× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Υπαρκτή και δικαιολογημένη η ανησυχία για ύφεση» λέει ο Στουρνάρας

Θα συνεχίσουν να καλπάζουν οι τιμές, λέει με άλλα λόγια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2026

«Υπαρκτή και δικαιολογημένη η ανησυχία για ύφεση» λέει ο Στουρνάρας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν νέες πιέσεις στην οικονομία.
Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνιστά μια νέα αρνητική διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, η οποία επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της εντεινόμενης αβεβαιότητας.

Όπως τονίζει, η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωζώνης καθιστά τις οικονομίες ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, δημιουργεί πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού.
Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη συγκράτηση του πληθωρισμού και την αποφυγή υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη.
«Η αντίδρασή μας θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της διαταραχής», σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι, αν οι επιπτώσεις αποδειχθούν παροδικές και δεν υπάρξουν σημαντικές δευτερογενείς επιδράσεις, δεν θα χρειαστεί αλλαγή πολιτικής.
γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα
Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα που προκύπτει τόσο από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή όσο και από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε ενεργειακές υποδομές στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες ενδέχεται να παρατείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα, ενώ παράλληλα η αβεβαιότητα λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, ιδίως σε τομείς όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Αναφερόμενος στην ποιότητα των θεσμών στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί πλήρης σύγκλιση με τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις.
Όπως εξηγεί, η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνής Διαφάνεια παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με το 2019, ωστόσο ο δείκτης αυτός αποτυπώνει κυρίως αντιλήψεις και όχι το σύνολο της θεσμικής πραγματικότητας.
Παράλληλα, επικαλείται την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, η οποία αναγνωρίζει πρόοδο σε τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προστασία των δημοσιογράφων και η βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας.
Τέλος, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κατηγορία των «πλήρων δημοκρατιών», σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατίας του Economist.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής 8 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έξω από την Περιφέρεια – Αίτημα η άμεση στήριξη δύο κλάδων ζωτικής σημασίας για το νησί
Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Παρουσία διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι
Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο

Το 25% των αιγοπροβάτων του νησιού θανατώθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής παρανοϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο

Οι 921 επιβάτες του Balmoral περιηγήθηκαν στην αγορά, ενώ αρκετοί επισκέφθηκαν την έκθεση απολιθωμάτων στο Παλιό Λιμεναρχείο
Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα

Θετική εξέλιξη για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας
Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα όρια της έκρηξης τα κτηνοτροφικά χωριά της Λέσβου

Τα κλειστά σφαγεία, τα αδιάθετα ζώα και οι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται για αποζημιώσεις οξύνουν την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων, την ώρα που τα χωριά στερούνται βασικές υπηρεσίες.
Στα όρια της έκρηξης τα κτηνοτροφικά χωριά της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

13 αρνητικά δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι της 6ης Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην Π.Ε. Λέσβου.
13 αρνητικά δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή