× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θαλάσσια πάρκα και yachting στο επίκεντρο θεσμικού διαλόγου στον Πειραιά

Η ΕΝΠΕΝ άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον των νησιών με στοιχεία και πραγματικά δεδομένα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2026

Θαλάσσια πάρκα και yachting στο επίκεντρο θεσμικού διαλόγου στον Πειραιά
' χρόνος ανάγνωσης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κλειστή θεσμική ημερίδα διαλόγου της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων με θέμα το μέλλον των θαλάσσιων πάρκων και του yachting στα ελληνικά νησιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά έναν χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ναυτική σκέψη και τον στρατηγικό διάλογο της χώρας και στόχευσε στο να ανοίξει μια συζήτηση ουσίας πριν οι κρίσιμες αποφάσεις αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων μέλη της πανεπιστημιακής και επιστημονικής κοινότητας καθηγητές Διεθνούς Δικαίου καθώς και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων προσδίδοντας θεσμικό βάθος και ουσιαστική συμμετοχή στη συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ημερίδα δεν περιορίστηκε σε μια παράθεση απόψεων για το περιβάλλον ή το yachting ως ξεχωριστές θεματικές. Αντιμετώπισε το ζήτημα ως ένα ενιαίο σύστημα στο οποίο η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η ναυσιπλοΐα η νησιωτική οικονομία και η καθημερινή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών είναι αλληλένδετες και απαιτούν κοινό πλαίσιο σχεδιασμού και ευθύνης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την ΕΝΠΕΝ στην οικονομική διάσταση των φημών που είχαν προηγηθεί περί ενδεχόμενης απαγόρευσης της αγκυροβολίας εντός θαλάσσιων πάρκων. Όπως τονίστηκε μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει δυσμενέστατες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες των νησιών και ιδίως των ακριτικών. Η ανάλυση της επιστημονικής ομάδας της Ένωσης βασίστηκε σε δημοσιευμένη στατιστική έρευνα και όχι σε θεωρητικές εκτιμήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 121 πλοιάρχους σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 35 μέτρων έως και 100 μέτρων οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά στο διεθνές yachting. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν τη βάση για έναν διάλογο με πραγματικά δεδομένα και εμπειρία πρώτης γραμμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ειδικό βάρος της συζήτησης ενισχύθηκε από την παρουσία πλοιάρχων του ελληνικού yachting ναυτικών πρακτόρων και πλοιοκτητών οι οποίοι κατέθεσαν εμπειρίες από την πράξη αναδεικνύοντας ότι το ελληνικό yachting δεν αποτελεί ιδεολογική προσέγγιση αλλά δραστηριότητα που απαιτεί σεβασμό γνώση και υπεύθυνη διαχείριση της θάλασσας.

Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά η συζήτηση για το μέλλον της θάλασσας των νησιών και του ελληνικού yachting μόλις ξεκίνησε και αυτή τη φορά ξεκίνησε με τεκμήρια γεγονός που καθιστά τον διάλογο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο για τις επόμενες αποφάσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία

Δείτε εδώ τί συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου στην Ιβηρική χερσόνησο
Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»

Σταθερά ανοδική η πορεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης
Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Γεωτεχνική Αιγαίου έγινε 20 ετών

Αισιοδοξία για το μέλλον και δέσμευση για ποιοτικές υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου και της Λήμνου
Η Γεωτεχνική Αιγαίου έγινε 20 ετών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη

Με εμπειρία σε οργανωμένη αποθήκη
Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη
ΝΕΑ

Νέες άδειες πλανόδιου εμπορίου στο Βόρειο Αιγαίο

Εκδόθηκε η προκήρυξη της Περιφέρειας – Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 15 Μαρτίου
Νέες άδειες πλανόδιου εμπορίου στο Βόρειο Αιγαίο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ξενοδόχοι, ταξίδεψαν τη Λέσβο στη Γαλλία

Συμμετείχαν στην τουριστική έκθεση της Μιλούζ από 6 έως 8 Φεβρουαρίου. Στόχος η δρομολόγηση απευθείας πτήσης το καλοκαίρι του 2027
Οι ξενοδόχοι, ταξίδεψαν τη Λέσβο στη Γαλλία
ΑΓΟΡΑ

Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο

Σημαντική εκπροσώπηση του νησιού στην πανελλήνια ομοσπονδία μεσιτών από τον πρόεδρο του συλλόγου Λέσβου Σπύρο Διαμαντίδη
Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Φλωρίδης: Η αγροτική παραγωγή σε κρίσιμη καμπή

Προειδοποιήσεις για την ελαιοκομία, τους νέους αγρότες και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Θλιβερές διαπιστώσεις για το ΟΣΔΕ
Φλωρίδης: Η αγροτική παραγωγή σε κρίσιμη καμπή
ΧΩΡΙΑ

ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τρελό παιχνίδι με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων του 2025

Νέες καταγγελίες από την αντιπολίτευση για την διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων από την κυβέρνηση
Τρελό παιχνίδι με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων του 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Blue Star Paros

Θα παραμείνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης ως το μεσημέρι της Παρασκευής
Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Blue Star Paros
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά

Από ζωντανό σημείο συνάντησης σε σκοτεινό και άδειο χώρο μέσα σε λίγες ημέρες
Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά