× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα βρόντηξαν οι ορκωτοί ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Έχουμε προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί ο εις βάθος έλεγχος για όλα τα πεπραγμένα του Οργανισμού αναφέρει η απάντηση της ΑΑΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2026

Τα βρόντηξαν οι ορκωτοί ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Δεν της έδιναν στοιχεία και γι’ αυτό εξαναγκάστηκε σε παραίτηση η ελεγκτική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμη μία πτυχή στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που, παρά την μεταφορά του στην ΑΑΔΕ, συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, στο ίδιο μοτίβο της αδιαφάνειας και της μη εξυγίανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για την εταιρεία Leverage Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές ΑΕ, η οποία στις 6.10.2025 ανέλαβε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και με την υπογραφή του προέδρου του νέου ΟΠΕΚΕΠΕ Ιωάννη Καββαδά, τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων χρήσης του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελέγκτρια εταιρεία φέρεται να αιτιολόγησε πως προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, καθώς δεν της δόθηκαν εμπρόθεσμα τα στοιχεία που χρειαζόταν, προκειμένου να προχωρήσει στην εξακρίβωσή τους και να εκδώσει το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Πρόκειται για το λεγόμενο «draft», στο οποίο ελέγχεται το λογιστικό σύστημα του οργανισμού, πιστοποιώντας μεταξύ άλλων ότι είναι πλήρεις οι φάκελοι των πληρωμών και ότι αυτοί έγιναν εμπρόθεσμα, ότι έλαβε χώρα το ποσοστό των ελέγχων που προβλέπει ο κανονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, με άλλα λόγια πως από τα βιβλία προκύπτει η ακρίβεια των λογαριασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ εντός του Φεβρουαρίου, ώστε μέχρι τις 31 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφανθεί επί της ορθότητας και πληρότητας των στοιχείων. Η αποτυχία να υποβληθεί, οδηγεί – όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαδικασίες του οργανισμού- με μαθηματική ακρίβεια στο να δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές που αφορούν στο οικονομικό έτος 2024, καθώς δεν θα μπορέσει να γίνει εκκαθάριση, αλλά και να οδηγήσει και στην άρνηση αναγνώρισης δαπανών από την ΕΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση της ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απαντώντας στο δημοσίευμα της ιστοσελίδα documentonews.gr και άλλων μέσων ενημέρωσης υποστήριξε πως δεν ήταν αρμοδιότητα των Ορκωτών Ελεγκτών η διάθεση των κοινοτικών πόρων. Επίσης η Αρχή επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά σε βάρος της ελεγκτικής εταιρείας.

Αναλυτικά η απάντηση αναφέρει:

Με αφορμή δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων Ενισχύσεων και Πληρωμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα εξής:

•           Ο Ειδικός Λογαριασμός Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ελέγχεται ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), η οποία αποτελεί τον εντεταλμένο Οργανισμό Πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,κατά το άρθρο 12 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4914/2022.

•           O ΕΛΕΓΕΠ ελέγχεται διαχειριστικά κάθε χρόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εκάστου προηγούμενου έτους.

•           Στις 29/7/2025 (πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ι. Καββαδά) ο πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ προέβη, κατά την πρακτική του, σε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών αναφορικά με τον οικονομικό και λογιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων (Ισολογισμού) του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ενόψει υποβολής του Ισολογισμού για έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

•           Στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης, υποβλήθηκε μια και μοναδική προσφορά, από την εν λόγω ελεγκτική εταιρεία, ύψους 5.990 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για την παροχή 700 εργατοωρών.

•           Δεδομένης της υποβολής μίας μόνο προσφοράς, ο πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ ανέθεσε τη διενέργεια του συγκεκριμένου ελέγχου, στην εν λόγω εταιρεία, η οποία δεν είχε αναλάβει αντίστοιχο έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο παρελθόν.

Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω έλεγχος είναι προαιρετικός και περιορισμένος κατ’ αντικείμενο, όπως προκύπτει και από το συμβατικό τίμημα (5.990 ευρώ συν ΦΠΑ), καθόσον ο διαχειριστικός έλεγχος του ΕΛΕΓΕΠ διενεργείται από την ΕΔΕΛ ως αρμόδιο φορέα πιστοποίησης, εντεταλμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και σε επίπεδο κατασταλτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης (27/10/2025), συγκεκριμένα στις 24/11/2025, η ελεγκτική εταιρεία ζήτησε να της αποσταλούν στοιχεία, τα οποία ήταν καθ’ υπέρβαση του πλαισίου ελέγχου και αναφέρονταν στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για τα οποία ο ΕΛΕΓΕΠ ελέγχεται από την ΕΔΕΛ ως αρμόδιο φορέα πιστοποίησης, καθώς και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στις 26/11/2025 η υπηρεσία του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε στην ελεγκτική εταιρεία ότι δεν δύναται να της χορηγήσει τα στοιχεία που ζητούσε, επισημαίνοντας ότι ο ανατεθείς σε αυτήν έλεγχος είναι αποκλειστικά οικονομικός και λογιστικός έλεγχος του Ισολογισμού του ΕΛΕΓΕΠ και δεν απαιτείται διαχειριστικός έλεγχος.

Παρόλα αυτά, η ελεγκτική εταιρεία επέμεινε στην αποστολή των εν λόγω στοιχείων, παρά τις παραπάνω γραπτές και προφορικές επικοινωνίες του Οργανισμού.

Στις 12/1/2026, ήτοι 2,5 μήνες πριν την λήξη της σύμβασης (31/3/2026), η εταιρεία έστειλε επιστολή παραίτησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει αναγράψει την πλήρωση 700 ελεγκτικών ωρών στο έργο, παρά το ότι δεν έλαβε τα στοιχεία, τα οποία, καθ’ υπέρβαση του ελεγκτικού αντικειμένου της, ζητούσε.

Η ΑΑΔΕ, στην οποία περιήλθε ο πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί ο εις βάθος έλεγχος για όλα τα πεπραγμένα του Οργανισμού, τόσο από τις αρμόδιες κατά νόμο ελεγκτικές αρχές, όσο και από ελεγκτικούς φορείς διεθνούς κύρους.

Επιφυλάσσεται δε, για την περαιτέρω νομική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της εν λόγω ελεγκτικής εταιρείας, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε με τον πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ.

 με πληροφορίες από το documentonews.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Το Μαξίμου φωτογραφίζει τους αγροτοσυνδικαλιστές που δεν θέλει στην συνάντηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι συνδικαλιστές των αγροτικών μπλόκων θα πάνε στο Μαξίμου

Με τα τρακτέρ στους δρόμους και ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλης κινητοποίησης στην Αθήνα
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς παρουσιάζει το 10ο Socioeconomic Impact Report για το 2024

Σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία με επενδύσεις σε βιωσιμότητα και κοινωνική υπευθυνότητα
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μια θέση εργασίας στην εταιρεία Σελάχας ΑΒΕΕ

Για το Σούπερ Μάρκετ στην Καλλονή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενιαίο μέτωπο αγώνα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Κως και Ρόδος συντάσσονται με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

9,5% πάνω τα αεροπορικά εισιτηρία σε ένα μήνα

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του κόστους μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος η «κατανόηση» στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σκληρή αντιμετώπιση των αγροτικών μπλόκων έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την συνάντηση του με αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Ισπανία

Στόχος η ανατροπή της απόφασης που λήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μία από τα ίδια το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη με αγρότες

Νέα πανελλαδική σύσκεψη η απάντηση των αγροτικών μπλόκων
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ράλι έκαναν οι τιμές των τροφίμων, + 20% οι σοκολάτες, + 13,1% τα κρέατα, + 10,6% τα φρούτα. Βουτιά 34,1% έκανε η λιανική τιμή του ελαιολάδου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη

'Ενα πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης που αποτελεί «στολίδι» για την Πελοπόννησο και ολόκληρη την χώρα