
Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στον κόμβο της Λάρσου, στο πλαίσιο των κλιμακούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει πάρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και σε συντονισμό με τους Αγροτικούς Συλλόγους της Λήμνου, της Σάμου και της Ρόδου. Οι αγροκτηνοτρόφοι της Λέσβου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου έκαναν σαφές πως είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν παραπέρα τον αγώνα τους και πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν πως τώρα είναι η ώρα για κοινούς αγώνες εργαζομένων και αγροτών ώστε να μπει φρένο στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές. Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης οι αγρότες έκλειναν και άνοιγαν το δρόμο συμβολικά ανά δέκα λεπτά.
Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι ο πρωτογενής τομέας οδηγείται σε αδιέξοδο από την εφαρμοζόμενη πολιτική και διεκδικούν άμεσα μέτρα επιβίωσης. Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους βρίσκεται η παύση της κρατικής καταστολής, του αυταρχισμού και των αγροτοδικείων, καθώς και η παραγραφή όλων των δικογραφιών που αφορούν κινητοποιήσεις αγροτών με απόφαση της Βουλής. Παράλληλα, ζητούν την άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων ποσών από την κυβέρνηση και τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος, μιλώντας στην κάμερα του «Ν», υπογράμμισε ότι τα μπλόκα σε όλη τη χώρα κορυφώνουν τη δράση τους, με δυναμική συμμετοχή και από τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος και η Ρόδος. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα οι αγρότες δεν έχουν λάβει ουσιαστικές απαντήσεις, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση του αγώνα. Τόνισε επίσης ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με συγκεκριμένα εχέγγυα και ουσία, μακριά από γενικές υποσχέσεις και αόριστα αν, ενώ σημείωσε ότι τα αιτήματα των νησιών θα εκπροσωπηθούν στη νέα σύσκεψη των μπλόκων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μαντατής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας, επισήμανε ότι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς συνεχίζουν να λειτουργούν ως ένα ενιαίο πανελλαδικό μπλόκο, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος όσο συνεχίζεται η ποινικοποίηση των αγώνων, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι οι αγρότες ζητούν έναν δημόσιο κρατικό φορέα που να αποζημιώνει στο 100% τη φυτική και ζωική παραγωγή και να καλύπτει και ζωονόσους που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα του κόστους καυσίμων, επισημαίνοντας ότι πολλοί αγρότες αδυνατούν να ενταχθούν στα υπάρχοντα μέτρα λόγω ψηφιακών προϋποθέσεων, ζητώντας ουσιαστική ελάφρυνση.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καραγιάννης σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με εναλλασσόμενες μορφές δράσης, μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και οι επικείμενες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα τοπικά ζητήματα της Λέσβου, με τον Σταύρο Μαντατή να επισημαίνει ότι η νησιωτικότητα αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η Λέσβος, ως μία από τις ισχυρότερες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους από ζωονόσους, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη στελέχωση και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και τον αυστηρό έλεγχο εισαγωγών. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η ελαιοκαλλιέργεια του νησιού έχει μείνει εκτός του μέτρου 23, με τους αγρότες να ζητούν ουσιαστική στήριξη του ελαιοκομικού τομέα, καθώς και έργα υποδομής και ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.
Οι αγρότες της Λέσβου ξεκαθαρίζουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθούν λύσεις που να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και να διασφαλίζουν την επιβίωσή τους.
Δείτε το βίντεο εδώ: