× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκτη ημέρα μπλόκου στη Μυτιλήνη με πρωτοφανείς εικόνες στην αγορά και τις μεταφορές

Ο πράκτορας της Attica Group Ηλίας Πίκουλος μιλά για κατάσταση χωρίς προηγούμενο με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και καταναλωτές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2026

Έκτη ημέρα μπλόκου στη Μυτιλήνη με πρωτοφανείς εικόνες στην αγορά και τις μεταφορές
Φωτογραφίες-Βίντεο:Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η επιβατική κίνηση από το λιμάνι της Μυτιλήνης το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου, με τον κεντρικό πράκτορα της Attica Group στη Μυτιλήνη Ηλία Πίκουλο να καταγράφει 842 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο και τη Θεσσαλονίκη, περίπου 60 ΙΧ οχήματα και γύρω στα 10 δίκυκλα.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη ημέρα σηματοδοτεί την κορύφωση της εξόδου των φοιτητών μετά τις ημέρες του Πάσχα, ωστόσο η αυξημένη κίνηση δεν οφείλεται μόνο σε αυτούς. Σημαντικό ρόλο παίζει και η μετακίνηση αθλητικών αποστολών, καθώς στο πλαίσιο συμφωνίας με το Υπουργείο Αθλητισμού, ομάδες μεταφέρονται δωρεάν προς τα νησιά των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποστολής του Διαγόρα, η οποία αριθμούσε περίπου 100 έως 200 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τη μεγάλη επιβατική κίνηση, η εικόνα στο λιμάνι παραμένει αντιφατική, καθώς η μεταφορά εμπορευμάτων συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς λόγω του μπλόκου των κτηνοτρόφων.

Έκτη συνεχόμενη ημέρα μπλόκου με πρωτοφανή διάρκεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πίκουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της κινητοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του λιμανιού.

Όπως ανέφερε, ακόμη και σε περιπτώσεις απεργιών ή απαγορευτικών λόγω καιρού, η διακοπή της ομαλής λειτουργίας δεν ξεπερνούσε τις 2 έως 4 ημέρες. Αντίθετα, αυτή τη φορά το μπλόκο έχει ήδη συμπληρώσει 6 ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και στη λειτουργία των μεταφορών.

Η παρατεταμένη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τα φορτηγά να μην μπορούν να επιβιβαστούν και τα εμπορεύματα να παραμένουν εγκλωβισμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελλείψεις στα ράφια 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα που περιγράφεται για την τοπική αγορά, καθώς ήδη καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.

Ο κ. Πίκουλος σημείωσε ότι τα σούπερ μάρκετ αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ράφια αδειάζουν, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κεντρικός πράκτορας στις ζημιές που καταγράφονται στον κλάδο των ευπαθών προϊόντων, με τις εταιρείες που διακινούν φρούτα και λαχανικά να πλήττονται περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε, πρόκειται για προϊόντα με περιορισμένη διάρκεια ζωής, τα οποία αλλοιώνονται γρήγορα όταν δεν διακινούνται εγκαίρως. Μεγάλοι προμηθευτές του χώρου έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες, καθώς φορτία παραμένουν αδιάθετα ή καταστρέφονται.

Παράλληλα, τόνισε ότι η τοπική παραγωγή σε φρούτα και λαχανικά είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Προβλήματα σε κρέατα και βασικά είδη διατροφής

Η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν περιορίζεται μόνο στα οπωροκηπευτικά, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες βασικές κατηγορίες τροφίμων.Σύμφωνα με τον κ. Πίκουλο, σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στην τροφοδοσία κρεάτων, καθώς η μεταφορά τους εξαρτάται από τη λειτουργία των φορτηγών. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα πουλερικά, με τις ελλείψεις να αρχίζουν να γίνονται αισθητές στην αγορά.

Η συνολική εικόνα, όπως περιγράφεται, είναι αυτή μιας αγοράς που σταδιακά απογυμνώνεται από βασικά προϊόντα, με τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Αστάθεια στις μεταφορές και αυξημένο κόστος

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση και στη λειτουργία των ακτοπλοϊκών γραμμών, καθώς οι εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πίκουλος, έχει δοθεί οδηγία να αποφεύγεται η φόρτωση όταν δεν υπάρχει διασφάλιση ότι τα φορτηγά θα μπορέσουν να αποβιβαστούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται επιπλέον κόστη και επιβαρύνσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα εμπορεύματα μεταφέρονται με αυξημένο κόστος, καθώς απαιτούνται επαναδρομολογήσεις ή καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα καταλαμβάνεται πολύτιμος χώρος στα πλοία χωρίς να αξιοποιείται.

Οι πράκτορες στο επίκεντρο των αντιδράσεων

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι λιμενικοί πράκτορες βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονη πίεση από επιχειρήσεις και πολίτες που αναζητούν απαντήσεις για την καθυστέρηση των εμπορευμάτων τους.

Ο κ. Πίκουλος υπογράμμισε ότι καθημερινά δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από επαγγελματίες που διαμαρτύρονται, ζητώντας εξηγήσεις για την κατάσταση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι ίδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύση, καθώς το πρόβλημα δεν εξαρτάται από τη λειτουργία των πρακτορείων.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ότι πολλές φορές καλούνται να εξηγήσουν τα αυτονόητα, δεχόμενοι ακόμη και έντονη κριτική από ανθρώπους που αγνοούν τις συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στερεύουν τα αποθέματα στη Λέσβο

Ελλείψεις σε βασικά είδη και αδιέξοδο για επιχειρήσεις που εξαρτώνται από προμήθειες εκτός νησιού
Στερεύουν τα αποθέματα στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μην πιέζετε εμάς – Πιέστε την κυβέρνηση»

Η απάντηση του Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατή Κόμβου σε εμπόρους, ξενοδόχους και για τα άδεια ράφια από το μπλόκο στο λιμάνι
«Μην πιέζετε εμάς – Πιέστε την κυβέρνηση»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαψεύστηκαν οι φόβοι για ΜΑΤ με την άφιξη του «Νήσος Μύκονος»

Το πλοίο έδεσε κανονικά στη Μυτιλήνη χωρίς δυνάμεις καταστολής την ώρα που συνεχίζεται η κινητοποίηση
Διαψεύστηκαν οι φόβοι για ΜΑΤ με την άφιξη του «Νήσος Μύκονος»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν αρκούμαστε σε λόγια, απαιτούμε πράξεις»

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε νέα συνέλευση στο λιμάνι στις 6:30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Απριλίου
«Δεν αρκούμαστε σε λόγια, απαιτούμε πράξεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραμένουν κλειστά τα τυροκομεία της Λέσβου

Αδυναμία λειτουργίας υπό τις παρούσες συνθήκες δηλώνει ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών σε ανακοίνωση του
Παραμένουν κλειστά τα τυροκομεία της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έντονες αποδοκιμασίες για την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μας κοροϊδεύουν δεν θα μας δώσουν φράγκο»

Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημίωση του γάλακτος που παράγουν
«Μας κοροϊδεύουν δεν θα μας δώσουν φράγκο»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε ήπιο κλίμα η άφιξη του «Νήσος Σάμος» στη Μυτιλήνη

Στο «κόκκινο» για πέμπτη ημέρα οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων με κρίσιμες αποφάσεις ενόψει
Σε ήπιο κλίμα η άφιξη του «Νήσος Σάμος» στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδιο ειδικής διαχείρισης του αφθώδους στη Λέσβο καταθέτει ο Συνεταιρισμός Αντισσας

Αξιοποίηση των παρεκκλίσεων των Ευρωπαϊκών κανονισμών στην βάση της νησιωτικότητας και οικονομική στήριξη χωρίς καθυστερήσεις στους κτηνοτρόφους
Σχέδιο ειδικής διαχείρισης του αφθώδους στη Λέσβο καταθέτει ο Συνεταιρισμός Αντισσας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 43 έφθασαν τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Εντυπωσιακό είναι πως η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αναφέρει τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν
Στα 43 έφθασαν τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητείται πολιτική λύση από την κορυφή

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επαναφέρει το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ζητείται πολιτική λύση από την κορυφή
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Να μην χάσουμε το δίκιο μας»

Έκκληση-προτροπή Παναγιώτη Σελάχα για «ανάσα» μιας εβδομάδας στο λιμάνι της Μυτιλήνης -Να επιτραπεί προσωρινά η αποβίβαση εμπορευμάτων ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
«Να μην χάσουμε το δίκιο μας»