× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Νίκου Περέλη τιμήθηκε στη Μυτιλήνη

Οι ΦΙΜΠΟΔ και οι θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης συγκίνησαν το κοινό στο θέατρο του ΦΟΜ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2025

Η καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Νίκου Περέλη τιμήθηκε στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Αφιέρωμα στη ζωή και το πολύπλευρο έργο του σπουδαίου Μυτιληνιού δημιουργού Νίκου Περέλη διοργάνωσαν οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ), τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στο θέατρο του ΦΟΜ, στην οδό Δικελή 2, στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση και σε συνεργασία των ΦΙΜΠΟΔ με τις θεατρικές ομάδες της πόλης ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», ΘΟΜ «Άστεγοι», ΠασπARTτού και το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν τη μνήμη και την καλλιτεχνική παρακαταθήκη ενός δημιουργού που άφησε βαθύ αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο, αλλά και στη σύγχρονη πνευματική ζωή.

Το αφιέρωμα περιλάμβανε χαιρετισμό της συζύγου του Νίκου Περέλη, Ειρήνης (Μούρας) Περέλη, η οποία μίλησε με έντονη συγκίνηση για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη, καθώς και για τον βαθύ δεσμό του με τη Λέσβο, τόπο όπου έζησε τα πρώτα και καθοριστικά χρόνια της ζωής του, έως την ηλικία των 19 ετών. Ακολούθησε παρουσίαση της ζωής και του έργου του, με αναφορές στη θεατρική, συγγραφική, σκηνοθετική και μεταφραστική του διαδρομή, αλλά και στη σταθερή κοινωνική και πολιτική του ματιά απέναντι στην τέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό μέρος της βραδιάς αποτέλεσε η προβολή βίντεο και διαφανειών με στιγμές από τη ζωή και τη δημιουργική πορεία του Νίκου Περέλη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θεατρικό αναλόγιο, στο οποίο παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από θεατρικά του έργα, ερμηνευμένα από μέλη των συμμετεχουσών θεατρικών ομάδων. Παράλληλα, στον χώρο λειτούργησε έκθεση των βιβλίων του, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει συνολικά το συγγραφικό του έργο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των ΦΙΜΠΟΔ και των θεατρικών ομάδων αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας, αλλά και στην ανάγκη να «επιστρέψει» ο Νίκος Περέλης στον τόπο του μέσα από τη μνήμη, τη μελέτη και τη ζωντανή παρουσίαση του έργου του. Όπως επισημάνθηκε, ο Περέλης υπήρξε ένας δημιουργός που αντιτάχθηκε στη λογική του θεάματος και της ευκολίας, βλέποντας το θέατρο ως εργαλείο παιδείας, κοινωνικής αφύπνισης και πολιτιστικής χειραφέτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βραδιά έκλεισε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, με το κοινό να παρακολουθεί με προσοχή και σεβασμό ένα αφιέρωμα που δεν περιορίστηκε σε μια τυπική τιμητική εκδήλωση, αλλά λειτούργησε ως μια ουσιαστική πρώτη προσέγγιση στο έργο ενός καλλιτέχνη που, αν και έδρασε κυρίως εκτός Λέσβου, δεν έπαψε ποτέ να αναφέρεται στον τόπο του και να αντλεί από αυτόν μνήμες και έμπνευση.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, το αφιέρωμα αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω δράσεις, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και αλλού, με στόχο τη γνωριμία των νεότερων γενεών με το έργο και τις ιδέες του Νίκου Περέλη, που παραμένουν επίκαιρες και βαθιά πολιτικές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η αειφορία στο επίκεντρο ημερίδας στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Διεπιστημονικός διάλογος με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ ζητά πλήρη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών στη Λέσβο

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τράβηξε μαχαίρι σε καβγά

Σύλληψη άνδρα στη Γέρα για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το Blackout στο FIR Αθηνών

Οι βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα, ζητούν απαντήσεις για τις αιτίες, τα πορίσματα και τα μέτρα αποτροπής νέων επικίνδυνων περιστατικών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοινοβουλευτική κόντρα για τις αδιάθετες επιδοτήσεις των 160 εκατ. ευρώ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης αμφισβήτησε τις υποσχέσεις του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα για την πληρωμή πρόσθετων επιδοτήσεων στους αγρότες
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινά η κατασκευή παιδικής χαράς στον Πλακάδο

Αντίστοιχες εργασίες έχουν ξεκινήσει στον Μεσαγρό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κοινή κοπή βασιλόπιτας από τον Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής και τον «Πλάτανο»

Γιορτινή συνάντηση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου σε τσιπουράδικο της Αγίας Παρασκευής
ΒΙΒΛΙΟ

Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή;

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Μιχάλη Μεϊμάρογλου στο βιβλιοπωλείο Book & Art
ΧΩΡΙΑ

Σαφές αναπτυξιακό στίγμα από Αγιάσο για όλη τη νότια Λέσβο

Δρόμοι, βιολογικός, Αναγνωστήριο και αγροτική οδοποιία στο επίκεντρο των παρεμβάσεων -Μηνύματα συνεργασίας από Δήμο Μυτιλήνης και Περιφέρεια και αναπτυξιακές δεσμεύσεις στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός έργου και προγραμματισμός από την Κοινότητα Μανταμάδου

Εκδήλωση με ευχές και παραδοσιακά κάλαντα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διπλή υποψηφιότητα για τη Μηλένα Κοντού στα Gazzetta Awards 2025

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της κωπηλασίας διεκδικεί τον τίτλο της Αθλήτριας της Χρονιάς και της Ομάδας της Χρονιάς – Γυναίκες, με βάση τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες της το 2025