× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φνίκια, μπακλαβού και γιορτινά σπίτια στην Πέργαμο

Οι προετοιμασίες οι γεύσεις και τα έθιμα που συνόδευαν τις μεγάλες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Μικρά Ασία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2025

Φνίκια, μπακλαβού και γιορτινά σπίτια στην Πέργαμο
' χρόνος ανάγνωσης

Από την παραμονή Χριστουγέννων στην Πέργαμο της Μικρασίας το σπίτι έμπαινε σε μια αργή αλλά αυστηρή προετοιμασία για τις μεγάλες μέρες. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες ήξεραν πως τίποτα δεν έπρεπε να μείνει στην τύχη. Τα ντουβάρια και το τζάκι άσπριζαν ξανά, σαν να φορούσε το σπίτι τα γιορτινά του, ενώ από τα ράφια κατέβαιναν τα μπακίρια, τα χάλκινα σκεύη που έπρεπε να λάμψουν. Όσα είχαν ανάγκη γάνωμα έπαιρναν τον δρόμο για τον γανωτζή και γύριζαν καθαρά και γυαλισμένα για να ξαναμπούν στα γκιουλβέ, στη σωστή τους θέση.

Μεγάλη φασαρία είχε το τρίψιμο του μπρούτζινου γουδιού και του θυμιατού, με το θυμιατό να θεωρείται το πιο απαιτητικό απ’ όλα. Μα ο μεγαλύτερος μπελάς, όπως έλεγαν, ήταν το ψηλό χάλκινο μαγκάλι, εκείνο που στην κορφή του στεκόταν ένα μικρό ορειχάλκινο πουλάκι και έπρεπε να αστράφτει σαν στολίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ύστερα ερχόταν το διάρμισμα, ο γενικός καθαρισμός και η τακτοποίηση κάθε δωματίου. Ως τα Φώτα, όταν τα νερά θα αγιάζαν ξανά, καμιά μπουγάδα δεν θα ξαναέμπαινε στο σπίτι. Η καθαριότητα ήταν υπόσχεση διάρκειας, όχι στιγμής.

Την προπαραμονή και την παραμονή των Χριστουγέννων το τσαρσί έσφυζε από ζωή. Από την αγορά άρχιζε το κουβάλημα των αγαθών για τις γιορτές. Κάστανα, φουντούκια και αμύγδαλα, αφράτα στραγάλια και χουρμάδες, κουκουνάρια που τρώγονταν με μέλι, ξερά σύκα παραγεμισμένα με καρύδια, σουσάμι και κανέλα. Μαζί τους έφταναν στο σπίτι και φρούτα εποχής, φορτωμένα στα χέρια του χαμάλη, που ήξερε καλά τα στενά και τις πόρτες της γειτονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γιορτινά τραπέζια είχαν τον δικό τους κανόνα. Κότα ή πετεινός για βραστό με αυγοκομμένη σούπα, ενώ για το νέο έτος η γαλοπούλα γινόταν γεμιστή με σπασμένο στάρι, κάστανα, καρύδια, σταφίδες και χοιρινό κρέας. Δίπλα τους ετοιμαζόταν το σελινάτο, χοιρινό με σέλινο, και οι λαχανοντολμάδες που έδεναν το τραπέζι με το άρωμα της οικογενειακής θαλπωρής.

Κι ύστερα ερχόταν η ώρα των γλυκών. Τσιμπίσια και δίπλες, κουραμπιέδες, πλατσέντα, μπακλαβού και φνίκια, τα μελομακάρονα της Περγάμου. Όπως αφηγείται η Μαριάνθη Μακρυγιαννοπούλου στο βιβλίο της Ιστορικά και λαογραφικά της Περγάμου Μικράς Ασίας, για τη μπακλαβού η μητέρα έφερνε ειδική νοικοκυρά, γιατί έπρεπε να πετύχει απόλυτα, αφού ήταν από τα πρώτα γλυκίσματα που σερβίρονταν μετά τον κουραμπιέ. Το φνίκι ερχόταν σε δεύτερη γραμμή, χωρίς όμως να υστερεί σε σημασία.

Τα φνίκια πήραν το όνομά τους στη Μικρασία από το σχήμα τους, που θύμιζε χουρμάδες, καρπό των φοινικόδεντρων. Τη μνήμη αυτή κράτησε ζωντανή ο Σύλλογος Περγαμηνών ο Άτταλος, παρουσιάζοντας πρόσφατα μια παλιά συνταγή της Περγάμου, σωσμένη από την Περγαμηνή Ελένη Τσιβγούλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνταγή μιλά για 5 ποτήρια λάδι, 1,5 ποτήρι ζάχαρη, 1,5 ποτήρι του κρασιού σταχτόνερο, 1,5 ποτήρι του κρασιού κονιάκ, χυμό από 4 πορτοκάλια και περίπου 2,5 κιλά μαλακό αλεύρι. Στο μείγμα μπαίνουν 3 κουταλάκια μπέικιν, 5 κουταλιές σιμιγδάλι και 1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη στο χυμό 1 λεμονιού. Για το σιρόπι χρειάζονται 4 ποτήρια ζάχαρη, 2 ποτήρια μέλι και 3 ποτήρια νερό, με καρύδια στο τέλος για το γαρνίρισμα.

Έτσι, μέσα από καθαριότητες, μυρωδιές και γεύσεις, η παραμονή των Χριστουγέννων στην Πέργαμο δεν ήταν απλώς μια μέρα προετοιμασίας. Ήταν μια τελετουργία μνήμης, που έδενε το σπίτι με τη γιορτή και τους ανθρώπους με τον χρόνο.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Χριστούγεννα με ανακύκλωση και αγάπη για τα αδέσποτα ζώα

Πρωτότυπη δράση λειτουργεί η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Μυτιλήνης στο Χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου, για μικρούς και μεγάλους
ΓΕΥΣΗ

Το χριστόψωμο της Μικρασίας

Τρώγονταν το πρωί της μέρας των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία με τη πρώτη μπουκιά να βουτιέται σε γλυκό λιαστό κρασί
ΓΕΥΣΗ

Σελινάτο των Χριστουγέννων

Μια παραδοσιακή Μυτιληνιά συνταγή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Χριστουγεννιάτικο ωράριο στο εργαστήριο tortuguita και Maimoun Ceramics

Το εργαστήριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεοφράστου 1 και Καραντώνη στον Πλάτανο και θα παραμείνει ανοιχτό από τη Δευτέρα 22/12 έως και την Κυριακή 28/12
ΓΕΥΣΗ

Γιορτινές γεύσεις από παράδοση και μεράκι

Το εργαστήριο Τα Γλυκά της Ελένης παρουσιάζει τις χειροποίητες δημιουργίες των Χριστουγέννων
ΓΕΥΣΗ

Ο «Ζαχαροπλάστης» παρουσιάζει μια λαμπερή συλλογή απολαύσεων για τις φετινές γιορτές

Γιορτινός γλυκόκοσμος που μαγνητίζει τις αισθήσεις
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Παναγιούδα

Παιδικό θέατρο και Καλάθι Αγάπης σε μια εκδήλωση προσφοράς και παράδοσης
ΓΕΥΣΗ

Η τέχνη της ελιάς στην πιο αγνή της μορφή

Από τη Λέσβο, τα ελαιόλαδα Sapfo της οικογένειας Παπαδέλλη ενώνουν παράδοση, ποιότητα και ποίηση
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη περιήγηση στην καρδιά της Μυτιλήνης

Η «ΠΑΡΕΑ στη Λέσβο» προσκαλεί σε μια απογευματινή ξενάγηση με ιστορία παράδοση και κατανυκτική ατμόσφαιρα
ΓΕΥΣΗ

H μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε μπουκιά στο Ζαχαροπλαστείο Γαρδένια

Ένα ζαχαροπλαστείο που φροντίζει κάθε γλυκιά στιγμή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μια λαμπερή γιορτινή απόδραση στο Mythical Coast Wellness Retreat

Ένα παραθαλάσσιο καταφύγιο που μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο προορισμό γεμάτο γεύσεις, χαλάρωση και στιγμές μαγείας