστημα της καραντίνας και των περιορισμών. Άμεση πληρωμή του γάλακτος που παραδίδεται και εγγυημένη από το κράτος τιμή.
•    Κάλυψη όλων των εξόδων βιοασφάλειας από το κράτος. Δωρεάν απολυμαντικά μέσα, δωρεάν έλεγχοι και όχι τιμωρητικά μέτρα κατά των παραγωγών. 
•    Άμεση στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με όλο το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. 
•    Προμήθεια φορητών αποτεφρωτήρων ΤΩΡΑ για την ασφαλή διαχείριση των θανατωμένων κοπαδιών. 
•    Άμεση εφαρμογή σχεδίου εμβολιασμού που είναι το μόνο που μπορεί να περιορίσει τις μαζικές θανατώσεις και τον αφανισμό του λεσβιακού προβάτου. Χωρίς άλλη αναμονή να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, που είναι DIVA, και ταυτόχρονα να προχωράει και η ιχνηλάτηση όπως γίνεται και στην Κύπρο.
•    Δημιουργία σύγχρονων μονάδων παστερίωσης από το κράτος εντός των ζωνών καραντίνας. Το παστεριωμένο γάλα, που είναι ασφαλές, να κατευθύνεται στα μικρά και συνεταιριστικά τυροκομεία αλλά και εκτός νησιού – να σταματήσει ο αποκλεισμός των μικρών τυροκομείων από τη διάθεση του προϊόντος τους. 
•    Άμεσο άνοιγμα των σφαγείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 
•    Πλήρης Ανασύσταση Ζωικού Κεφαλαίου με 100% κρατική χρηματοδότηση.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»

Διαγενεακό εργαστήριο παραδοσιακής μαγειρικής την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων
Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι

Ζητούν να βγει και να συνομιλήσει μαζί τους ο προϊστάμενος Στρατής Τσομπανέλλης – Πρότεινε συνάντηση με αντιπροσωπεία στο εσωτερικό του κτιρίου
Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι
ΥΓΕΙΑ

Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Ιατρικός εξοπλισμός, συσκευές, έπιπλα και παιδικά ρούχα προσφέρθηκαν από συλλόγους, επιχειρήσεις, οικογένειες και πολίτες
Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Δεκατρείς κτηνοτρόφοι, αγρότες και συνδικαλιστές καταθέτουν την Δευτέρα 27 Ιουλίου για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Απρίλη. Τη νομική εκπροσώπησή τους έχει αναλάβει η Νίκη Τσιριγώτη
Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο

Ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου εν όψει του 15Αύγουστου
Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες

Στον έναν άξονα η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και στον άλλον ο Γιάννης Ζουγανέλης
Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια

Χρηματοδότηση 1,24 εκατ. ευρώ για τη μελέτη του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει τις δομές δευτεροβάθμιας ειδικής εκπαίδευσης
Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Υπάρχει πλέον ένα παράθυρο για τους συμβασιούχους των δήμων της Λέσβου»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου Δημήτρης Κόνσουλας μίλησε για τις ελλείψεις προσωπικού, τα οφειλόμενα ΜΑΠ, αλλά και τη δικαστική περιπέτεια μετά τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
«Υπάρχει πλέον ένα παράθυρο για τους συμβασιούχους των δήμων της Λέσβου»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Άνδρας 35 ετών οδηγούσε Ι.Χ. αυτοκίνητο στην περιοχή της Καλλονής χωρίς να είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια, σύμφωνα με την Αστυνομία
Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 55χρονου στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Κατασχέθηκαν κάνναβη, τρία ναρκωτικά χάπια, αναδιπλούμενος σουγιάς και δύο κυνηγετικά φυσίγγια
Σύλληψη 55χρονου στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματία στα Μιστεγνά

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε 39χρονος άνδρας υπό την επήρεια αλκοόλ συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 45χρονος δικυκλιστής
Τροχαίο με τραυματία στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης

Αθλητές ηλικίας από οκτώ έως 82 ετών διένυσαν τη θαλάσσια διαδρομή των περίπου 1.000 μέτρων από την Κουντουρουδιά μέχρι το Πέραμα
110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης