× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε παιδί από το Γενικό Λύκειο Αντισσας

Ημερίδα με επίκεντρο τις μαθησιακές δυσκολίες ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας σχολείου, οικογένειας και τοπικής κοινωνίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/5/2026

Μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε παιδί από το Γενικό Λύκειο Αντισσας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το δικό του ξεχωριστό μήνυμα στήριξης και αποδοχής προς κάθε παιδί έστειλε το Γενικό Λύκειο Άντισσας μέσα από την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μαθαίνω, Κατανοώ, Στηρίζω. Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαφορετικότητα», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαΐου 2026 στην Κοινοτική Αίθουσα Άντισσας.

Σε μια ζεστή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν ένα ζήτημα που αφορά όλο και περισσότερες οικογένειες, επιχειρώντας να αναδείξουν πως οι μαθησιακές δυσκολίες δεν αποτελούν αδυναμία, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης που χρειάζεται κατανόηση, υπομονή και στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχολείο ως χώρος ασφάλειας και αποδοχής

Κεντρική φιλοσοφία της εκδήλωσης ήταν η ανάγκη το σχολείο να λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος αποδοχής, όπου κάθε παιδί θα μπορεί να αισθάνεται ότι ανήκει, χωρίς να εγκλωβίζεται στο άγχος των βαθμών και της σχολικής επίδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς, επισημαίνοντας ότι όταν οι ενήλικες λειτουργούν ως ομάδα, τότε μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ένα παιδί να ανακαλύψει τον δικό του δρόμο προς τη γνώση και την προσωπική εξέλιξη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και στήριξαν με την παρουσία τους ο εφημέριος του χωριού πατέρας Φώτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άντισσας Ιορδάνης Ιορδάνου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τέρπανδρος» Προκόπης Ιορδάνου, καθώς και η Διευθύντρια του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα Μακρή.

Οι παρεμβάσεις των ομιλητών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψυχολόγος του σχολείου Ευαγγελία (Βάλια) Μακρή προσέγγισε το θέμα με επιστημονική γνώση αλλά και ιδιαίτερη ευαισθησία, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της συναισθηματικής στήριξης μέσα στην οικογένεια. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συχνά βιώνουν παιδιά και έφηβοι όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης αποτελεί βασικό στοιχείο για την πρόοδό τους.

Παράλληλα, ο φιλόλογος του σχολείου Σταύρος Νικοκύρης μετέφερε την εμπειρία της καθημερινής εκπαιδευτικής πράξης μέσα στην τάξη, παρουσιάζοντας πρακτικά παραδείγματα για το πώς εκδηλώνονται οι μαθησιακές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της σωστής καθοδήγησης από το οικογενειακό περιβάλλον και σε απλές αλλά ουσιαστικές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο διάβασμα και την οργάνωση της μελέτης τους.

Γόνιμος διάλογος σε κλίμα εμπιστοσύνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία γονείς και παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα, να εκφράσουν αγωνίες και να μοιραστούν προσωπικούς προβληματισμούς.

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή κινήθηκε σε πιο στενό κύκλο, το κλίμα που δημιουργήθηκε χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα ουσιαστικό και ανθρώπινο, επιτρέποντας έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στην εκπαιδευτική τους πορεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη φιλόλογο κα Βατούση, η οποία συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της εκδήλωσης αλλά δεν κατάφερε να παραστεί λόγω αιφνίδιας ασθένειας, με τους παρευρισκόμενους να της εύχονται περαστικά και ταχεία ανάρρωση.

«Οι δυσκολίες μπορούν να γίνουν σκαλοπάτι για το μέλλον»

Το Γενικό Λύκειο Άντισσας ευχαρίστησε την Κοινότητα και τον Δήμο για την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και προσωπικά τον πρόεδρό του κ. Λεοντίου για τη συμβολή στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Το μήνυμα που έμεινε στο τέλος της βραδιάς ήταν πως όταν σχολείο, οικογένεια και τοπική κοινωνία λειτουργούν μαζί, τότε οι δυσκολίες των παιδιών παύουν να μοιάζουν με αξεπέραστο εμπόδιο και μπορούν να μετατραπούν σε ένα σημαντικό σκαλοπάτι για το μέλλον τους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου
ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»

Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή
ΥΓΕΙΑ

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι

Διήμερο σεμινάριο για ενήλικες στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη από το «Μικρό Ροκέ», με εισηγητή τον έμπειρο προπονητή Δημήτρη Μαυρέα
Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γέρας ταξίδεψαν με το Erasmus+, γνώρισαν μια διαφορετική σχολική καθημερινότητα και ανακάλυψαν νέους τόπους μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.
Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;

685 καταγεγραμμένα περιστατικά από το 2024, εκ των οποίων 158 το πρώτο εννεάμηνο του 2026-Η ψυχίατρος Νίκη Κούρτη μιλά στο «Ν» για τον φόβο της καταγγελίας και το ερώτημα αν η βία μειώνεται πραγματικά ή τα θύματα εξακολουθούν να σιωπούν;
Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους

Ο Μάνος Ερωτοκριτάκης, MSc Ακουολόγος, μιλά στο «Ν» για τις επιπτώσεις της βαρηκοΐας, τα ταμπού που εμποδίζουν την αντιμετώπισή της και τη μέθοδο REM, που εξασφαλίζει ακριβέστερη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας
Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γέμισαν τον «Τοίχο του Σεβασμού» με πολύχρωμα μηνύματα και φόρεσαν μπλε για ένα σχολείο χωρίς φόβο.
Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι ΠΕΚ‑τες συζήτησαν με εκπαιδευτικούς για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων

«Οι αιρετοί πρέπει να είναι τα μάτια και τα αυτιά των εκπαιδευτικών» τόνισαν οι καλεσμένοι της εκπομπής του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου που μεταδίδεται κάθε Τετάρτη από τον ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm Στο Νησί
Οι ΠΕΚ‑τες συζήτησαν με εκπαιδευτικούς για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου, πώς ψηφίζουν με αλληλογραφία τα μέλη στα νησιά

Τα ψηφοδέλτια διατίθενται σε υπηρεσίες 12 νησιών. Οι επιστολές πρέπει να αποσταλούν συστημένα έως τις 13 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη
Εκλογές ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου, πώς ψηφίζουν με αλληλογραφία τα μέλη στα νησιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές Πολιχνίτου και Βρίσας γνώρισαν τα πουλιά των Αλυκών

Με τηλεσκόπια και κιάλια παρατήρησαν τα είδη που φιλοξενούνται στον υγρότοπο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου
Οι μαθητές Πολιχνίτου και Βρίσας γνώρισαν τα πουλιά των Αλυκών