× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «Ν» στην κουζίνα της προσφοράς πίσω από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης

Ο σημαντικός χώρος του παλαιού οικοτροφείου έδωσε τη θέση του σε 20 εθελόντριες μαγείρισσες που σερβίρουν 70 μερίδες φαγητού καθημερινά

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/3/2026

Το «Ν» στην κουζίνα της προσφοράς πίσω από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Πίσω από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, σε έναν χώρο που μέχρι το 2000 φιλοξενούσε περίπου 80 αριστούχους μαθητές από τα χωριά της Λέσβου, σήμερα ακούγεται ένας άλλος παλμός. Δεν είναι εφηβικές φωνές, αλλά είναι το βράσιμο της κατσαρόλας, το χτύπημα της κουτάλας, οι χαμηλές κουβέντες γυναικών που ξέρουν ότι το φαγητό που ετοιμάζουν είναι γεύμα αγάπης.

Το «Ν» βρέθηκε στους χώρους παρασκευής του συσσιτίου που λειτουργεί από το 2015 με πρωτοβουλία της Μητρόπολης. Καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ετοιμάζονται περίπου 70 μερίδες φαγητού. Δεκαπέντε από αυτές διανέμονται κατ’ οίκον σε ανθρώπους κατάκοιτους ή με σοβαρά προβλήματα υγείας. Την Παρασκευή δίνονται διπλές μερίδες, ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν φαγητό και για το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κουζίνα, την ώρα της επίσκεψής μας, έβραζαν φακές. Δίπλα, ψωμί και χαλβάς. «Το κυριότερο είναι ότι είναι μαγειρευτό φαγητό», θα πει αργότερα ο π. Αντώνιος. «Και το φτιάχνουν με τέτοια αγάπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έρχομαι για τις ψυχές που φύγανε»

Η Ελένη ανακατεύει κόβει τα μεγάλα κρεμμύδια με σταθερές κινήσεις. Τη ρωτάμε γιατί είναι εδώ. «Είναι λόγοι θρησκευτικοί. Για τις ψυχές που φύγανε, για εθελοντισμό», απαντά. «Φύγανε τα παιδιά και δεν έχω δουλειά. Περνάω ωραία εδώ και μ’ αρέσει να προσφέρω», λέει μια άλλη κυρία.

Έρχεται κάθε Τετάρτη. «Και αν με χρειαστούν, έρχομαι κι άλλες μέρες». Παρατηρεί όμως κάτι που τη στενοχωρεί: «Δεν έρχονται πολλοί νέοι. Όλοι είναι 70-80. Χρειάζεται ένα νέο χέρι. Κάποιος αρρωσταίνει…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πόπη απαριθμεί τα φαγητά των τελευταίων ημερών: φασολάκια πράσινα, φακές σήμερα, φρικασέ την Παρασκευή. «Όλα νηστίσιμα σήμερα», λέει χαμογελώντας.

Η Μαρία ξυπνάει από τις έξι παρά το πρωί. «Μένω στα κεντρικά, έρχομαι με τα ποδαράκια μου, κάνω και τη γυμναστικούλα που πρέπει», μας λέει. Έρχεται τρεις μέρες την εβδομάδα. «Όλη μου τη ζωή τακτοποιούσα τα παιδιά μου. Τώρα που έχω τον χρόνο, θέλω να βοηθήσω. Οι συνάνθρωποί μας πεινάνε. Όσο πιάνουν τα χέρια μου, θα έρχομαι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιες από τις γυναίκες είναι χήρες. Κάποιες ζουν μόνες. «Έρχομαι και για την ψυχολογία», θα μας πει η κ. Ασπασία. Η κουζίνα είναι χώρος προσφοράς, αλλά και κοινότητας.

70 μερίδες καθημερινά – και μια γιαγιά 93 ετών

«Γύρω στις 70 μερίδες καθημερινά», εξηγεί ο π. Αντώνιος. «Κάποιοι έρχονται και παίρνουν το φαγητό τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν μπορούν. Είναι κατάκοιτοι. Το πηγαίνουμε εμείς. Είναι περίπου 15 άτομα».

