× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο κορονοϊός είναι παντού και οι αρμόδιοι πουθενά!

Με αφορμή τα 11 κρούσματα κορονοϊού στη Λέσβο τις τελευταίες επτά μέρες και την ηχηρή σιωπή των υπευθύνων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 19/8/2020

Ο κορονοϊός είναι παντού και οι αρμόδιοι πουθενά!

 Ήμουνα τις προάλλες σε ένα κεντρικό καφενέ της Μυτιλήνης από τους και cafe (τρομάρα τους) επονομαζόμενους. Η νεαρή κυρία που μου έφερε τον καφέ μου παρατήρησα πως είχε η κακομοίρα… μούσι! Περί της μάσκας ο λόγος που μόνο το πηγούνι της προστάτευε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παρατήρηση μου γιατί δεν φορά τη μάσκα όπως ο νόμος προστάζει απάντησε «μα πιστεύετε σε αυτά τα πράγματα;». Σταυροκοπήθηκα για το μέγεθος την νεανικής ανοησίας και έφυγα…

Μια βδομάδα τώρα παρακολουθώ την πορεία της νόσου στη Μυτιλήνη. Αφού περάσαμε τα Καλλονιάτικα και τα Πλωμαρίτικα όπου η αναφορά στη νόσο και στους νοσήσαντες αποτελούσε αντικείμενο συνωμοσίας παγκόσμιας σε βάρος της… ανθηρής οικονομίας και της ανάπτυξης των περιοχών φτάσαμε στα της Μυτιλήνης.

Εδώ όμως αποδείχτηκε ότι η κατάσταση δυστυχώς είναι πολύ πιο σοβαρή από τα όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν αναφέρομαι στους συνήθεις ανόητους που μη έχοντας τι άλλο να κάνουν απασχολούν τα δάκτυλα τους στο πληκτρολόγιο του κινητού τους, αρνούμενοι ακόμα και την αυτόματη ορθρογράφηση των όσων γράφουν.

Αναφέρομαι στους αρμοδίους πάσης φύσεως που τα θύματα των τελευταίων επτά ημερών της νόσου θεωρούν ότι είναι στην άλλη άκρια της Ελλάδας. Κι όμως είναι ΕΔΩ.

Ας ανιχνεύσουμε «το χορό» των κρουσμάτων και μόνο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 12 Αυγούστου νοσεί ένας γνωστός συνταξιούχος έμπορος της Μυτιλήνης. Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Την επόμενη μέρα 13 Αυγούστου τρεις νέοι ασθενείς. Μια 65χρονη περίπου γυναίκα  και άλλοι δυο ασθενείς, άνδρες που είχαν έλθει από την Αττική στη Μυτιλήνη για διακοπές. Ο ένας από τους δυο έχει σχέσεις με ιερέα της Μυτιλήνης ο οποίος νοσεί από μέρες αλλά πάει στο Νοσοκομείο στις 15 Αυγούστου όπου πιστοποιείται ως κρούσμα. Σε αυτό το ναό πηγαίνει συχνά πυκνά η γυναίκα του συνταξιούχου εμπόρου η οποία αποδεικνύεται ότι νοσεί  στις 17 Αυγούστου.

Χθες 18 Αυγούστου στον κατάλογο προστίθενται τέσσερις ασθενείς. Μεταξύ τους και επίτροπος άλλου ναού της Μυτιλήνης που συνδέεται με τους ασθενείς. Αλλά και ένας γείτονας του ναού του οποίου ο ιερέας νόσησε τον οποίο και επισκέπτεται συχνά. Κα τέλος σήμερα 11ο κρούσμα ένας νέος άνθρωπος. Γιός ιερέα τρίτου ναού που συμμετέχει λειτουργικά στο ναό όπου ο ασθενής ιερέας.

Αφήνω ασχολίαστες τις ιδεοληψίες ότι η νόσος δεν κολλά στις εκκλησιές. Μια ομάδα συνανθρώπων μας σηκώνουν αυτή τη στιγμή ένα σταυρό και πολλοί ακόμα θα κληθούν να τον σηκώσουν. Δεν είναι ώρα για επιβεβαιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι όμως ώρα να σταματήσουν τα λάθη.

Με 11 κρούσματα στην πόλη της Μυτιλήνης σε μια μόλις εβδομάδα είναι εκκωφαντική η σιωπή και εντυπωσιακή η ανοχή κάποιων αρμόδιων.

Το περασμένο εορταστικό τριήμερο, από τις 14 ως τις 16 Αυγούστου, σε υπαίθρους χώρους διασκέδασης τουριστικών θέρετρων της Λέσβου έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Σε 10 με 15 μέρες όταν θα κλαίνε κάποιοι μη ζητήσετε ευθύνες από τους αρμόδιους των Αστυνομικών Αρχών. Ασχολιόταν με το αν φοράν μάσκα και αν τηρούν τις αποστάσεις σε μαγαζιά με τρία – τέσσερα τραπέζια. Στα «μεγαθήρια» της διασκέδασης  δεν πέρασαν ούτε απ’ έξω το εορταστικό τριήμερο!

Θύμα στην τουριστική (μικρή έστω) κίνηση οι υγεία των παππούδων και των γιαγιάδων που συνέφαγαν γιορτής 15αύγουστου ένεκα, οι διασκεδάσαντες ως το χάραμα νεανίες;

Γιατί αν είναι, έτσι εξηγείται και η σιωπή των αρμοδίων του ΕΟΔΥ. Ο κ. Χαρδαλιάς και οι υπό αυτόν δε ξέρω τι κάνουν στην άλλη Ελλάδα αλλά στη Μυτιλήνη τον αριθμό των κρουσμάτων τον μαγειρεύουν. Αντί των 10 με τα χθεσινά κρούσματα πόσα έχουν ανακοινώσει ότι έχουμε στη Λέσβο αυτό το διάστημα; Τρία! Τα άλλα επτά; Κάτω από το χαλάκι; Αλλά έχουμε και στον κορονοϊό χαλάκι; Γιατί στρουθοκαμήλους έχουμε σίγουρα.

Σιωπηλούς συνενόχους στο έγκλημα σε βάρος της υγείας των νησιωτών. Γιατί τέτοιοι είναι οι όσοι δεν μιλάνε δημόσια.

Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι ο κορονοϊός δεν είναι δημόσιε; σχέσεις. Ότι οι νεκροί δεν ψηφίζουν. Ότι τα φέρετρα (σε σάκους  αεροστεγείς θάβονται τα θύματα του κορονοϊού) δεν έχουν τσέπες. Ότι ο Χριστός μας θέλει όλους (καλούς σαν τους εκπροσώπους του και κακούς σαν εμάς τους αμαρτωλούς) υγιείς και ζωντανούς.

Σήμερα το λοιπόν ας κάνουν όλοι τη δουλειά τους.

Η Εκκλησία ας πράξει σε συνεργασία με τους υγειονομικούς αυτό που πρέπει. Οι γιατροί ξέρουν και όχι οι θεωρούντες ότι ο αγιασμός απολυμαίνει.

Ο ΕΟΔΥ και η Υγειονομική Περιφέρεια ας μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Τώρα επίσημη ανακοίνωση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου ας δώσει σημεία ζωής.

Όλοι μας ας προσέχουμε. Δεν υπάρχει κοροιδοιός. Υπάρχει κορονοϊός που σκοτώνει. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι κορόιδο και εγκληματεί πραγματικά σε βάρος του εαυτού του, των συγγενικών του προσώπων και όσων αγαπά, της κοινωνίας όλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου