
Μια πράξη βανδαλισμού που προκαλεί οργή αλλά και βαθιά θλίψη αποκαλύπτεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, εκεί όπου η μνήμη του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου είχε τιμηθεί με την ονοματοδοσία τμήματος της προβλήτας προς τιμήν του ανθρώπου που ταυτίστηκε όσο λίγοι με τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο στα δύσκολα χρόνια του προσφυγικού.
Άγνωστοι ξήλωσαν τη μαρμάρινη τιμητική πλακέτα που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του λιμανιού, στα κάγκελα που διαχωρίζουν τα «Μπλόκια» από τον λιμενικό χώρο και στη συνέχεια την πέταξαν στη θάλασσα.
Το περιστατικό έγινε αντιληπτό πριν από λίγες ημέρες, όταν πολίτες που περπατούσαν στην περιοχή παρατήρησαν πως η πλακέτα είχε εξαφανιστεί και άρχισαν να αναρωτιούνται τι είχε συμβεί. Η εικόνα του κενού σημείου, εκεί όπου βρισκόταν ένα μνημείο μνήμης για έναν άνθρωπο που έσωσε αμέτρητες ζωές, προκάλεσε έντονα ερωτήματα.
Το «Ν» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτη Τακτικό, ο οποίος επιβεβαίωσε τον βανδαλισμό.
Όπως ανέφερε, η μαρμάρινη πλακέτα και το μεταλλικό της πλαίσιο εντοπίστηκαν στον βυθό του λιμανιού κατά τη διάρκεια καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, όταν δύτης που επιχειρούσε στο σημείο όπου δένουν τα πλοία τα ανέσυρε από τη θάλασσα.Ο ίδιος σημείωσε πως το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει ήδη αναλάβει την αποκατάσταση της πλακέτας και την επανατοποθέτησή της στο σημείο όπου βρισκόταν.
Η μνήμη που δεν βυθίζεται
Ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Παπαδόπουλος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που γνώρισε το Αιγαίο τα έτη 2015 και 2016.
Μαζί με τα στελέχη του Λιμενικού Μυτιλήνης συμμετείχε σε αμέτρητες επιχειρήσεις διάσωσης, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έφταναν στα ελληνικά νησιά μέσα σε φουσκωτές λέμβους, συχνά υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.
Το πρόσωπό του έγινε συνώνυμο μιας άλλης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που μέσα στο χάος εκείνης της περιόδου επέμενε να υπερασπίζεται την ανθρώπινη ζωή χωρίς διακρίσεις.Ο αιφνίδιος θάνατός του από ανακοπή καρδιάς το 2018, σε ηλικία μόλις 44 ετών, είχε προκαλέσει βαθιά συγκίνηση στη Λέσβο αλλά και σε όλη τη χώρα.
Η απόφαση που τίμησε έναν άνθρωπο σύμβολο
Με απόφαση του τότε Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου στις 23 Οκτωβρίου 2018 προτάθηκε η μετονομασία τμήματος του λιμανιού προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου.
Η απόφαση αφορούσε το τμήμα της προβλήτας από τον πράσινο φανό της εσωτερικής λιμενολεκάνης έως τον πράσινο φανό της κύριας εισόδου του λιμένα Μυτιλήνης, ενώ προβλεπόταν και η τοποθέτηση τιμητικών πλακών σε δύο σημεία.
Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε στη συνέχεια με Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργών Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση και Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».
Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμητική πλακέτα, που τοποθετήθηκε στις 30 Αυγούστου 2019 εντός του περιφραγμένου χώρου του λιμανιού, δίπλα στις εγκαταστάσεις της Αστυνομιας του Λιμενικού, παραμένει ανέπαφη.
Η πλακέτα που πετάχτηκε στη θάλασσα θα επιστρέψει στη θέση της.Για πολλούς όμως το ερώτημα παραμένει βαρύ. Ποιος θεώρησε ότι μπορεί να πετάξει στον βυθό τη μνήμη ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στο να σώζει άλλους από τα νερά του Αιγαίου.