× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερχεται «κόφτης» για την είσοδο στο Νοσοκομείο

Εφ' όλης της ύλης στο «Ν» 99 fm, η Ζήνα Κακναβάτου, ταμίας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και μέλος της ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/5/2026

Ερχεται «κόφτης» για την είσοδο στο Νοσοκομείο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία στη Λέσβο αλλά και συνολικά στη χώρα εξέφρασε, μιλώντας στον ρ/σ του «Ν» 99 fm, η Ζήνα Κακναβάτου, ταμίας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και μέλος της ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υποστήριξε, οι δημόσιες δομές υγείας «λειτουργούν χάρη στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των εργαζομένων», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ενισχύει το ΕΣΥ, οδηγεί σταδιακά τους πολίτες προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν, σε υψηλό επίπεδο, σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η φιλοσοφία αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιδράσεις για το «gatekeeping»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ζήνα Κακναβάτου στο νέο σύστημα παραπομπών προς τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, το λεγόμενο «gatekeeping», το οποίο προβλέπει ότι οι ασθενείς θα χρειάζονται παραπεμπτικό από παθολόγο ή γενικό γιατρό προκειμένου να εξεταστούν από γιατρό άλλης ειδικότητας.

Όπως είπε, το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη πλήρως, ωστόσο – κατά την άποψή της – ουσιαστικά λειτουργεί ως «πόρτα» περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια υποστήριξε ότι αντί να προσληφθούν περισσότεροι ειδικοί γιατροί και να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, επιχειρείται να περιοριστεί η προσέλευση των πολιτών μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα μπορούσε να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά μόνο αν υπήρχαν πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα κέντρα υγείας, με επαρκές προσωπικό και δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας.

«Όλα λειτουργούν τσίμα-τσίμα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ζήνα Κακναβάτου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα κέντρα υγείας της Λέσβου, επισημαίνοντας ότι λείπουν όχι μόνο γιατροί αλλά και νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διασώστες, καθαρίστριες και διοικητικό προσωπικό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, το οποίο – όπως είπε – ήταν το πρώτο αστικό κέντρο υγείας στην Ελλάδα που λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, όμως πλέον έχει περιοριστεί σε δύο βάρδιες και δεν λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα.

Αναφερόμενη στο νέο Κέντρο Υγείας Μανταμάδου, σημείωσε ότι παρά τα εγκαίνια και τις ανακοινώσεις, στην πράξη λειτουργεί με έναν ειδικευμένο γιατρό και έναν αγροτικό γιατρό, χωρίς πλήρη εξοπλισμό και χωρίς δυνατότητα πραγματικής 24ωρης λειτουργίας.

Ακάλυπτες βάρδιες και μετακινήσεις προσωπικού

Σύμφωνα με την ίδια, η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των κέντρων υγείας του νησιού, με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτές να καλύπτουν συνεχώς «τρύπες» σε διαφορετικές περιοχές.

Όπως ανέφερε, το Κέντρο Υγείας Άντισσας λειτουργεί σήμερα ουσιαστικά με έναν μόνο γιατρό, ενώ κάθε μήνα παραμένουν ακάλυπτες ακόμη και 11 βάρδιες νοσηλευτών. Την ίδια ώρα, εφημερίες καλύπτονται από προσωπικό που μετακινείται από Καλλονή, Πλωμάρι και Πολιχνίτο.

Η κ. Κακναβάτου στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της στελέχωσης των ασθενοφόρων, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ακόμη και στελέχη του στρατού ως οδηγοί, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση διασώστη.

«Τα περιφερειακά ιατρεία αδειάζουν»

Η ταμίας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου υποστήριξε επίσης ότι τα περιφερειακά ιατρεία, ιδιαίτερα στα χωριά, αποδυναμώνονται συνεχώς, καθώς οι γιατροί μετακινούνται για να καλύψουν άλλες ανάγκες.

«Σήμερα μπορεί να είσαι σε ένα ιατρείο και αύριο σε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πολλοί γιατροί της πρωτοβάθμιας γυρίζουν συνεχώς από περιοχή σε περιοχή για να καλύψουν εφημερίες και κενά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «παρωχημένο» τον θεσμό του αγροτικού γιατρού, λέγοντας ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί από ειδικευμένους γενικούς γιατρούς που θα εργάζονται οργανωμένα μέσα σε ολοκληρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Κριτική για τα απογευματινά χειρουργεία και τα ιδιωτικά κριτήρια

Η Ζήνα Κακναβάτου άσκησε σκληρή κριτική και στο μοντέλο των απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων, υποστηρίζοντας ότι μεταφέρει ολοένα και μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους ασθενείς και ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Όπως ανέφερε, αντί το κράτος να αυξήσει μισθούς και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα με προσωπικό και υποδομές, ζητά από γιατρούς και εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο, ενώ παράλληλα οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν για ταχύτερη εξυπηρέτηση.

Η ίδια υποστήριξε ότι μέσα από αυτές τις πολιτικές «μπαίνουν από την πίσω πόρτα ιδιωτικά κριτήρια λειτουργίας των νοσοκομείων», εκφράζοντας την αντίθεση της ΔΗΠΑΚ στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παναγιώτης Λύμπος αναγνωρίζει την προσπάθεια του Δήμου Μυτιλήνης μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και μιλά για σχεδόν πλήρη κάλυψη των κωδικών των σχολικών μονάδων
Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Φτερά» στα πόδια των μαθητών του 15ου Δημοτικού με τους Lesvos Runners

Η αυλή του σχολείου γέμισε σκυταλοδρομίες, γέλια και ομαδικό πνεύμα σε μια δράση γνωριμίας με το τρέξιμο και την κοινωνική προσφορά του συλλόγου
«Φτερά» στα πόδια των μαθητών του 15ου Δημοτικού με τους Lesvos Runners
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά

Κάτοικοι και εθελοντές ανανέωσαν τη διάβαση έξω από το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας
Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δύο καταδίκες για την οπαδική επίθεση σε 25χρονο στη Μυτιλήνη

Ποινές φυλάκισης 16 και 14 μηνών με αναστολή στους δύο κατηγορούμενους – Αθωώθηκαν οι υπόλοιποι πέντε που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση
Δύο καταδίκες για την οπαδική επίθεση σε 25χρονο στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου

Ελλείψεις σε ειδικότητες, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί – Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

160 μαθητές στην Καλλονή έμαθαν πώς να σώζουν ζωές

Το ΓΕΛ Καλλονής και το Μουσικό Σχολείο Δυτικής Λέσβου συμμετείχαν στη «Σκυταλοδρομία Ζωής», με πρακτική εξάσκηση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
160 μαθητές στην Καλλονή έμαθαν πώς να σώζουν ζωές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση εκπαιδευτικών στη Λήμνο στις 21 Οκτωβρίου

Κάλεσμα στο Δημαρχείο στις 12 το μεσημέρι για τα κενά, τη χρηματοδότηση και την ασφάλεια των σχολείων
Απεργιακή συγκέντρωση εκπαιδευτικών στη Λήμνο στις 21 Οκτωβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές στον Μανταμάδο καταγράφουν τις λέξεις της Λέσβου

Το ΓΕΛ Μανταμάδου παρουσίασε το Δίκτυο Γλωσσικών Ταυτοτήτων, με πρώτη δράση τη συλλογή αφηγήσεων από μεγαλύτερους κατοίκους του νησιού
Μαθητές στον Μανταμάδο καταγράφουν τις λέξεις της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κοινό μέτωπο πανεπιστημιακών για τη χρηματοδότηση της έρευνας

Αναπάντητο, σύμφωνα με τον Σύλλογο ΔΕΠ Αιγαίου, προηγούμενο αίτημα από τον Νοέμβριο του 2025
Κοινό μέτωπο πανεπιστημιακών για τη χρηματοδότηση της έρευνας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δωρεάν μετακινήσεις για συνταξιούχους έως τον Ιανουάριο του 2027

Τρίμηνη παράταση για τους κατόχους της κάρτας, μετά τη συνάντηση των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Λέσβου με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη
Δωρεάν μετακινήσεις για συνταξιούχους έως τον Ιανουάριο του 2027
ΓΕΥΣΗ

Τα νησιά στρώνουν τραπέζι στη Θεσσαλονίκη

Η δράση «Μία Θάλασσα Γεύσεις» φέρνει 41 παραγωγούς από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο πιο κοντά στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας – Γευσιγνωσίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και επαγγελματικές επαφές από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου
Τα νησιά στρώνουν τραπέζι στη Θεσσαλονίκη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 22χρονος στη Λήμνο για κλοπές οχημάτων και ποδηλάτων

Κατηγορείται ότι αφαίρεσε δύο αυτοκίνητα, επιχείρησε να κλέψει ακόμη δύο και έκλεψε δύο ποδήλατα αξίας 950 ευρώ
Συνελήφθη 22χρονος στη Λήμνο για κλοπές οχημάτων και ποδηλάτων