× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου αρχές Γενάρη

Στον αγώνα των παραγωγών στα μπλόκα όλης της χώρας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει την ενότητα και το ηθικό τους αναφέρθηκαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2025

Έρχονται νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου αρχές Γενάρη
' χρόνος ανάγνωσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ανακοινώνοντας ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Γενάρη και παρουσιάζοντας το πλαίσιο των αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Στη συνέντευξη μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καραγιάννης, το μέλος του ΔΣ Σταύρος Μαντατής και ο γραμματέας Στρατής Κόμβος.

Ο Δημήτρης Καραγιάννης ευχαρίστησε την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τους αγρότες όλης της χώρας που εδώ και 1 μήνα βρίσκονται στους δρόμους, καθώς και τους αγρότες, ψαράδες και μελισσοκόμους της Λέσβου που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε, σε πρόσφατη σύσκεψη με αγροτικούς συλλόγους από Λήμνο, Σάμο και Ρόδο επιβεβαιώθηκε η κοινή στάση στήριξης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η απόφαση για συνέχιση του αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των νησιών δεν εκπροσωπείται από κινήσεις και συσκέψεις που επιχειρούν διάλογο με τον Πρωθυπουργό χωρίς τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων. Τόνισε ότι ο αγώνας αφορά όλη την κοινωνία, καθώς όπως είπε αν σταματήσει η αγροτική παραγωγή, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε τροφή για τον λαό. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, στις σχεδιαζόμενες περικοπές ύψους 150 δισ. ευρώ που, όπως υποστήριξε, κατευθύνονται προς την πολεμική βιομηχανία, στις συμφωνίες με τη Mercosur και στις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας προϊόντων από τρίτες χώρες, αλλά και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατροφική αλυσίδα.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αιτήματα, ο Σταύρος Μαντατής υπογράμμισε ότι αυτά έχουν διαμορφωθεί μέσα από πανελλαδικές συναντήσεις των μπλόκων. Μεταξύ άλλων ζήτησε να σταματήσει η καταστολή και η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, να διαγραφούν όλες οι δικογραφίες για τις κινητοποιήσεις, να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα από το κράτος και να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος παραγωγής, ζητώντας αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση αγροτικών εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ. Έθεσε επίσης το αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2025 σε προϊόντα με τιμές κάτω από το κόστος, έργα υποδομής σε άρδευση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία και αγροτική οδοποιία, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με πλήρη αποζημίωση στο 100% και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Ο κ. Μαντατής στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας, ζητώντας άμεσο εμβολιασμό για την ευλογιά, πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος, δωρεάν ανασύσταση κοπαδιών, αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό και άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο νησί με 40.000 αιγοπρόβατα υπηρετούν μόλις 4 κτηνίατροι. Παράλληλα τέθηκε το θέμα του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αίτημα να επιστραφούν τα χρήματα στους πραγματικούς δικαιούχους και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Ο Στρατής Κόμβος σημείωσε ότι τα αιτήματα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση και αποτελούν όρους επιβίωσης για τους αγρότες. Χαρακτήρισε ως παραπλανητικές τις αναφορές περί υλοποίησης δεκάδων αιτημάτων, τονίζοντας ότι πρόκειται για δηλώσεις για λαϊκή κατανάλωση. Όπως είπε, στόχος είναι να στραφούν κοινωνικές ομάδες απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρότες, κάτι που το οργανωμένο κίνημα απορρίπτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου επιβεβαίωσε ότι σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τα άλλα νησιά του Αιγαίου θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, με νέα μπλόκα, ενώ οι ακριβείς αποφάσεις για τόπο και χρόνο θα ληφθούν τις πρώτες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά.

Τέλος, έγινε αναφορά σε εισαγγελική παραγγελία για ταυτοποίηση πινακίδων τρακτέρ από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι, με τα στελέχη της Ομοσπονδίας να δηλώνουν ότι δεν τους τρομάζει ούτε η καταστολή ούτε η ποινικοποίηση των αγώνων. Όπως τόνισαν, πρόκειται για αγώνα επιβίωσης με στόχο να παραμείνει ζωντανή η αγροτική παραγωγή και οι άνθρωποι στον τόπο τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Η Βρύση της Δάντης ξαναγέμισε γεύσεις και μνήμες

Νέος χώρος, παραδοσιακή κουζίνα και ζωντανή μουσική στο γραφικό λιμανάκι στα Πηγαδάκια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο τουρισμός του Βορείου Αιγαίου με μεγάλες δυνατότητες και ανοιχτές πληγές

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ χαρτογραφεί αδυναμίες και προτείνει δρόμους για επιμήκυνση της σεζόν στους 6 μήνες και αύξηση των χαμηλών εισπράξεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο παρά πέντε, απορίες και ασάφειες για τις πέργκολες που κατεδαφίζονται

Να συμμορφωθούμε με το νόμο καλεί τους συναδέλφους του ο πρόεδρος της εστίασης Μυτιλήνης Φώτης Κουλουμαριέτος και σημειώνει ότι απαιτείται διάλογος με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το καλοκαίρι που έρχεται
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλο ένα τριήμερο χωρίς πλοίο από Μυτιλήνη για Πειραιά

Στις 31 Δεκεμβρίου αναχωρεί το πλοίο Διαγόρας από την Μυτιλήνη με το επόμενο πλοίο να αναχωρεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σαρωτικοί έλεγχοι στις επιστροφές ΦΠΑ

Στο στόχαστρο επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τζίρου και αιτούμενων ποσών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

Λιγοστός καρπός, κλειστά ελαιοτριβεία και έντονη αβεβαιότητα για το εισόδημα και την επόμενη καλλιεργητική χρονιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες

Οι επικεφαλής των μπλόκων κατηγορούν την κυβέρνηση για την ταλαιπωρία των οδηγών
ΑΓΟΡΑ

Το πάρτι ξεκινά στις 6 το απόγευμα στην αγορά της Μυτιλήνης

Η δεύτερη γιορτή αγοράς ξεκινά στην Ερμού με ζωντανή μουσική, dj σετ, κεράσματα, ζεστό κρασί και ευκαιρίες για οικονομικές αγορές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Από βασικό στοιχείο της διατροφής είδος πολυτελείας τα ψάρια στη Λέσβο

Σημαντικές αυξήσεις στα αλιεύματα μέσα σε μία πενταετία. Το δρόμο τις ακρίβειας ακολουθούν ακόμη και τα οικονομικά ψάρια ενώ δημοφιλείς επιλογές όπως οι μπακαλιάροι έχουν αυξηθεί κατά 3 ευρώ το κιλό
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η αγροτική παραγωγή σε κρίση και ο ρόλος του γεωπόνου

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον γεωπόνο Βασίλη Γάλλο για όσα βιώνουν οι αγρότες και τον ρόλο των γεωτεχνικών
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΟΡΑ

Γιορτινές προσφορές με εκπτώσεις έως 50% στο Εκπτωτικό Market

Μοναδικές ευκαιρίες σε επώνυμα προϊόντα από 17 έως 31 Δεκεμβρίου 2025