
Τίποτα θετικό δεν προέκυψε από τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του συντονιστικού σχήματος του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου. Η ανασύσταση των κοπαδιών θα επιτραπεί μετά το τέλος της επιζωοτίας του αφθώδους πυρετού και της ευλογιάς των προβάτων, δηλαδή σε άγνωστο χρονικό ορίζοντα.
Μάλιστα, όπως τόνισε σε δήλωσή του στην κάμερα του «Ν» ο πρόεδρος της κοινότητας Λεπετύμνου και κτηνοτρόφος, Θέμης Καμμένος, όσοι έχουν χάσει τα κοπάδια τους δεν θα ενισχυθούν οικονομικά για να αγοράσουν νέα ζώα.
Το Υπουργείο και η Κτηνιατρική Υπηρεσία επιμένουν ότι μοναδικό μέτρο για την αντιμετώπιση της νόσου είναι οι θανατώσεις ζώων και τίποτα άλλο.
Σε ό,τι αφορά τα μικρά τυροκομεία της Λέσβου που δεν διαθέτουν κλειστή παστερίωση, δεν θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους εκτός του νησιού. Το μέτρο αυτό ισοδυναμεί με οικονομικό στραγγαλισμό των μικρών τυροκομείων, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται καμία οικονομική στήριξη για αυτά.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για το γάλα, η καταβολή τους αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά, καθώς η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες. Μετά την ψήφισή της αναμένεται να εκδοθεί ΚΥΑ και στη συνέχεια να γίνει η δέσμευση της σχετικής πίστωσης, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής. Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι του νησιού έχουν ξεμείνει από ρευστό.
Στη δήλωση που έκανε στην κάμερα του «Ν», ο πρόεδρος της κοινότητας Λεπετύμνου και κτηνοτρόφος Θέμης Καμμένος, εμφανώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις, δήλωσε: «Τις τελευταίες 2 μέρες δεν έχουμε κρούσματα από την ιχνηλάτηση που γίνεται. Έχει αυξηθεί ο ρυθμός της ιχνηλάτησης. Αλλά δεν εφησυχάζουμε, γιατί βλέπουμε ότι οι επαναληπτικοί έλεγχοι στις αρχικές περιοχές βγάζουν νέα κρούσματα. Αυτό δεν μας καθησυχάζει καθόλου.
Συνεχίζεται η οικονομική ασφυξία. Δεν έχουμε δει ακόμα κάτι από αυτά που μας έχουν υποσχεθεί.
Στις 2 τηλεδιασκέψεις που κάναμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προέκυψε κάτι που να μπορεί να μας δώσει λίγη αισιοδοξία. Αντιθέτως, το νέο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι η ανασύσταση των κοπαδιών θα καθυστερήσει αρκετά. Γιατί μια νέα εγκύκλιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της ζωονόσου σε όλη την Ελλάδα.
Δηλαδή πρέπει να μην υπάρξει κρούσμα ούτε ευλογιάς ούτε αφθώδους πυρετού, ώστε μετά από 6 μήνες ένας κτηνοτρόφος να μπορεί να ξαναστήσει το κοπάδι του. Αυτό πραγματικά μας λυπεί και πρέπει να το δουν λίγο διαφορετικά, τουλάχιστον για το νησί, γιατί εδώ είμαστε απομονωμένοι, ώστε να γίνει πιο σύντομα η ανασύσταση των κοπαδιών.
Επίσης, μας είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου ότι δεν θα επιδοτηθεί ο κτηνοτρόφος που έχει χάσει το κοπάδι του για να το ξαναφτιάξει. Αυτό πραγματικά μας προβληματίζει. Μάλλον θα ζήσουμε καταστάσεις όπου άνθρωποι δεν θα ξανασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Σήμερα διάβασα ότι κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν τα γάλατα που οδηγήθηκαν σε καταστροφή. Βέβαια ξέρουμε ότι το κράτος καθυστερεί αρκετά και το έχουμε διαπιστώσει, τουλάχιστον στο οικονομικό σκέλος.
Πρέπει όμως άμεσα να ενισχυθούμε στις ζωοτροφές, γιατί τα κοπάδια είναι κλεισμένα, δεν μπορούν να βγουν ελεύθερα στη βοσκή, ο κτηνοτρόφος πληρώνει και βρίσκεται σε απόγνωση».
Δείτε το βίντεο εδώ: