× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι σπουδαίοι σαντουριέρηδες της Λέσβου τιμήθηκαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους μουσικούς του νησιού σε μια βραδιά με αφηγήσεις και τραγούδια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2026

Οι σπουδαίοι σαντουριέρηδες της Λέσβου τιμήθηκαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η μουσική ψυχή της Λέσβου βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Αντώνης Τρίτσης», εκεί όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση αφιέρωμα με τίτλο «Το σαντούρι στη Λέσβο». Η αίθουσα γέμισε από ανθρώπους που ήθελαν να τιμήσουν μια σπουδαία μουσική παράδοση του νησιού και να θυμηθούν μορφές που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στη λαϊκή μουσική κληρονομιά της Λέσβου.

Το αφιέρωμα ήταν στους τρεις μεγάλους δεξιοτέχνες του σαντουριού από τη Λέσβο, τον Γιώργο Χατζέλλη «Βέβα», τον Γιάννη Σουσαμλή «Κακούργο» και τον Νίκο Καλαϊτζή «Μπινταγιάλα», ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με τα πανηγύρια, τις γιορτές και τις πιο ζωντανές στιγμές της κοινωνικής ζωής του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όργανο που έγινε κομμάτι της λεσβιακής ταυτότητας

Μέσα από ομιλίες, ιστορικές αναφορές και προσωπικές μαρτυρίες, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη διαδρομή του σαντουριού στη Λέσβο. Ένα μουσικό όργανο με βαθιές ρίζες στην Ανατολή, που βρήκε γόνιμο έδαφος στο νησί και εξελίχθηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μουσικής παράδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ομιλητές ανέδειξαν τον ρόλο που είχε το σαντούρι στις τοπικές κοινωνίες, στις οικογενειακές γιορτές αλλά και στα μεγάλα πανηγύρια, όπου ο ήχος του συνόδευε γενιές ολόκληρες και γινόταν συνώνυμο της διασκέδασης και της συλλογικής μνήμης.

Συνεργασία λεσβιακών συλλόγων

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου Λέσβου και ο Σύλλογος Απανταχού Ακρασιωτών «Ο Πλάτανος», υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής Ιωάννης Φράγκος, ο Σταύρος Αβαγιάννης από τον Σύλλογο Απανταχού Ακρασιωτών «Ο Πλάτανος», ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιάσου Παναγιώτης Σταυρακέλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» Παναγιώτα Πλωμαρίτου και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου Γιώργος Βερβέρης.

Όλοι στάθηκαν στη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου και στην ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μουσική κληρονομιά του νησιού.

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και μουσική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η μουσική παρουσία της χορωδίας του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση», υπό τη διεύθυνση του Ιγνάτιου Σαραντίδη.

Τη χορωδία συνόδευσαν ο Δημήτρης Στεφόπουλος στο βιολί, η Σταυρούλα Σπανού στο σαντούρι και ο Ιγνάτιος Σαραντίδης στο λαούτο, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης και νοσταλγίας, με το κοινό να ταξιδεύει νοερά στη Λέσβο των πανηγυριών, των αυλών και των αυθεντικών μουσικών στιγμών.

Ιδιαίτερη φόρτιση προκάλεσαν και οι αφηγήσεις για τις ζωές των τριών μεγάλων μουσικών. Για τον Γιώργο Χατζέλλη «Βέβα» μίλησε ο εγγονός του και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου Γιώργος Βερβέρης, για τον Γιάννη Σουσαμλή «Κακούργο» ο δικηγόρος Σωτήρης Βουνάτσος, ενώ για τον Νίκο Καλαϊτζή «Μπινταγιάλα» μίλησε ο Χαράλαμπος Μοσχόβης. Αποσπάσματα βιογραφικού κειμένου παρουσίασε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Φώτης Βασίλογλου.

Το βλέμμα στραμμένο στη Λέσβο

Παρά το γιορτινό κλίμα, η σκέψη όλων βρισκόταν στη Λέσβο και στους κτηνοτρόφους του νησιού που βιώνουν δύσκολες στιγμές εξαιτίας του αφθώδους πυρετού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συμβολική αφιέρωση στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης από την Αθήνα προς τη Λέσβο. Ένα μήνυμα πως η παράδοση, ο πολιτισμός και η κοινωνία του νησιού παραμένουν ενωμένα στις δύσκολες στιγμές.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ομόφωνο «ναι» στα Κέντρα Πρόληψης του Βορείου Αιγαίου

Περιφερειακό Συμβούλιο: Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης
Ομόφωνο «ναι» στα Κέντρα Πρόληψης του Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνέδριο και Πειρατική Ρεγκάτα εγκαινιάζουν έναν νέο θεσμό στη Γέρα

Με τη στήριξη πανεπιστημίων, θεσμικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας
Συνέδριο και Πειρατική Ρεγκάτα εγκαινιάζουν έναν νέο θεσμό στη Γέρα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μήνυμα συνέχειας και ευθύνης από τη Συλλογική Εκπαιδευτικών

Η παράταξη στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς για την εμπιστοσύνη και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για το δημόσιο σχολείο
Μήνυμα συνέχειας και ευθύνης από τη Συλλογική Εκπαιδευτικών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσωρινή δικαίωση για τους εργαζόμενους του προγράμματος 55‑67

Παραμένουν στην εργασία τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης το Νοέμβριο
Προσωρινή δικαίωση για τους εργαζόμενους του προγράμματος 55‑67
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Φαγί στο πλευρό της Ολυμπιονίκη Μηλένας Κοντού

Μια συνεργασία με κοινές ρίζες στη Λέσβο και κοινές αξίες την επιμονή και την εξέλιξη
Το Φαγί στο πλευρό της Ολυμπιονίκη Μηλένας Κοντού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνουν τα «Κάψαλα» στα Πηγαδάκια Λέσβου

Η 3η Γιορτή Τοπικών Προϊόντων φέρνει τη λεσβιακή παράδοση στο προσκήνιο
Αναβιώνουν τα «Κάψαλα» στα Πηγαδάκια Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Κατέληξε ο ηλικιωμένος που είχε χτυπηθεί από άλογο στην Αγία Παρασκευή

Νοσηλευόταν στην ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
Κατέληξε ο ηλικιωμένος που είχε χτυπηθεί από άλογο στην Αγία Παρασκευή
ΥΓΕΙΑ

«Η ψήφος των γιατρών ζητά νέο προσανατολισμό»

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή κάνει λόγο για σημαντική εκλογική άνοδο και δέσμευση για πιο μαχητική εκπροσώπηση στον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου
«Η ψήφος των γιατρών ζητά νέο προσανατολισμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Πρέπει να αλλάξουμε οδική κουλτούρα πριν θρηνήσουμε άλλα παιδιά»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μυτιλήνης μιλά για τις Πανελλαδικές, τα μηχανογραφικά, την οδική ασφάλεια και τη δημιουργία νέας Ένωσης στη Δυτική Λέσβο
«Πρέπει να αλλάξουμε οδική κουλτούρα πριν θρηνήσουμε άλλα παιδιά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μάνος Σαββάκης για το μεγάλο συνέδριο του Τμήματος, την επικαιρότητα και το μηχανογραφικό των υποψηφίψν
Γιατί να επιλέξει κάποιος το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«ΜΙΛΑΜΕ!» για τους πρόσφυγες

Η κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα ένταξης, ψυχικής υγείας και ενδυνάμωσης των προσφυγικών κοινοτήτων το Σάββατο 20 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου
«ΜΙΛΑΜΕ!» για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απείλησε τις εργαζόμενες του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Συνελήφθη Αγιασώτης που απείλησε τηλεφωνικά ότι θα μπουκάρει με καραμπίνα
Απείλησε τις εργαζόμενες του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης