
Μια ουσιαστική περιβαλλοντική παρέμβαση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 4 Ιουνίου οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης, οι οποίοι συμμετέχουν στο Project Ανακύκλωσης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Γραμματισμού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η ομάδα βρέθηκε στην παραλία της Επάνω Σκάλας, αναλαμβάνοντας δράση για τον καθαρισμό της ακτής από απορρίμματα που είχαν συσσωρευτεί τόσο από τη θάλασσα όσο και από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, και αποτέλεσε μια έμπρακτη υπενθύμιση της ευθύνης που έχουν όλοι οι πολίτες απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στους δημόσιους χώρους.
Μια παραλία που δοκιμάζεται καθημερινά
Η παραλία της Επάνω Σκάλας αποτελεί μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, ωστόσο συχνά επιβαρύνεται από απορρίμματα που μεταφέρονται από τα θαλάσσια ρεύματα ή εγκαταλείπονται από ασυνείδητους πολίτες. Πλαστικά αντικείμενα, χαρτιά, μεταλλικές συσκευασίες και άλλα απορρίμματα συγκεντρώθηκαν από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εργάστηκαν μεθοδικά για την αποκατάσταση της εικόνας της ακτής.
Η δράση έδωσε στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να βιώσουν στην πράξη τις συνέπειες της ρύπανσης και να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η προσωπική συμβολή του καθενός στη διατήρηση καθαρών και ασφαλών δημόσιων χώρων.
Συλλογική προσπάθεια με ουσιαστικό αποτέλεσμα
Καθοριστική ήταν η συμβολή του εκπαιδευόμενου του σχολείου Γιαννούλου Παναγιώτη, ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων του Δήμου Μυτιλήνης. Ο ίδιος προμήθευσε την ομάδα με γάντια και σακούλες απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η δράση να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Η συνεργασία αυτή ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την καθημερινή κοινωνική και επαγγελματική εμπειρία των εκπαιδευομένων.
Από τον καθαρισμό στην ανακύκλωση
Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των απορριμμάτων, η ομάδα μετέφερε τα υλικά στη γειτονική γωνιά ανακύκλωσης. Εκεί έγινε επιτόπου διαλογή των απορριμμάτων ανά κατηγορία και τοποθέτησή τους στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
Η διαδικασία αυτή λειτούργησε ως πρακτικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων.
Στόχος η αλλαγή νοοτροπίας
Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, ο βασικός στόχος του Project Ανακύκλωσης δεν περιορίζεται στην ενημέρωση των εκπαιδευομένων, αλλά επεκτείνεται στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και στην ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Η δράση στην Επάνω Σκάλα ανέδειξε ότι η ανακύκλωση και η προστασία των ακτών δεν αποτελούν μόνο ευθύνη των αρμόδιων φορέων, αλλά υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης επιχειρεί να διαμορφώσει ενεργούς πολίτες που θα μεταφέρουν το μήνυμα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στην καθημερινότητά τους και στις τοπικές κοινότητες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται.