× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Είμαστε κατά της θανατικής ποινής σε ανθρώπους και ζώα»

Σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δηλώνει αντίθετος στις μαζικές θανατώσεις, ενώ φτάνουν σήμερα 10 κτηνίατροι πεδίου και 4 βοηθητικοί στη Λέσβο -Σε αναμονή των όσων θα πει σήμερα ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2026

«Είμαστε κατά της θανατικής ποινής σε ανθρώπους και ζώα»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Κώστας Αρώνης, με φόντο την κρίση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο και τις έντονες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για το νησί, τονίζοντας ότι «ζούμε μια δύσκολη περίοδο για τη Λέσβο», επισημαίνοντας πως περίπου το 70% του ΑΕΠ συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την κτηνοτροφία, γεγονός που καθιστά την κρίση καθολική για την τοπική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδείξεις για παλαιότερα κρούσματα πριν τις 16 Μαρτίου

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μουτζούρη ότι έχουν εντοπιστεί αντισώματα, τα οποία – όπως είπε – «υποδηλώνουν ότι υπήρχαν και παλιότερα κρούσματα πριν από τις 16/3». Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αλλάξει την ανάγνωση της εξάπλωσης της νόσου στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ισχύουσες οδηγίες που προβλέπουν τη θανάτωση όλων των ζώων σε πληγείσες εγκαταστάσεις, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση, μας λένε, από τη θανάτωση», όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα των αρμόδιων αρχών.

 «Έχω ζητήσει δυο φορές συνάντηση με τον Πρωθυπουργό»

Ο Περιφερειάρχης  αναφέρθηκε και στις πολιτικές επαφές που έχουν προηγηθεί, επισημαίνοντας ότι «κάναμε επαφές με υπουργούς», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για αλλαγή ηγεσίας. Όπως σημείωσε, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε επιβεβαιώσει ότι ο Μακάριος Λαζαρίδης χειρίζεται το θέμα, ωστόσο «την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε», εξέλιξη που – σύμφωνα με τον ίδιο – δημιούργησε πρόσθετη ασάφεια στη διαχείριση της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μουτζούρης αποκάλυψε επίσης ότι έχει ζητήσει δύο φορές συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε πως έχει προχωρήσει σε επαφές με ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση μετά τις δηλώσεις που αναμένονται από τον Υπουργό.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι έχει εισηγηθεί το άνοιγμα του λιμανιού προκειμένου να φύγουν τα τυροκομικά προϊόντα από το νησί, τονίζοντας ότι ο κ. Λαζαρίδης είχε χαρακτηρίσει το αίτημα αυτό «απαράδεκτο». Τέλος, ανέφερε πως σε σημερινή σύσκεψη με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αποφασίστηκε να υπάρξει μια πιο ήπια διαχείριση της κατάστασης μέχρι να γίνουν οι επίσημες δηλώσεις του Υπουργού.

Σήμερα στο νησί 10 κτηνίατροι πεδίου και 4 βοηθητικοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επιχειρησιακό σκέλος, επισημάνθηκε ότι εντός της ημέρας αναμένεται ενίσχυση των ελέγχων, καθώς φτάνουν στη Λέσβο 10 κτηνίατροι πεδίου και 4 βοηθητικοί, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αιμοληψιών και ελέγχων στις μονάδες.

Στο επίκεντρο οι τοποθετήσεις του Μαργαρίτη Σχοινά

Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια αναμένει τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτη Σχοινά, υπογραμμίζοντας πως οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

«Δίκαιος ο αναβρασμός, αλλά να αποφευχθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός»

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Μουτζούρης χαρακτήρισε «δίκαιο τον αναβρασμό», ωστόσο προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικού αυτοματισμού.

Όπως σημείωσε, αν και την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων υπήρξαν προβλήματα ακόμα και στην αναχώρηση επιβατών, στη συνέχεια αποκαταστάθηκε μερικώς η ροή για επιβάτες και Ι.Χ. οχήματα. Παρά ταύτα, οι επιπτώσεις στον τουρισμό ήταν άμεσες, καθώς «εμποδίστηκαν και οι Τούρκοι επισκέπτες και οι τουριστικοί πράκτορες πάγωσαν τη γραμμή».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να βρεθεί τρόπος ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του λιμανιού, αποφεύγοντας περαιτέρω πλήγμα στην τοπική οικονομία.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε συλλήψεις»

Ο Περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι υπάρχουν πιέσεις από τη Δικαιοσύνη, ενώ έκανε αναφορά σε έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ζητά να μην παρεμποδίζεται το έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Το έγγραφο, όπως είπε, απευθύνεται σε εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της Λέσβου για τη λήψη μέτρων, με τον ίδιο να τονίζει πως «δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί». Μάλιστα, σε χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του σημείωσε πως, αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, «θα είμαι μπροστά για να μη συλληφθούν άνθρωποι».

Η απάντηση για το ενδεχόμενο παύσης των σφαγών

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των σφαγών, ο κ. Μουτζούρης απάντησε με σαφήνεια:«Είμαστε κατά της θανατικής ποινής και σε ανθρώπους και σε ζώα», εκφράζοντας έτσι τη θέση του απέναντι στο μέτρο της μαζικής θανάτωσης.

Αρώνης: «Κανένας δεν κοιμάται ήσυχος»
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης ανέδειξε το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο νησί, τονίζοντας ότι «κανένας δεν κοιμάται ήσυχος», ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κρίση που αγγίζει συνολικά την κοινωνία. Δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως την αγωνία των κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, ωστόσο απηύθυνε έκκληση να υπάρξει κατανόηση και προς τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους. «Να δουν λίγο και τους άλλους, την εστίαση, τους ξενοδόχους, τα μαγαζιά, αν υπάρχει καλή θέληση», σημείωσε χαρακτηριστικά, επιδιώκοντας να αναδείξει την ανάγκη ισορροπίας και συνεννόησης μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το επόμενο 24ωρο αναμένεται καθοριστικό, καθώς οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της κρίσης στο νησί.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Στο επίκεντρο η τροφοδοσία των στρατιωτικών πρατηρίων από τη λεσβιακή αγορά

Το Επιμελητήριο Λέσβου ζήτησε από τον διοικητή της 98 ΑΔΤΕ να στηρίξει τη διατήρηση των προμηθειών από τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς
Στο επίκεντρο η τροφοδοσία των στρατιωτικών πρατηρίων από τη λεσβιακή αγορά
ΑΓΟΡΑ

Aeolian Shop: Η Λέσβος μέσα από τα προϊόντα της

Ένας νέος χώρος στην Προκυμαία Μυτιλήνης αφιερωμένος στα προϊόντα της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου, με στόχο την προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Aeolian Shop: Η Λέσβος μέσα από τα προϊόντα της
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά όλα τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα, που ζητά αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και συνέχιση της προσπάθειας
Αρνητικά όλα τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 9.500 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε πέντε μήνες στη Λέσβο

Τα μέτρα καταπολέμησης του αφθώδους πυρετού σκοτώνουν την κτηνοτροφία του νησιού. Έρχεται ερημοποίηση στα κτηνοτροφικά χωριά
Πάνω από 9.500 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε πέντε μήνες στη Λέσβο
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις

Εγκρίθηκε το ένα τρίτο των θέσεων που είχε ζητήσει ο Δήμος-Aναλυτικά οι ειδικότητες που ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή
11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων

Πάνω από 10 λεπτά αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Λέσβο. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Μαλλής προειδοποιεί για πρατήρια που δεν είναι πλέον βιώσιμα και για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα
Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κληρονομικό δίκαιο με «ασπίδα» απέναντι στα χρέη

Οι βασικές αλλαγές για την προσωπική περιουσία των κληρονόμων, τη νόμιμη μοίρα, τις διαθήκες και τις κληρονομικές συμβάσεις – Οι επιφυλάξεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολόγηση του νέου θεσμού
Νέο κληρονομικό δίκαιο με «ασπίδα» απέναντι στα χρέη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Παιχνίδι με τις ζωές μας» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Ο Σύλλογος Επιτυχόντων του διαγωνισμού 2Γ/2022 κάνει λόγο για 3.000 αδιόριστους και ζητά οριστική ρύθμιση που θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε νέες προκηρύξεις
«Παιχνίδι με τις ζωές μας» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έως τις 25 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για την προκαταβολή

Στο 55% ορίζεται η ελάχιστη επικάλυψη των αγροτεμαχίων με τους ΚΑΕΚ. Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων
Έως τις 25 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για την προκαταβολή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φοβούνται μεταφορά του αφθώδους πυρετού και της ευλογιάς στη Λήμνο

Ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος του νησιου καταγγέλλει ότι εδώ και τέσσερις μήνες δεν λειτουργούν η αψίδα ψεκασμού και η τάφρος απολύμανσης στο λιμάνι της Μύρινας
Φοβούνται μεταφορά του αφθώδους πυρετού και της ευλογιάς στη Λήμνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μόσχος κατά Καββαδά για τις απαντήσεις στις αποζημιώσεις ζωοτροφών

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης καταλογίζει στον υφυπουργό ότι παρέπεμψε στις ενισχύσεις εγκλεισμού, ενώ το ερώτημα αφορούσε τις ζωοτροφές στις μονάδες όπου θανατώθηκαν ζώα
Μόσχος κατά Καββαδά για τις απαντήσεις στις αποζημιώσεις ζωοτροφών