
Δεν συζητήθηκε τελικά το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Δεκέμβρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου το ζήτημα της διαβίβασης στοιχείων αγροτών προς την αστυνομία, που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους στα 2 αγροτικά συλλαλητήρια της Λέσβου, στον Λάρσο και στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το θέμα είχε έρθει στο προσκήνιο μετά από αίτημα της αστυνομίας προς την Υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας για τα ονόματα κατόχων αγροτικών μηχανημάτων, στο πλαίσιο εισαγγελικής εντολής που αφορά πανελλαδικά τα αγροτικά μπλόκα και τη διερεύνηση αδικημάτων για παρακώλυση συγκοινωνιών, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το «Ν».

Η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Αναστασία Αντωνέλλη ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ως επείγον, με στόχο να ληφθεί πολιτική απόφαση ώστε να μη δοθούν τα στοιχεία των αγροτών. Όπως ανέφερε, το Περιφερειακό Συμβούλιο όφειλε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να προστατεύσει τόσο τους αγρότες όσο και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα προσωπικών δεδομένων αλλά και ποινικοποίησης της αγροτικής κινητοποίησης.
Η εισήγηση προκάλεσε έντονη συζήτηση και ξεκάθαρο διχασμό. Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους και μέλη της παράταξης του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε υπηρεσιακές διαδικασίες και ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εκθέσει νομικά τους υπαλλήλους. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μάρκου εμφανίστηκε εξαρχής αρνητικός στη συζήτηση, τονίζοντας ότι η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι αρνητική προς αυτή την κατεύθυνηση. Παρόμοια στάση κράτησε και η παράταξη του Θεόδωρου Βαλσαμίδη, με τον ίδιο να δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών αλλά εφόσον υπάρχει αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν στηρίζει τη συζήτησή του, δεν υπάρχει λόγος να γίνει. 
Αντίθετα, υπέρ της συζήτησης τάχθηκαν ο Κώστας Αστυρακάκης και ο Γιάννης Καλτάκης, οι οποίοι μίλησαν για καθαρά πολιτική απόφαση και τόνισαν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή όταν τίθενται ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, με τον περιφερειακό σύμβουλο Τσακαλία να επισημαίνει ότι η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων πλήττει ευθέως το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και ότι απαιτείται ξεκάθαρη πολιτική στάση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν και αντικρουόμενες ερμηνείες για το νομικό πλαίσιο, με αναφορές στην αρχή της νομιμότητας, στις ευθύνες της διοίκησης και στη διάκριση ανάμεσα στην πολιτική ευθύνη και τη νομική συμμόρφωση. Σύμβουλοι που στήριξαν τη συζήτηση τόνισαν ότι ακόμη και αν υπάρχουν νομικοί κίνδυνοι, το πολιτικό όργανο οφείλει να σταθεί δίπλα στους αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ όσοι διαφώνησαν προειδοποίησαν για πιθανές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος και για σοβαρές συνέπειες για την Περιφέρεια και τους υπαλλήλους της.
Η αντιπαράθεση ανέδειξε και έναν ευρύτερο πολιτικό διαχωρισμό, καθώς οι σύμβουλοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκαν κατά πλειοψηφία αντίθετοι στη συζήτηση, ενώ σύμβουλοι από τον χώρο της κεντροαριστεράς και του ΚΚΕ υποστήριξαν την ανάγκη να τεθεί το θέμα και να υπάρξει πολιτική τοποθέτηση.
Τελικά, μετά από ψηφοφορία, με 22 ψήφους κατά 10 υπέρ και 1 λευκό, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να μη συζητήσει το θέμα. Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, διαπιστώνοντας τις έντονες διαφωνίες ακόμη και εντός της παράταξής του, δεν προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση επί της ουσίας, αφήνοντας ανοιχτό το πολιτικό αποτύπωμα μιας συζήτησης που τελικά δεν έγινε, αλλά ανέδειξε τις βαθιές αντιθέσεις γύρω από τη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων.