
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η επιβατική κίνηση από το λιμάνι της Μυτιλήνης το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου, με τον κεντρικό πράκτορα της Attica Group στη Μυτιλήνη Ηλία Πίκουλο να καταγράφει 842 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο και τη Θεσσαλονίκη, περίπου 60 ΙΧ οχήματα και γύρω στα 10 δίκυκλα.
Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη ημέρα σηματοδοτεί την κορύφωση της εξόδου των φοιτητών μετά τις ημέρες του Πάσχα, ωστόσο η αυξημένη κίνηση δεν οφείλεται μόνο σε αυτούς. Σημαντικό ρόλο παίζει και η μετακίνηση αθλητικών αποστολών, καθώς στο πλαίσιο συμφωνίας με το Υπουργείο Αθλητισμού, ομάδες μεταφέρονται δωρεάν προς τα νησιά των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποστολής του Διαγόρα, η οποία αριθμούσε περίπου 100 έως 200 άτομα.
Παρά τη μεγάλη επιβατική κίνηση, η εικόνα στο λιμάνι παραμένει αντιφατική, καθώς η μεταφορά εμπορευμάτων συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς λόγω του μπλόκου των κτηνοτρόφων.
Έκτη συνεχόμενη ημέρα μπλόκου με πρωτοφανή διάρκεια
Ο κ. Πίκουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της κινητοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του λιμανιού.
Όπως ανέφερε, ακόμη και σε περιπτώσεις απεργιών ή απαγορευτικών λόγω καιρού, η διακοπή της ομαλής λειτουργίας δεν ξεπερνούσε τις 2 έως 4 ημέρες. Αντίθετα, αυτή τη φορά το μπλόκο έχει ήδη συμπληρώσει 6 ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και στη λειτουργία των μεταφορών.
Η παρατεταμένη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τα φορτηγά να μην μπορούν να επιβιβαστούν και τα εμπορεύματα να παραμένουν εγκλωβισμένα.
Ελλείψεις στα ράφια
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα που περιγράφεται για την τοπική αγορά, καθώς ήδη καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.
Ο κ. Πίκουλος σημείωσε ότι τα σούπερ μάρκετ αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ράφια αδειάζουν, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κεντρικός πράκτορας στις ζημιές που καταγράφονται στον κλάδο των ευπαθών προϊόντων, με τις εταιρείες που διακινούν φρούτα και λαχανικά να πλήττονται περισσότερο.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για προϊόντα με περιορισμένη διάρκεια ζωής, τα οποία αλλοιώνονται γρήγορα όταν δεν διακινούνται εγκαίρως. Μεγάλοι προμηθευτές του χώρου έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες, καθώς φορτία παραμένουν αδιάθετα ή καταστρέφονται.
Παράλληλα, τόνισε ότι η τοπική παραγωγή σε φρούτα και λαχανικά είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Προβλήματα σε κρέατα και βασικά είδη διατροφής
Η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν περιορίζεται μόνο στα οπωροκηπευτικά, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες βασικές κατηγορίες τροφίμων.Σύμφωνα με τον κ. Πίκουλο, σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στην τροφοδοσία κρεάτων, καθώς η μεταφορά τους εξαρτάται από τη λειτουργία των φορτηγών. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα πουλερικά, με τις ελλείψεις να αρχίζουν να γίνονται αισθητές στην αγορά.
Η συνολική εικόνα, όπως περιγράφεται, είναι αυτή μιας αγοράς που σταδιακά απογυμνώνεται από βασικά προϊόντα, με τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Αστάθεια στις μεταφορές και αυξημένο κόστος
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση και στη λειτουργία των ακτοπλοϊκών γραμμών, καθώς οι εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.
Όπως ανέφερε ο κ. Πίκουλος, έχει δοθεί οδηγία να αποφεύγεται η φόρτωση όταν δεν υπάρχει διασφάλιση ότι τα φορτηγά θα μπορέσουν να αποβιβαστούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται επιπλέον κόστη και επιβαρύνσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα εμπορεύματα μεταφέρονται με αυξημένο κόστος, καθώς απαιτούνται επαναδρομολογήσεις ή καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα καταλαμβάνεται πολύτιμος χώρος στα πλοία χωρίς να αξιοποιείται.
Οι πράκτορες στο επίκεντρο των αντιδράσεων
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι λιμενικοί πράκτορες βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονη πίεση από επιχειρήσεις και πολίτες που αναζητούν απαντήσεις για την καθυστέρηση των εμπορευμάτων τους.
Ο κ. Πίκουλος υπογράμμισε ότι καθημερινά δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από επαγγελματίες που διαμαρτύρονται, ζητώντας εξηγήσεις για την κατάσταση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι ίδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύση, καθώς το πρόβλημα δεν εξαρτάται από τη λειτουργία των πρακτορείων.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ότι πολλές φορές καλούνται να εξηγήσουν τα αυτονόητα, δεχόμενοι ακόμη και έντονη κριτική από ανθρώπους που αγνοούν τις συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι.