× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κίνδυνος για την επιτραπέζια ελιά από τη συμφωνία ΕΕ ‑ Mercosur

Ευρωπαϊκές και ελληνικές οργανώσεις προειδοποιούν για απώλεια ανταγωνιστικότητας και θέσεων εργασίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2026

Κίνδυνος για την επιτραπέζια ελιά από τη συμφωνία ΕΕ ‑ Mercosur
φωτο: Νίκος Μανάβης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Έντονη ανησυχία και κατηγορηματική αντίθεση εκφράζει ο ευρωπαϊκός τομέας της επιτραπέζιας ελιάς απέναντι στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur, καθώς όπως τονίζεται δημιουργεί ένα βαθιά ανισόρροπο εμπορικό πλαίσιο εις βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών και μεταποιητών. Οι οργανώσεις ASEMESA, ASSOM και ΠΕΜΕΤΕ προειδοποιούν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας απειλεί άμεσα την ανταγωνιστικότητα ενός στρατηγικής σημασίας αγροδιατροφικού κλάδου για πολλές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι οργανώσεις του κλάδου, η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων δασμών ύψους 12,8% στις επιτραπέζιες ελιές που εισάγονται από τις χώρες της Mercosur στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσα σε χρονικό ορίζοντα 7 ετών. Την ίδια στιγμή όμως, οι ευρωπαϊκές επιτραπέζιες ελιές συνεχίζουν να επιβαρύνονται με δασμούς περίπου 12,6% στις αγορές της Mercosur, χωρίς καμία πρόβλεψη για άρση τους, γεγονός που συνιστά σαφή ασυμμετρία στην πρόσβαση και στον ανταγωνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η περίπτωση της Βραζιλίας, μιας από τις μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως, όπου τα ευρωπαϊκά προϊόντα παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένα, την ώρα που ανταγωνιστές από τρίτες χώρες επωφελούνται από ευνοϊκότερους όρους. Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, είναι διπλά αρνητικό. Από τη μία πλευρά περιορίζονται οι εξαγωγικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε βασικές διεθνείς αγορές και από την άλλη αυξάνεται η πίεση εντός της ευρωπαϊκής αγοράς από εισαγόμενα προϊόντα που αποκτούν προνομιακή πρόσβαση.

Για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες. Η ΔΟΕΠΕΛ (Διαεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς) επισημαίνει ότι η συμφωνία θα μπορούσε θεωρητικά να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα απέναντι στους δασμούς που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η επιτραπέζια ελιά ακυρώνει αυτή τη δυνατότητα. Αντί να διαμορφώνεται ένα ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού, δημιουργείται ένα καθεστώς προϊόντων δύο ταχυτήτων, με σοβαρές συνέπειες για την ελληνική παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και τις εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οργανώσεις του κλάδου προειδοποιούν ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας, η κερδοφορία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιτραπέζια ελιά. Πρόκειται για έναν τομέα που διαχρονικά έχει αποδείξει τη διεθνή του ηγετική θέση, την υψηλή εξαγωγική δυναμική και τη συμμόρφωσή του με αυστηρά ευρωπαϊκά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις του κλάδου προχωρούν στη σύσταση νέας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Ελιάς, επιδιώκοντας ενιαία και συντονισμένη εκπροσώπηση απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, απευθύνουν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν άμεσα τη μεταχείριση της επιτραπέζιας ελιάς στη συμφωνία ΕΕ Mercosur, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισορροπίες και να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες ζημιές σε έναν τομέα κομβικής σημασίας για την ευρωπαϊκή και την ελληνική αγροτική οικονομία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα γενιά διαιτητών στο μπάσκετ της Λέσβου και της Λήμνου

Επτά νέοι διαιτητές ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη Σχολή Διαιτησίας του ΣΕΔΚΑΛ και εντάσσονται στην οικογένεια του Συνδέσμου
Νέα γενιά διαιτητών στο μπάσκετ της Λέσβου και της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χωρίς νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού οι έλεγχοι στη Λέσβο

Αρνητικές και οι 22 εκτροφές που ελέγχθηκαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Χωρίς νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού οι έλεγχοι στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεύτερος ψεκασμός των ελαιοκτημάτων για τον δάκο

Από την Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Λέσβου
Δεύτερος ψεκασμός των ελαιοκτημάτων για τον δάκο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο και ο λογαριασμός στην Περιφέρεια

Πάνω από 4,7 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της ζωονόσου – Χρήματα που προέρχονται από ανακατανομές κονδυλίων, ακόμη και από έργα, την ώρα που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ!
Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο και ο λογαριασμός στην Περιφέρεια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα ξενοδοχεία της Λέσβου στις κορυφαίες επιλογές των Σκανδιναβών ταξιδιωτών

Η Apollo βράβευσε τα καταλύματα που ξεχώρισαν μέσα από τις αξιολογήσεις των πελατών της. Στο Porto Plomari η απονομή των Customer Choice Awards
Τα ξενοδοχεία της Λέσβου στις κορυφαίες επιλογές των Σκανδιναβών ταξιδιωτών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα για τα τυριά, η Λέσβος όμως ακόμη μετρά απώλειες

Περισσότερα προϊόντα βγαίνουν από το νησί, αλλά η κτηνοτροφία ζητά ουσιαστική στήριξη. Νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Χαλαρώνουν κι άλλο τα  μέτρα για τα τυριά, η Λέσβος όμως ακόμη μετρά απώλειες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της ΕΣΠΕΕΛΕΣ με αντιπροσωπεία της «Νίκης» στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των στρατιωτικών και των οικογενειών τους στη Λέσβο
Συνάντηση της ΕΣΠΕΕΛΕΣ με αντιπροσωπεία της «Νίκης» στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραχυχρόνια μίσθωση: 838.000 διανυκτερεύσεις στο Βόρειο Αιγαίο το 2025

Μόλις το 1,6% της πανελλαδικής κίνησης καλύπτουν τα νησιά της Περιφέρειας
Βραχυχρόνια μίσθωση: 838.000 διανυκτερεύσεις στο Βόρειο Αιγαίο το 2025
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΠΑ: 8.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο για ανέργους άνω των 55 ετών

Επιδοτούμενες προσλήψεις σε δήμους, περιφέρειες και οργανισμούς του Δημοσίου – Η ΔΥΠΑ καλύπτει έως και το 75% του μισθολογικού κόστους
ΔΥΠΑ: 8.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο για ανέργους άνω των 55 ετών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Παράλληλα τονίζει την ανάγκη ειδικών μέτρων στήριξης για της επιχειρήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε Σκαμνιά και Κάπη

Τρεις ακόμη θετικές εκτροφές εντοπίστηκαν στη Λέσβο – Αρνητικά τα αποτελέσματα σε 19 εκτροφές σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε Σκαμνιά και Κάπη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο Πράσινο Ταμείο το έργο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας

Για το ηφαιστειακό τοπίο και τη βιοποικιλότητα
Στο Πράσινο Ταμείο το έργο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας