
Η παραίτηση του Άρη Ελευθερίου από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανοίγει ένα νέο και ιδιαίτερα σοβαρό κεφάλαιο στην ήδη εκρηκτική υπόθεση διαχείρισης του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο. Με πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε στο «Ν», ο πρώην πλέον Εκτελεστικός Γραμματέας εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρηση, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας.
Όπως αναφέρει, αισθάνθηκε την υποχρέωση να ενημερώσει δημόσια τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου για τους λόγους της απόφασής του, υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της θητείας του είχε ως βασική προτεραιότητα τη λειτουργία των υπηρεσιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Στην επιστολή του στρέφεται ευθέως κατά του διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι στη διαχείριση της κρίσης «όχι μόνο δεν λειτούργησε σωστά, αλλά λειτούργησε καταστροφικά τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον».
Σκληρή κριτική για σφαγές και ταφές
Ο Άρης Ελευθερίου περιγράφει πως οι κυβερνητικές οδηγίες προέβλεπαν τη θανάτωση ολόκληρων κοπαδιών όπου εντοπίζεται έστω και ένα κρούσμα, αλλά ταυτόχρονα απαιτούσαν ασφαλή υγειονομική ταφή είτε στις εκτροφές είτε σε κατάλληλους χώρους, με τήρηση όλων των περιβαλλοντικών κανόνων.
Υποστηρίζει ωστόσο ότι στην πράξη εφαρμόστηκε μόνο το πρώτο σκέλος των οδηγιών, δηλαδή οι μαζικές σφαγές, ενώ αγνοήθηκε το κρίσιμο ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης των νεκρών ζώων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν ταφές σε ακατάλληλες περιοχές, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, προέδρων κοινοτήτων και τοπικών φορέων, γεγονός που όπως τονίζει δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της Λέσβου.
Παράλληλα προειδοποιεί ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση του ζωικού κεφαλαίου του νησιού, στην οικονομική κατάρρευση των κτηνοτρόφων αλλά και σε αλυσιδωτές επιπτώσεις για τυροκομικές επιχειρήσεις, σφαγεία, παραγωγούς ζωοτροφών και συνολικά την τοπική οικονομία.
Η απόφαση για παύση που ανακλήθηκε
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στις εξελίξεις της 8ης Μαΐου, όταν όπως αναφέρει η Περιφέρεια μέσω του ίδιου ζήτησε από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την άμεση παύση των σφαγών μέχρι να βρεθούν κατάλληλοι χώροι ταφής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 13 Μαΐου εκδόθηκε τελικά απόφαση για προσωρινή παύση των σφαγών, όμως δύο ώρες αργότερα αυτή ανακλήθηκε χωρίς ενημέρωση ή έγκριση του Περιφερειάρχη.
Ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας αφήνει να εννοηθεί πως το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε σημείο καμπής, καθώς όπως τονίζει οι ενέργειες αυτές όχι μόνο έμειναν χωρίς συνέπειες, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
«Δεν μπορούσα να παραμείνω σιωπηλός»
Ο Άρης Ελευθερίου σημειώνει ότι δεν είχε θεσμική δυνατότητα να λάβει ο ίδιος αποφάσεις για το ζήτημα, ούτε ήταν πειθαρχικός προϊστάμενος των υπηρεσιών.Ξεκαθαρίζει πάντως ότι είχε υποχρέωση να εκφράσει τις αντιρρήσεις του όταν θεωρούσε πως οι ενέργειες υπηρεσιών έβλαπταν τα συμφέροντα του τόπου.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να είμαι συνεργός, ούτε δια της σιωπής μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, τονίζει ότι η παραίτησή του δεν σχετίζεται με προσωπική διαφορά με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τον οποίο ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, σημειώνοντας πως αποχωρεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί επειδή δεν κατάφερε, όπως λέει, να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων προς όφελος της Λέσβου.
Αναλυτικά η επιστολή του κ.Ελευθερίου έχει ως εξής:
Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου, να ενημερώσω υπευθυνα τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, για τους λόγους που αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα , την οποία μου είχε εμπιστευθεί ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μουτζουρης, από τις αρχές του 2023.
Στα θεσμικά μου καθήκοντα , όπως ορίζει ο Νόμος , πέραν των άλλων αρμοδιότητων, συμπεριλαμβάνεται και η μέριμνα για τη βελτίωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, προκειμένου να λειτουργούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η αρμοδιότητα αυτή και η ευθύνη, είναι πολύ σημαντική, όταν μιλάμε για την λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης,γιατί ο αυτοδιοικητικός και ο υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη και να λειτουργεί προς όφελος του, πάντοτε βέβαια μέσα στα πλαίσια του νόμου.
Δυστυχώς ,στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο αρμόδιος διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσιας στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης του αυθωδους πυρετου ,κατά την άποψη μου, όχι μονάχα δεν λειτούργησε σωστά ,αλλά αντίθετα λειτούργησε καταστροφικά τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον, που στην αυτοδιοικητική πορεία μου, αποτελούσαν την πυξίδα για κάθε δράση και ενέργεια μου.
Συγκεκριμένα: Οι εντολές της κυβέρνησης ήταν και εξακολουθούν να είναι ότι, σε όποια εκτροφή υπάρχει έστω και ένα κρούσμα αυθωδους πυρετού ,η κτηνιατρική υπηρεσία θα προβαίνει σε σφαγή ολόκληρης της εκτροφής,και σε άμεση υγειονομική ταφή στον χώρο της εκτροφής, η σε κατάλληλο χώρο πλησίον, τηρώντας πάντοτε τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε περίπτωση ανυπαρξίας κατάλληλου χώρου, υπεύθυνη είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (κρατική υπηρεσία) να εκδώσει απόφαση για τον κατάλληλο χώρο.
Έχει γίνει σαφές πλεον, με την πορεία που έχει παρει η ασθένεια και την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, την τροποποίηση των αποφάσεων της για τις σφαγές, και την άρνηση της να εφαρμόσει εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται επιστημονικά, και εφαρμόζονται και αλλού, ότι θα φθάσουμε στην πλήρη εξαφάνιση του ζωικού κεφαλαίου, στην οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων και του πρωτογενούς τομέα ,στον οποίο στηρίζεται η οικονομία της Λέσβου, αλλά και άλλων συναφών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων, όπως των τυροκομικών μονάδων, των σφαγείων, της παραγωγής ζωοτροφών και εν τέλει σε ερήμωση των χωριών, σε μείωση του πληθυσμού του νησιού και ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο αρμόδιος διευθυντής της κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας ,παραβλέποντας αυτούς τους ορατους κινδύνους, προτίμησε να εφαρμόζει με απόλυτη αυστηρότητα, μόνο το ένα σκέλος της απόφασης του ΥΠΑΑ , προβαίνοντας σε σφαγή των ποιμνιων, ενώ αγνόησε το δεύτερο σκέλος, για την ασφαλή υγειονομική ταφή και προστασία του περιβάλλοντος ενεργώντας καταστροφικά για το περιβάλλον της Λέσβου, προβαίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις, σε ταφή των ζώων σε ακατάλληλους χώρους , παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και διαμαρτυρίες από πολίτες, φορείς και προέδρους κοινοτήτων.
Η Περιφερειακή Αρχή,έχοντας διαπιστώσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα, της έλλειψης χώρων κατάλληλων για ταφή , δια του Εκτελεστικού της Γραμματέα, την 8η Μαϊου, πριν ακόμη από τις διαδηλώσεις των κτηνοτρόφων της 11ης Μαϊου,και λόγω των υπαρχουσών διαμαρτυριών , ζήτησε κατά την τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτο, με τη συμμετοχή και του διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας , από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου , την άμεση παύση σφαγής μέχρις εξευρέσεως κατάλληλου χώρου και εκδόσεως σχετικής αποφάσεως .
Η διαπιστωμένη έλλειψη κατάλληλων χώρων για ταφή, θα αποτελούσε ένα επιπλέον βάσιμο λόγο να αποφασισθεί η παύση των σφαγών και ο προσανατολισμός σε άλλες επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ασθενείας και της σωτηρίας του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και του περιβάλλοντος.
Αν και είχε μεσολαβήσει έκτοτε μια εβδομάδα, χωρίς να εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας συνέχιζε τις σφαγές και τις επικίνδυνες ταφές,όπως έδειχναν οι φωτογραφίες που δημοσιεύονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κλήθηκε ως εκ τούτων ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας από τον κ. Περιφερειαρχη ,και άλλους υπεύθυνους και του επισημάνθηκε , από όλους τους παριστάμενους, ότι η αποφάσεις του Υπουργείου , δεν περιλαμβάνουν μόνο τη σφαγή , αλλά και την ασφαλή υγειονομική ταφή και την προστασία του περιβάλλοντος και του ζητήθηκε να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις.
Και ενώ συμφώνησε και εξέδωσε απόφαση για παύση των σφαγών την 13 Μαϊου και ώρα 14.00 , σε δύο ώρες, την ανακάλεσε, χωρίς καμμία ενημέρωση και έγκριση από τον Περιφερειαρχη.
Οι ενέργειες αυτές, που ήταν σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, πέραν του ότι, έμειναν ατιμώρητες παρά τις αντίθετες εισηγήσεις μου, είναι βέβαιο ότι θα έχουν και περαιτερω συνεπειες και κατά πάσα πιθανοτητα θα δημιουργήσουν μελλοντικά, πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα στο Λεσβιακό λαό και το περιβάλλον , για τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν θα ηθελα να είμαι συνεργός, ούτε και δια της σιωπής μου.
Αφού ενημέρωσα λοιπόν τον κ.Περιφερειάρχη, υπέβαλλα την παραίτηση μου, δεδομένου ότι, ως Εκτελεστικός Γραμματέας, δεν δικαιούμαι να λάβω αποφάσεις επί του θεματος, ούτε είμαι πειθαρχικος προϊστάμενος των υπηρεσιών . Έχω όμως υποχρεωση να προβάλλω τις αντιρρήσεις μου, όταν θεωρώ ότι από ενέργειες της υπηρεσιας βλάπτουν τα συμφέροντα του τόπου μου.
Η παραίτηση μου δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προσωπική διαφορά μου με τον Περιφερειάρχη κ. Κωστα Μούτζουρη, τον οποίο ευχαρίστησα για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου. Απλώς τα έθεσα το όψιν του,όπως είχα υποχρέωση και καθήκον και υπέβαλα την παραίτηση μου.
Όλα τα ανωτέρω επιχείρησα βέβαια να τα φέρω σε γνώση των διαμαρτυρομένων κτηνοτρόφων, και να τους πληροφορήσω για τις ενέργειες στις οποίες έιχε προβεί η Περιφέρεια, πλην όμως, όπως είναι γνωστό, δεν μου επετράπη από τους εκπροσώπους των συλλόγων τους, κατά την ημέρα των διαδηλώσεων.
Έτσι εκτιμησα ότι έπρεπε να υποβάλλω την παραίτησή μου,αφού δεν κατάφερα να αλλάξω την πορεία των πραγμάτων προς όφελος των πολιτών και του τόπου μου, αναλαμβάνοντας εγώ την ευθύνη, ακόμη και αν δεν μου αναλογεί.