Η επιλογή των ωφελούμενων δεν γίνεται αυθαίρετα. Υπάρχει επιτροπή, συγκεντρώνονται δικαιολογητικά, εξετάζονται οικονομικά και προβλήματα υγείας. «Βλέπουμε τις ανάγκες που έχουν», λέει. «Δυστυχώς, το 2026 υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ρεύμα. Δεν έχουν νερό».

Στους ωφελούμενους υπάρχουν άνθρωποι άνω των 80 ετών. «Έχουμε και μια γιαγιά 93 χρονών, κατάκοιτη. Προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

Ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος. «Υπάρχουν και άλλοι που ντρέπονται. Είναι φιλότιμοι άνθρωποι. Προσπαθούμε να τους ανακαλύψουμε, να τους ζητήσουμε να έρθουν».

Από το οικοτροφείο στο συσσίτιο

Ο χώρος έχει τη δική του ιστορία. «Εδώ υπήρχαν περίπου 80 παιδιά. Ήταν οικοτροφείο για αριστούχους μαθητές από τα χωριά, που έρχονταν για το γυμνάσιο», θυμάται ο π. Αντώνιος. Το οικοτροφείο σταμάτησε το 2000. Από το 2015, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, ο χώρος αξιοποιήθηκε για τη σίτιση των ευάλωτων συμπολιτών.

Σήμερα, 20 γυναίκες είναι δηλωμένες εθελόντριες. Καθημερινά μαγειρεύουν τέσσερις έως έξι, ανάλογα με τις ανάγκες. «Αν δεν υπήρχε αγάπη μεταξύ τους και μεταξύ μας, δεν θα γινόταν αυτή η δουλειά», τονίζει.

Μας έκανε εντύπωση η αμεσότητα της συνεννόησης. Δεν υπάρχουν γραπτές συνταγές, δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες. «Οι επόμενες έχουν ήδη αποφασίσει τι θα μαγειρέψουν αύριο», λέει γελώντας.

«Έστω ένα σακουλάκι ρύζι»

Οι πρώτες ύλες προέρχονται από προσφορές. «Άνθρωποι που αγαπούν τον εθελοντισμό, που αγαπούν αυτό που γίνεται, μας βοηθούν καθημερινά», εξηγεί ο π. Αντώνιος. Πολλοί είναι Μυτιληνιοί της Αθήνας, που δεν ξεχνούν τον τόπο τους.

«Κάθε άνθρωπος, έστω και ένα σακουλάκι ρύζι, ένα πακέτο μακαρόνια… Δεν θα έχουν πρόβλημα. Δυστυχώς δεν μας φτάνουν πάντα τα τρόφιμα. Αλλά ο Θεός δεν αφήνει. Υπάρχουν άνθρωποι που μας βοηθούν πάρα πολύ».

Η Μυτιλήνη, με τις αντιφάσεις της, κρατά ακόμη αυτό το νήμα της αλληλεγγύης. Σε έναν χώρο που άλλοτε στέγαζε όνειρα μαθητών, σήμερα ζεσταίνεται το φαγητό για 70 ζωές καθημερινά.

Και ανάμεσα σε φακές, φασολάκια και φρικασέ, η πιο ουσιαστική «πρώτη ύλη» παραμένει αυτή που δεν μετριέται σε κιλά: η αγάπη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΧΩΡΙΑ

Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας

Θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης
Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι Κοινότητες της Λέσβου σηκώνουν ανάστημα για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Πρόεδροι και τοπικά συμβούλια δηλώνουν αντίθετοι σε διατάξεις που, όπως υποστηρίζουν, αποδυναμώνουν τον θεσμό των Κοινοτήτων
Οι Κοινότητες της Λέσβου σηκώνουν ανάστημα για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης