× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Ηλεκτροπληξίες, χαλασμένες υποδομές, δυσοσμία και παράσιτα καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Ιατρών Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2026

Σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου
Φωτό Αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σοβαρότατες καταγγελίες για επικίνδυνες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου φέρνει στο φως η Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Ιατρών Λέσβου, κάνοντας λόγο για εικόνα πλήρους εγκατάλειψης σε μια δομή που καλείται να εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Με αναφορά τους προς τους αρμόδιους φορείς, οι γιατροί περιγράφουν ένα περιβάλλον που όχι μόνο δεν πληροί βασικούς κανόνες ασφάλειας, αλλά θέτει άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όπως τονίζουν, η κατάσταση δεν αποτελεί εξαίρεση ή συγκυριακό πρόβλημα, αλλά αποτέλεσμα χρόνιας αδιαφορίας και υποχρηματοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έλλειψη στοιχειώδους ηλεκτρολογικής ασφάλειας στους χώρους εφημερίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημειώθηκε πρόσφατα περιστατικό ηλεκτροπληξίας σε μπάνιο δωματίου όπου διέμεναν φοιτητές Ιατρικής. Ένα συμβάν που, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε τραγωδία και αποδίδεται καθαρά στην απουσία ελέγχων και συντήρησης.

Την ίδια ώρα, πόρτες και παράθυρα βρίσκονται σε προχωρημένη φθορά, αφήνοντας το κτήριο εκτεθειμένο και το προσωπικό απροστάτευτο. Η έλλειψη μόνωσης έχει ως αποτέλεσμα αφόρητες συνθήκες τον χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ οι συχνές βλάβες στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι γιατροί κάνουν λόγο για περιβάλλον ακατάλληλο για εργασία και επικίνδυνο για ασθενείς, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο παρουσιάζει συχνές δυσλειτουργίες, προκαλώντας μόνιμη δυσοσμία στους χώρους. Όπως επισημαίνεται, η παραμονή σε τέτοιες συνθήκες δεν συνάδει με καμία έννοια υγειονομικής ασφάλειας και προσβάλλει τόσο το προσωπικό όσο και τους πολίτες.

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στη μακροχρόνια παρουσία παρασίτων, κυρίως κατσαρίδων, που εισβάλλουν στα εφημερεία και στα ιατρεία, ειδικά τους θερινούς μήνες. Αντί για οργανωμένο πρόγραμμα απεντομώσεων, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι καλούνται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνοι τους με οικιακά εντομοκτόνα, σε μια πρακτική που χαρακτηρίζεται πρόχειρη και επικίνδυνη.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το Κέντρο Υγείας λειτουργούσε χωρίς λειτουργική εφεδρική γεννήτρια. Σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, κρίσιμος ιατρικός εξοπλισμός και ψυγεία φαρμάκων έμεναν εκτεθειμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών. Παρότι πλέον έχει εγκατασταθεί γεννήτρια, οι γιατροί τονίζουν ότι η καθυστέρηση αυτή αποκαλύπτει την πλήρη απουσία σχεδιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνεται, το κτήριο κατασκευάστηκε το 1960 και παρουσιάζει εμφανή σημάδια γήρανσης. Ωστόσο, η παλαιότητα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη διαχρονική εγκατάλειψη και την έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης.

Η Πρωτοβουλία Ανειδίκευτων Ιατρών Λέσβου ξεκαθαρίζει ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με την παρέμβασή της ζητά άμεσες παρεμβάσεις, ουσιαστική χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των προβλημάτων.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η δημόσια υγεία στη Λέσβο δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους τύχης και αυτοθυσίας των εργαζομένων. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής απαιτεί ευθύνη, πολιτική βούληση και πράξεις, όχι διαρκείς υποσχέσεις και σιωπή.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Οκτώ χειρουργεία σε 48 ώρες», κραυγή αγωνίας του Σπύρου Δρίτσα για το ΕΣΥ

Ο χειρουργός και τομεάρχης Υγείας της ΕΛ.Α.Σ. περιγράφει τις εξαντλητικές συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία και παρουσιάζει το σχέδιό του για την αναγέννηση της δημόσιας Υγείας
«Οκτώ χειρουργεία σε 48 ώρες», κραυγή αγωνίας του Σπύρου Δρίτσα για το ΕΣΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα

Οικογενειακές εικόνες που διέσωσαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν στον Άγιο Νικόλαο – Το απόγευμα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε»
Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διάσωση 30 μεταναστών νοτιοανατολικά της Λέσβου

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν εντοπίστηκε σε δυσχερή θέση – Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ
Διάσωση 30 μεταναστών νοτιοανατολικά της Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η ιστορία της Αγίας Μαρκέλλας μέσα από τη σύγχρονη συζήτηση για την έμφυλη βία

Η νομικός Μαρία Αποστολάκη και οι ακαδημαϊκοί Ελένη Γκαρά και Γιώργος Τζεδόπουλος, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο και gender coach Ανθή Παζιάνου, συζήτησαν στη Βολισσό για τη γυναικοκτονία, την πατριαρχία και τη συναίνεση
Η ιστορία της Αγίας Μαρκέλλας μέσα από τη σύγχρονη συζήτηση για την έμφυλη βία
ΕΛΛΑΔΑ

«Η κυβέρνηση μας εξαπάτησε ξανά» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Ο Σύλλογος Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ζητά εκκαθάριση των πινάκων και ένταξη των αδιόριστων στους επόμενους προγραμματισμούς προσλήψεων, υποστηρίζοντας ότι οι αναπληρώσεις ανακυκλώνουν ήδη διορισμένο προσωπικό
«Η κυβέρνηση μας εξαπάτησε ξανά» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στην κινητοποίηση κατά των διώξεων

Καταγγέλλει τις κλήσεις σε απολογία του προέδρου, του γενικού γραμματέα της ΟΑΣΛ και άλλων αγροτοκτηνοτρόφων, ζητώντας να σταματήσει κάθε δίωξη για τις κινητοποιήσεις
Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στην κινητοποίηση κατά των διώξεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε», Γιώργος Κατσούπης, μίλησε στο «Ν» 99 fm για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, τα οικογενειακά κειμήλια και την εκδήλωση στο ιστορικό καρνάγιο
Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική

Θερμό χειροκρότημα για τα μέλη της Ορχήστρας Νέων και τον ταλαντούχο Δημήτρη Παπακυριαζή, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων

Κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Με χώμα και νερό»: Εργαστήριο αγιασώτικης κεραμικής για νέους

Η Visit Agiasos καλεί νέους και νέες ηλικίας 13 έως 20 ετών να γνωρίσουν τα μυστικά του πηλού και της τοπικής κεραμικής παράδοσης
«Με χώμα και νερό»: Εργαστήριο αγιασώτικης κεραμικής για νέους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ανεμώτια

Συνελήφθη 41χρονος άνδρας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ανεμώτια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13 στους 14 πέρασαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο ΓΕΛ Αντισσας

Ποσοστό επιτυχίας 92,9% για το ακριτικό σχολείο της δυτικής Λέσβου – Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανοίγουν τα φτερά τους για σχολές σε ολόκληρη την Ελλάδα
13 στους 14 πέρασαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο ΓΕΛ Αντισσας