× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σχέδιο ειδικής διαχείρισης του αφθώδους στη Λέσβο καταθέτει ο Συνεταιρισμός Αντισσας

Αξιοποίηση των παρεκκλίσεων των Ευρωπαϊκών κανονισμών στην βάση της νησιωτικότητας και οικονομική στήριξη χωρίς καθυστερήσεις στους κτηνοτρόφους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/4/2026

Σχέδιο ειδικής διαχείρισης του αφθώδους στη Λέσβο καταθέτει ο Συνεταιρισμός Αντισσας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άντισσας καταθέτει ένα πλαίσιο θέσεων για την διαχείριση του αφθώδους πυρετού στην βάση της αρχής της νησιωτικότητας. «Η ίδια η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής παρεκκλίσεων, υπό προϋποθέσεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σε νησιωτικές περιοχές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Συνεταιρισμός. Τέλος κρίσιμο ζήτημα για τους κτηνοτρόφους που θέτει ο Συνεταιρισμός είναι η άμεση χορήγηση των αποζημιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η επιστολή του Συνεταιρισμού αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση των προβλεπόμενων παρεκκλίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της νησιωτικότητας για τη διαχείριση ζωονόσων και διασφάλιση άμεσων αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νησιωτικότητα αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο που οφείλει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης ζωονόσων, ιδίως σε περιοχές όπως η Λέσβος, όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα την κτηνοτροφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγεία των ζώων, και ειδικότερα σε περιπτώσεις εμφάνισης νοσημάτων υψηλής μεταδοτικότητας όπως ο Αφθώδης πυρετός, προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού και εκρίζωσης. Ωστόσο, η ίδια η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής παρεκκλίσεων, υπό προϋποθέσεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σε νησιωτικές περιοχές.

Ειδικότερα, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  1. Η δυνατότητα στοχευμένης εφαρμογής των μέτρων θανάτωσης, με περιορισμό τους σε μολυσμένες εκτροφές και άμεσες επιδημιολογικές επαφές, αντί της οριζόντιας επέκτασης σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες.

  2. Η προσαρμογή των ζωνών προστασίας και επιτήρησης βάσει των πραγματικών γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και επιδημιολογικών δεδομένων κάθε νησιωτικής περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική απομόνωση που προσφέρει η νησιωτικότητα.

  3. Η δυνατότητα εφαρμογής στρατηγικών εμβολιασμού κατόπιν έγκρισης, ως εναλλακτικού ή συμπληρωματικού μέτρου, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η άμεση και εκτεταμένη θανάτωση θα έχει δυσανάλογες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

  4. Η πρόβλεψη για ελεγχόμενη διακίνηση προϊόντων ζωικής προέλευσης υπό αυστηρούς όρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της τοπικής παραγωγής και να αποτραπεί η πλήρης διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.

  5. Η δυνατότητα διαφοροποίησης των μέτρων εντός του ίδιου νησιού, με σαφή οριοθέτηση ζωνών διαφορετικού επιπέδου κινδύνου, ώστε να αποφεύγεται η καθολική επιβολή περιορισμών.

  6. Πέραν των ανωτέρω, το ζήτημα των αποζημιώσεων οφείλει να αντιμετωπιστεί με τρόπο δίκαιο, άμεσο και στοχευμένο, με επίκεντρο τον ίδιο τον παραγωγό.

Συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο:

  • Οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται απευθείας στον κτηνοτρόφο, χωρίς ενδιάμεσους, καθυστερήσεις ή συμψηφισμούς που αποδυναμώνουν την πραγματική στήριξη.

  • Να διασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση για τα θανατωθέντα ζώα, με βάση την πραγματική αξία τους και την παραγωγική τους απόδοση.

  • Να προβλεφθεί άμεση οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος, λόγω αδυναμίας διάθεσης γάλακτος και προϊόντων.

  • Να καλύπτονται τα πάγια και λειτουργικά έξοδα των εκτροφών, ώστε να διατηρηθούν ζωντανές μέχρι την αποκατάσταση της παραγωγής.

  • Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, με ορίζοντα πλήρους επαναφοράς της δραστηριότητας.

  • Να θεσπιστούν σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα πληρωμών, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία των παραγωγών.

  • Ιδιαίτερη πρόβλεψη απαιτείται για τα ζώα που έχουν αναπτύξει αντισώματα. Στις περιπτώσεις αυτές:

  • Να διασφαλιστεί ότι η διαχείρισή τους θα βασίζεται σε επιστημονική αξιολόγηση κινδύνου και όχι σε οριζόντια μέτρα.

  • Σε περίπτωση που αποφασιστεί η θανάτωσή τους στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, να προβλέπεται πλήρης αποζημίωση, όπως και για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

  • Να εξεταστεί η δυνατότητα διατήρησης και αξιοποίησης ζώων με αντισώματα, όπου αυτό επιτρέπεται, ως μέρος μιας πιο στοχευμένης στρατηγικής περιορισμού της νόσου.

  • Να υπάρξει σαφές πλαίσιο για την κατηγοριοποίηση και την αποζημίωσή τους, ώστε να μην δημιουργούνται αδικίες εις βάρος των παραγωγών.

  • Η ενίσχυση πρέπει να φτάνει εκεί που παράγεται η ζημιά: στον άνθρωπο που κρατά το κοπάδι. Γιατί χωρίς αυτόν, δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει ύπαιθρος, δεν υπάρχει μέλλον για τα νησιά.

  • Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται αναγκαίο το Υπουργείο να προβεί άμεσα:

  • Στην τεκμηριωμένη υποβολή αιτημάτων προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων παρεκκλίσεων.

  • Στην εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για νησιωτικές περιοχές.

  • Στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

  • Στην ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επιτήρηση και εφαρμογή των μέτρων.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε συνδυασμό με ένα σύστημα αποζημιώσεων που φτάνει άμεσα στον κτηνοτρόφο, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής στις νησιωτικές περιοχές.

Με εκτίμηση

Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άντισσας

Ομάδα Κτηνοτρόφων 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου

Διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απαίτησε επιτάχυνση της επιδημιολογικής διερεύνησης και στοχευμένα μέτρα αντί του οριζόντιου αποκλεισμού ολόκληρου του νησιού
Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης

Αυστηρότερο πλαίσιο ευθύνης για ΚΥΔ και επαγγελματίες μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη

Με ολοκληρωτικό αφανισμό απειλείται η κτηνοτροφία του χωριού
Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περνά από «ψιλό κόσκινο» τους κτηνοτρόφους της Λέσβου αλλά και κτηνιάτρους που υπέγραψαν επίμαχες θανατώσεις ζώων
Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητά ο Δήμος
Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων – Αναλυτική ενημέρωση για την πρόσκληση και την υποβολή αιτήσεων την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 10 το πρωί διαδικτυακά
Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Κατά 12,6% υποχώρησε η δηλωμένη ανεργία σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2025. Στα 12.745 άτομα διαμορφώθηκε ο μηνιαίος μέσος όρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026
Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πελόπη και την Αγία Παρασκευή, ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ακόμη 23 εκτροφές
Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλεύτρια του ΚΚΕ ζητά άμεση οικονομική στήριξη, ανασύσταση των κοπαδιών και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού
Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή

Η ιστορία του Παλαιοκήπου, η προφορική παράδοση και η θάλασσα ενώθηκαν σε μια βιωματική εκδήλωση με στόχο την καθιέρωση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού
Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο

Προσλήψεις ορισμένου χρόνου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο