
Στη Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου ο βουλευτής Παναγιώτης Δουδωνής.
Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής κάνει λόγο για υπέρμετρο φόρτο εργασίας στο Κτηματολογικό Γραφείο, με αποτέλεσμα οι γραπτές πράξεις να καθυστερούν για πολλούς μήνες και σε αρκετές περιπτώσεις για περισσότερο από 1 έτος, τόσο στο σύστημα μεταγραφών και υποθηκών όσο και στο σύστημα του Κτηματολογίου. Όπως επισημαίνεται, οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν σοβαρή ανασφάλεια δικαίου για πολίτες και επαγγελματίες, ενώ ουσιαστικά παγώνουν συναλλαγές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δεν επιτυγχάνει τον στόχο της, καθώς πράξεις που δεν έχουν ακόμη καταχωριστεί δεν εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα. Αυτό καθιστά αδύνατο τον αξιόπιστο απομακρυσμένο έλεγχο τίτλων, αναγκάζοντας δικηγόρους να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο Γραφείο για έλεγχο του πρωτοκόλλου, αναιρώντας στην πράξη την ψηφιακή μετάβαση.
Ο Παναγιώτης Δουδωνής τονίζει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για πολίτες και επαγγελματίες που χρειάζονται πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σημειώνοντας πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις, ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο.
Με την ερώτησή του ζητά από το Υπουργείο να διευκρινίσει ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποσυμφόρηση του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου και τη μείωση του χρόνου καταχώρισης των πράξεων, αν υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση με πρόσθετο προσωπικό ή άλλους οργανωτικούς και τεχνικούς πόρους, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης σε όλες τις περιοχές του Βορείου Αιγαίου.