× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2026

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σειρά προτάσεων και παρατηρήσεων για τη διαχείριση της κρίσης που πλήττει την κτηνοτροφία στη Λέσβο κατέθεσαν ο επικεφαλής της παράταξης Θεόδωρος Βαλσαμίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παντελής Μπουγδάνος, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρέθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των εργαστηριακών ελέγχων, με πρόταση για δημιουργία κατάλληλων υποδομών στο νησί, μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και αξιοποίησης της εμπειρίας της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, αλλά και του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως επισημάνθηκε, μια τέτοια επένδυση θα ενίσχυε διαχρονικά τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη άμεσης εκπόνησης Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης, αλλά και τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων προς τους ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το ύψος των δαπανών της Περιφέρειας, που ανέρχονται σε 272.047 ευρώ για το διάστημα 19 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου, με ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος απολυμάνσεων, ζητώντας επανεξέταση και αναζήτηση χαμηλότερων τιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ζητήθηκε η αντικατάσταση αυτοσχέδιων κατασκευών απολύμανσης στο οδικό δίκτυο με οργανωμένα συνεργεία, καθώς και η άμεση δημιουργία υποδομών απολύμανσης στις πύλες εισόδου των νησιών της Περιφέρειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, τέθηκε το ζήτημα της καθυστέρησης υπογραφής συμβάσεων με ιδιώτες κτηνιάτρους, παρά το γεγονός ότι ήδη εργάζονται στο πεδίο εδώ και έναν μήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης τακτοποίησης της διαδικασίας.

Έμφαση δόθηκε και σε ζητήματα δημόσιας υγείας, με πρόταση για πιστοποίηση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία των χώρων ταφής των ζώων που θανατώνονται, καθώς και για ορισμό εγκεκριμένου χώρου υγειονομικής διαχείρισης του γάλακτος που δεν παραλαμβάνεται, εν μέσω αναφορών για ανεξέλεγκτη απόρριψη στην ύπαιθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, επισημάνθηκε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η συνέχιση της παραλαβής γάλακτος από τα τυροκομεία του νησιού, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για τους παραγωγούς και να προστατευθεί η τοπική οικονομία.

Αναλυτικά οι προτάσεις της παράταξης: 

1. Η καθυστέρηση στους εργαστηριακούς ελέγχους είναι μια σημαντική παράμετρος στην συνολική προσπάθεια για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και συνεπώς για τον έλεγχο της. Για την διευκόλυνση των εργαστηριακών ελέγχων καταθέτουμε την πρόταση να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η χρηματοδότηση κατάλληλης υποδομής - μηχανημάτων για την πραγματοποίηση εργαστηριακών ελέγχων στο νησί, αξιοποιώντας την εμπειρία και το στελεχιακό δυναμικό της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (της Π.Ε.Δ Β. Αιγαίου), που διαθέτει ήδη την αυστηρή διαπίστευση του ΕΣΥΔ και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό το οποίο θα μπορούσε παράλληλα να ενισχυθεί. Στην διαδικασία αυτή θα μπορούσε σημαντικά να βοηθήσει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο διαθέτει επίσης έμπειρο επιστημονικό προσωπικό. Θα δοθεί έτσι, η δυνατότητα να παραμείνει στο νησί μια σύγχρονη υποδομή, η οποία θα είναι πολύτιμη επένδυση για το μέλλον και θα συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Με βάση το Άρθρο 21 του Νόμου 5281/2026 προβλέπεται η εκπόνηση Γενικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών. Σε περιφερειακό επίπεδο τα σχέδια καταρτίζονται από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών. Για την επιχορήγηση των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού με κάθε είδους ενίσχυση για την αποκατάσταση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, ανεξαρτήτως του αρμοδίου οργάνου καταβολής της, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός συμμόρφωσης τους προς τα εν λόγω Σχέδια. Συνεπώς θα έπρεπε ένα τέτοιο Σχέδιο να έχει εκπονηθεί και ζητάμε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό εργαλείο ουσίας για την διαχείριση της έκτακτης κατάστασης.

3. Σε ότι αφορά τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ποσό των 272.047 ευρώ για τις 13 πρώτες ημέρες (19/3 - 31/3) είναι κατά την γνώμη μας υπερβολικό και ιδιαίτερα το ποσό για τις απολυμάνεις το οποίο ανέρχεται σε 1.035 €/ ανά ημέρα & συνεργείο. Ζητάμε να υπάρξει νέα έρευνα αγοράς για χαμηλότερο κόστος. Η διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης απαιτεί και ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος και είναι ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής να το διασφαλίσει αυτό.

4. Ζητάμενα αντικατασταθούν όλες οι αυτοσχέδιες κατασκευές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με συνεργεία απολύμανσης.

5. Να υπάρξει επίσης, μέριμνα για κατάλληλες υποδομές απολύμανσης στις πύλες εισόδου στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κυρίως στα νησιά Χίος, Λήμνος, Σάμος και Ικαρία. Αυτές θα έπρεπε ήδη να έχουν εγκατασταθεί και να λειτουργούν.

6. Ζητάμε να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις με τους ιδιώτες κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση ελέγχων. Δεν είναι δυνατόν να εργάζονται εδώ και 1 μήνα κτηνίατροι στο πεδίο, προκειμένου να συνδράμουν στην διαδικασία των ελέγχων, χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας.

7. Να πιστοποιείται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία το σημείο ταφής των ζώων που θανατώνονται και ότι αυτή πραγματοποιείται με τους όρους προβλέπει η νομοθεσία.Αυτό αφορά πρωτίστως την προστασία της δημόσιας υγείας.

8. Να υπάρξει εγκεκριμένος χώρος για την υγειονομική ταφή – απόρριψη  του γάλακτος που δεν παραλαμβάνεται από τα τυροκομεία. Υπάρχουν καθημερινά δημοσιεύματα για ανεξέλεγκτη απόρριψη γάλακτος στην Λεσβιακή ύπαιθρο, την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε. Το βέλτιστο όμως είναι να συνεχιστεί η παραλαβή του γάλακτος από τα τυροκομεία του νησιού και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθείτε.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα καλοκαιρινά έκτακτα δρομολόγια του «Νήσος Σάμος»

Από 11 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου προσεγγίσεις σε Μύρινα και Καβάλα κάθε Σαββατοκύριακο
Τα καλοκαιρινά έκτακτα δρομολόγια του «Νήσος Σάμος»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βουτιά διαρκείας στις χονδρικές τιμές του ελαιολάδου

Οι προσδοκίες για πολύ μεγάλη παραγωγή τον χειμώνα 2026-2027 πιέζουν την αγορά
Βουτιά διαρκείας στις χονδρικές τιμές του ελαιολάδου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδιάζουν μείωση της προκαταβολής φόρου

Προεκλογικά κυβερνητικά σενάρια για ανάσα σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
Σχεδιάζουν μείωση της προκαταβολής φόρου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Ιουνίου

Θα καταβληθούν 50,4 εκατομμύρια ευρώ σε 48.150 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Ιουνίου
ΑΓΟΡΑ

Ένα τραπέζι στο «Αιγαίο» και η γεύση της ελληνικής κουζίνας αποκτά άλλη αξία

Εκλεκτές ελληνικές συνταγές, φρέσκα υλικά και ζεστή φιλοξενία σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Σκάλας Ερεσού
Ένα τραπέζι στο «Αιγαίο» και η γεύση της ελληνικής κουζίνας αποκτά άλλη αξία
ΑΓΟΡΑ

Los Amigos Café Bar εκεί που χτυπά η καρδιά της Σκάλας Ερεσού

Από τον πρωινό καφέ και τους φυσικούς χυμούς μέχρι τα δροσερά cocktails και τις καλοκαιρινές βραδιές, το Los Amigos Café Bar αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες
Los Amigos Café Bar εκεί που χτυπά η καρδιά της Σκάλας Ερεσού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι τρεις μήνες που άλλαξαν την κτηνοτροφία της Λέσβου

Ο κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Τσακίρης μίλησε για χρόνο που χάθηκε από την εμφάνιση του αφθώδους πυρετού, την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής και εκπόνησης σχεδίου για την επόμενη ημέρα
Οι τρεις μήνες που άλλαξαν την κτηνοτροφία της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή αύξηση στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Με μεγάλη ενίσχυση από τις διεθνείς πτήσεις που εξυπηρετεί το Οδυσσέας Ελύτης
Μικρή αύξηση στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ακριβό κρασί αδειάζει τα ποτήρια στα εστιατόρια

Η πρόταση για σερβίρισμα με το ποτήρι και το Bring Your Own Bottle απάντηση στις υπερβολικές χρεώσεις
Το ακριβό κρασί αδειάζει τα ποτήρια στα εστιατόρια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σεβασμό προς τους κτηνοτρόφους ζητά ο Παλλεσβιακός Φορέας

Καυστική ανακοίνωση για την στοχοποίηση των κτηνοτρόφων του νησιού
Σεβασμό προς τους κτηνοτρόφους ζητά ο Παλλεσβιακός Φορέας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μειώθηκαν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Από 25 Μάιου ως 7 Ιουνίου σημειώθηκαν επτά νέα κρούσματα
Μειώθηκαν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Θυσία 47.743 ζώα στον Μολώχ του αφθώδους πυρετού

1.725 εκτροφές και 71.029 ζώα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 119, σε 189 εκτροφές
Θυσία 47.743 ζώα στον Μολώχ του αφθώδους πυρετού