× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στημένο το παιχνίδι για τον κοινωνικό κανιβαλισμό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

Δημοσίευση 7/9/2020

Στημένο το παιχνίδι για τον κοινωνικό κανιβαλισμό

Κανένας θυμός δεν κατευνάζεται απλά και μόνο με την πρόδηλα στημένη αποχώρηση του συγκεκριμένου παίχτη από το Big Brother. Η αποχώρηση ήρθε ύστερα από την κατακραυγή στα social media και την απόσυρση χορηγών κι όχι από κάποια ειλικρινή συνειδητοποίηση. Έγινε μάλιστα με τέτοιο τρόπο που μερίμνησε για την απενεχοποίηση του παίχτη υποβαθμίζοντας την ομολογία/ προτροπή βιασμού σε πλάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε την κουλτούρα βιασμού σε live μετάδοση: Ένας «άντρακλας» σαν αυτούς που βίασαν και σκότωσαν την Ελένη, σαν αυτούς που βιάζουν και κακοποιούν καθημερινά γυναίκες, προχώρησε μέσα από το βήμα που του έδωσε η τηλεοπτική χαβούζα του Big Brother σε δημόσια προτροπή για βιασμό».

Καμία πλάκα. Όταν κάποιος εκφράζεται τόσο ανενδοίαστα με αυτό τον τρόπο για ένα έγκλημα έμφυλης κυριαρχίας, το κάνει γιατί είναι κομμάτι της πεποίθησης και της πρακτικής του κι επιπλέον έχει μια αίσθηση ατιμώρητου. Πολύ πριν εντοπίσουν οι χρήστες των social media το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, το άκουσαν συμπαίκτες, το άκουσαν άνθρωποι της παραγωγής και δεν αντέδρασαν.

Πέρα από αυτά, όμως, η παραγωγή του τηλεοπτικού παιχνιδιού έχει κάνει ένα καλά μελετημένο casting. Πολύ συνειδητά επέλεξαν να εντάξουν στο παιχνίδι μια σειρά από αχρείους με ξεκάθαρο φασιστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή ομοφοβικό προφίλ και δίπλα τους να προσδώσουν μια επίφαση συμπεριληπτικότητας με plus size models και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που χρησιμοποιούνται εργαλειακά για να χυθεί πάνω τους δηλητήριο από τους μάτσο. Έχουν ακουστεί πολλά χοντροφοβικά, σεξιστικά, ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια στο παιχνίδι. Η παραγωγή δηλαδή και ο ΣΚΑΙ έκαναν μια επιλογή να δώσουν βήμα σε μισανθρωπικές απόψεις, θεωρώντας ότι ο κακοποιητικός λόγος είναι μονάδα τηλεθέασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για να ευνοεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό και εκφασισμό, όπως κάθε παιχνίδι που κανονικοποιεί την παραβίαση της ιδιωτικότητας και προωθεί τον ανταγωνισμό. Θυμίζω ότι στο ισπανικό Big Brother είχε διαπραχθεί βιασμός.

Το ΕΣΡ δεν έχει τη σοβαρότητα κ τα ανακλαστικά να τους το κλείσει τώρα. Ένας εισαγγελέας δεν έχει την ευθιξία να παρέμβει άμεσα. Εμείς όμως, που κουβαλάμε σε κάθε βήμα μας τις βιασμένες, κακοποιημένες, δολοφονημένες αδερφές μας, έχουμε αρκετή οργή για να τους πνίξει. Καθάρματα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας