
Ένα πολύχρωμο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, την αξία της ανακύκλωσης και την ανάγκη αλλαγής της καθημερινής μας συμπεριφοράς έστειλαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης μέσα από μια ιδιαίτερη δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Αιγαίου και το μεζεδοπωλείο «Παράταιρον».
Οι μικροί μαθητές, μέσα από ζωγραφιές γεμάτες χρώματα αλλά και δυνατά μηνύματα, παρουσίασαν τον δικό τους τρόπο να βλέπουν τον κόσμο, έναν κόσμο καθαρό, χωρίς πλαστικά και σκουπίδια, με θάλασσες προστατευμένες και ανθρώπους που σέβονται το περιβάλλον. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε έναν ανοιχτό χώρο στο κέντρο της πόλης, όπου οι παιδικές δημιουργίες εκτέθηκαν δημόσια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περαστικών και επισκεπτών.
«Η θάλασσα πρέπει να είναι πάντα καθαρή»
Τα παιδιά μίλησαν με αυθορμητισμό για τις ζωγραφιές τους αλλά και για όσα έχουν μάθει σχετικά με την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική προστασία. Ένα από τα παιδιά εξήγησε πως ζωγράφισε «μια θάλασσα χωρίς σκουπίδια, έτσι όπως πρέπει να είναι πάντα», ενώ άλλα παιδιά παρουσίασαν μπλε κάδους ανακύκλωσης, πλανήτες καθαρούς και ανθρώπους που πετούν σωστά τα απορρίμματά τους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ζωγραφιά μαθήτριας που απεικόνιζε μια χελώνα καρέτα καρέτα μέσα σε μολυσμένη θάλασσα. Η ίδια εξήγησε πως ήθελε να δείξει τον κίνδυνο που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες στα θαλάσσια είδη, αφού πολλές φορές οι χελώνες τις μπερδεύουν με τροφή και πεθαίνουν. Στη ζωγραφιά υπήρχε ακόμη και ένα νεκρό ψάρι, συμβολίζοντας τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στη θαλάσσια ζωή.
Άλλοι μαθητές μίλησαν για τη σημασία της καθημερινής ανακύκλωσης, ενώ δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους που τα έργα τους εκτέθηκαν δημόσια και συνοδεύονταν από τα ονόματά τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δική τους «τέχνη» στην τοπική κοινωνία.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση ξεκινά από το σχολείο
Οι εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης υπογράμμισαν ότι η δράση αυτή ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς που γίνεται μέσα στις τάξεις γύρω από το περιβάλλον και την ανακύκλωση. Όπως ανέφεραν, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης ακόμη και μέσα στο σχολείο, ενώ έχουν προηγηθεί πολλές συζητήσεις και ενημερώσεις για την προστασία της φύσης.
Μάλιστα, τονίστηκε πως στόχος ήταν τα έργα των μαθητών να μην μείνουν «κλεισμένα» στο σχολείο, αλλά να βγουν στην κοινωνία, σε έναν χώρο όπου καθημερινά κινείται πολύς κόσμος. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ίσως κάποιος άνθρωπος ανάμεσα στο φαγητό και τη διασκέδασή του να σταθεί για λίγο μπροστά στις ζωγραφιές και να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο απέναντι στην ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ακόμη ότι «τα παιδιά είναι σαν λευκοί καμβάδες», τονίζοντας πως οι πληροφορίες και οι αξίες που λαμβάνουν από μικρή ηλικία τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφεραν, η επένδυση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μικρών παιδιών αποτελεί ουσιαστικά επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας και της πόλης.
Έκθεση ζωγραφικής για όλο το καλοκαίρι
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 35 έργα ζωγραφικής και θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στον χώρο του «Παράταιρον». Στη συνέχεια, τα έργα θα τοποθετηθούν στο εσωτερικό του καταστήματος ώστε να συνεχίσουν να είναι ορατά στο κοινό.
Οι διοργανωτές σημείωσαν ότι η έκθεση δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα και τα έργα δεν πωλούνται, καθώς ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι αποκλειστικά η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ανάδειξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Παράλληλα, εξέφρασαν την ελπίδα να επισκεφθεί πολύς κόσμος την έκθεση και να γνωρίσει από κοντά τη δουλειά των μαθητών.
Η συνεργασία με την τοπική αγορά και το μήνυμα της ανακύκλωσης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συνεργασία με το μεζεδοπωλείο «Παράταιρον» και τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος, όπως τονίστηκε, στηρίζει ενεργά την ανακύκλωση και ειδικά τη συλλογή χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, πρόκειται για μία από τις επιχειρήσεις εστίασης που ανακυκλώνουν μεγάλες ποσότητες τηγανέλαιου, στέλνοντας ένα ουσιαστικό μήνυμα περιβαλλοντικής ευθύνης.
Από την πλευρά των συμμετεχόντων επισημάνθηκε ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν τη σημασία της ανακύκλωσης, τόσο για τη λειτουργία των ίδιων των καταστημάτων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας συνολικά. Παράλληλα, τονίστηκε πως όταν τα παιδιά δίνουν πρώτα το παράδειγμα, τότε ακόμη και οι μεγαλύτεροι παρακινούνται να αλλάξουν συνήθειες και να γίνουν πιο προσεκτικοί στην καθημερινότητά τους.
«Οι ζωγραφιές έδωσαν ζωή στον χώρο»
Κλείνοντας τη δράση, οι συμμετέχοντες στάθηκαν ιδιαίτερα στη δύναμη που έχουν τα παιδικά έργα να μεταμορφώνουν έναν χώρο και να δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «όπου μπαίνουν έργα παιδιών, ο χώρος αλλάζει», ενώ δεν αποκλείστηκε το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης.
Η δράση απέδειξε ότι η περιβαλλοντική συνείδηση μπορεί να καλλιεργηθεί από πολύ μικρή ηλικία και πως όταν σχολείο, κοινωνία και τοπικές επιχειρήσεις συνεργάζονται, μπορούν να δημιουργηθούν πρωτοβουλίες που αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην πόλη και κυρίως στις επόμενες γενιές.