
Η μουσική ψυχή της Λέσβου βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Αντώνης Τρίτσης», εκεί όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση αφιέρωμα με τίτλο «Το σαντούρι στη Λέσβο». Η αίθουσα γέμισε από ανθρώπους που ήθελαν να τιμήσουν μια σπουδαία μουσική παράδοση του νησιού και να θυμηθούν μορφές που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στη λαϊκή μουσική κληρονομιά της Λέσβου.
Το αφιέρωμα ήταν στους τρεις μεγάλους δεξιοτέχνες του σαντουριού από τη Λέσβο, τον Γιώργο Χατζέλλη «Βέβα», τον Γιάννη Σουσαμλή «Κακούργο» και τον Νίκο Καλαϊτζή «Μπινταγιάλα», ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με τα πανηγύρια, τις γιορτές και τις πιο ζωντανές στιγμές της κοινωνικής ζωής του νησιού.
Το όργανο που έγινε κομμάτι της λεσβιακής ταυτότητας
Μέσα από ομιλίες, ιστορικές αναφορές και προσωπικές μαρτυρίες, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη διαδρομή του σαντουριού στη Λέσβο. Ένα μουσικό όργανο με βαθιές ρίζες στην Ανατολή, που βρήκε γόνιμο έδαφος στο νησί και εξελίχθηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μουσικής παράδοσης.
Οι ομιλητές ανέδειξαν τον ρόλο που είχε το σαντούρι στις τοπικές κοινωνίες, στις οικογενειακές γιορτές αλλά και στα μεγάλα πανηγύρια, όπου ο ήχος του συνόδευε γενιές ολόκληρες και γινόταν συνώνυμο της διασκέδασης και της συλλογικής μνήμης.
Συνεργασία λεσβιακών συλλόγων
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου Λέσβου και ο Σύλλογος Απανταχού Ακρασιωτών «Ο Πλάτανος», υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής Ιωάννης Φράγκος, ο Σταύρος Αβαγιάννης από τον Σύλλογο Απανταχού Ακρασιωτών «Ο Πλάτανος», ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιάσου Παναγιώτης Σταυρακέλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» Παναγιώτα Πλωμαρίτου και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου Γιώργος Βερβέρης.
Όλοι στάθηκαν στη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου και στην ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μουσική κληρονομιά του νησιού.
Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και μουσική
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η μουσική παρουσία της χορωδίας του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση», υπό τη διεύθυνση του Ιγνάτιου Σαραντίδη.
Τη χορωδία συνόδευσαν ο Δημήτρης Στεφόπουλος στο βιολί, η Σταυρούλα Σπανού στο σαντούρι και ο Ιγνάτιος Σαραντίδης στο λαούτο, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης και νοσταλγίας, με το κοινό να ταξιδεύει νοερά στη Λέσβο των πανηγυριών, των αυλών και των αυθεντικών μουσικών στιγμών.
Ιδιαίτερη φόρτιση προκάλεσαν και οι αφηγήσεις για τις ζωές των τριών μεγάλων μουσικών. Για τον Γιώργο Χατζέλλη «Βέβα» μίλησε ο εγγονός του και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου Γιώργος Βερβέρης, για τον Γιάννη Σουσαμλή «Κακούργο» ο δικηγόρος Σωτήρης Βουνάτσος, ενώ για τον Νίκο Καλαϊτζή «Μπινταγιάλα» μίλησε ο Χαράλαμπος Μοσχόβης. Αποσπάσματα βιογραφικού κειμένου παρουσίασε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Φώτης Βασίλογλου.
Το βλέμμα στραμμένο στη Λέσβο
Παρά το γιορτινό κλίμα, η σκέψη όλων βρισκόταν στη Λέσβο και στους κτηνοτρόφους του νησιού που βιώνουν δύσκολες στιγμές εξαιτίας του αφθώδους πυρετού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συμβολική αφιέρωση στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης από την Αθήνα προς τη Λέσβο. Ένα μήνυμα πως η παράδοση, ο πολιτισμός και η κοινωνία του νησιού παραμένουν ενωμένα στις δύσκολες στιγμές.