× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ρήγμα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα στοιχεία των αγροτών της Λέσβου

Απορρίφθηκε με 22 αρνητικές ψήφους, 10 θετικές και ένα λευκό, το αίτημα για συζήτηση σχετικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στα αγροτικά συλλαλητήρια που έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2025

Ρήγμα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα στοιχεία των αγροτών της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Δεν συζητήθηκε τελικά το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Δεκέμβρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου το ζήτημα της διαβίβασης στοιχείων αγροτών προς την αστυνομία, που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους στα 2 αγροτικά συλλαλητήρια της Λέσβου, στον Λάρσο και στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το θέμα είχε έρθει στο προσκήνιο μετά από αίτημα της αστυνομίας προς την Υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας για τα ονόματα κατόχων αγροτικών μηχανημάτων, στο πλαίσιο εισαγγελικής εντολής που αφορά πανελλαδικά τα αγροτικά μπλόκα και τη διερεύνηση αδικημάτων για παρακώλυση συγκοινωνιών, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Αναστασία Αντωνέλλη ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ως επείγον, με στόχο να ληφθεί πολιτική απόφαση ώστε να μη δοθούν τα στοιχεία των αγροτών. Όπως ανέφερε, το Περιφερειακό Συμβούλιο όφειλε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να προστατεύσει τόσο τους αγρότες όσο και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα προσωπικών δεδομένων αλλά και ποινικοποίησης της αγροτικής κινητοποίησης.

Η εισήγηση προκάλεσε έντονη συζήτηση και ξεκάθαρο διχασμό. Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους και μέλη της παράταξης του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε υπηρεσιακές διαδικασίες και ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εκθέσει νομικά τους υπαλλήλους. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μάρκου εμφανίστηκε εξαρχής αρνητικός στη συζήτηση, τονίζοντας ότι η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι αρνητική προς αυτή την κατεύθυνηση. Παρόμοια στάση κράτησε και η παράταξη του Θεόδωρου Βαλσαμίδη, με τον ίδιο να δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών αλλά εφόσον υπάρχει αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν στηρίζει τη συζήτησή του, δεν υπάρχει λόγος να γίνει.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, υπέρ της συζήτησης τάχθηκαν ο Κώστας Αστυρακάκης και ο Γιάννης Καλτάκης, οι οποίοι μίλησαν για καθαρά πολιτική απόφαση και τόνισαν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή όταν τίθενται ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, με τον περιφερειακό σύμβουλο Τσακαλία να επισημαίνει ότι η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων πλήττει ευθέως το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και ότι απαιτείται ξεκάθαρη πολιτική στάση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν και αντικρουόμενες ερμηνείες για το νομικό πλαίσιο, με αναφορές στην αρχή της νομιμότητας, στις ευθύνες της διοίκησης και στη διάκριση ανάμεσα στην πολιτική ευθύνη και τη νομική συμμόρφωση. Σύμβουλοι που στήριξαν τη συζήτηση τόνισαν ότι ακόμη και αν υπάρχουν νομικοί κίνδυνοι, το πολιτικό όργανο οφείλει να σταθεί δίπλα στους αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ όσοι διαφώνησαν προειδοποίησαν για πιθανές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος και για σοβαρές συνέπειες για την Περιφέρεια και τους υπαλλήλους της.

Η αντιπαράθεση ανέδειξε και έναν ευρύτερο πολιτικό διαχωρισμό, καθώς οι σύμβουλοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκαν κατά πλειοψηφία αντίθετοι στη συζήτηση, ενώ σύμβουλοι από τον χώρο της κεντροαριστεράς και του ΚΚΕ υποστήριξαν την ανάγκη να τεθεί το θέμα και να υπάρξει πολιτική τοποθέτηση.

Τελικά, μετά από ψηφοφορία, με 22 ψήφους κατά 10 υπέρ και 1 λευκό, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να μη συζητήσει το θέμα. Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, διαπιστώνοντας τις έντονες διαφωνίες ακόμη και εντός της παράταξής του, δεν προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση επί της ουσίας, αφήνοντας ανοιχτό το πολιτικό αποτύπωμα μιας συζήτησης που τελικά δεν έγινε, αλλά ανέδειξε τις βαθιές αντιθέσεις γύρω από τη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ούτε μια συγνώμη δεν ζήτησαν από τους αγρότες

Στο τεχνικό σύμβουλο και τις τράπεζες έριξε την ευθύνη για την αποτυχημένη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος, Αυγενάκης και Πιερρακάκης στο σπίτι του Μανόλη Ξυλούρη

Όλοι μαζί έβλεπαν μπαλίτσα στο σπίτι του αδελφού του «Φραπέ»
ΑΓΟΡΑ

Γιορτινές προσφορές με εκπτώσεις έως 50% στο Εκπτωτικό Market

Μοναδικές ευκαιρίες σε επώνυμα προϊόντα από 17 έως 31 Δεκεμβρίου 2025
ΑΓΟΡΑ

Πέντε παγκόσμιες διακρίσεις για το Ούζο Πλωμαρίου

Από την καρδιά της Λέσβου, ένα ούζο που παραμένει πιστό στις ρίζες του ξεχωρίζει διεθνώς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε εξέλιξη η πληρωμή των αγροτών. Απίστευτο κυβερνητικό φιάσκο

Με καθυστέρηση μιας ημέρας ξεκίνησε η πληρωμή των αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Γιορτινή αγορά μετά μουσικής στις 18 και 29 Δεκέμβρη στη Μυτιλήνη

Προς το παρόν η κίνηση είναι υποτονική δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μουτζούρης. Ελπίδες για ανάκαμψη μετά την καταβολή του δωρου Χριστουγέννων και των άλλων ενισχύσεων
ΓΕΥΣΗ

Ταβέρνα «Οι Βάγιες»: Γεύσεις, παράδοση και ζεστή φιλοξενία

Ένας χώρος όπου η αυθεντική κουζίνα και η οικογενειακή ατμόσφαιρα δημιουργούν αξέχαστες στιγμές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα μεγάλη γκάφα με τις αγροτικές επιδοτήσεις

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε πληρωμή που ως τις 9.16 το βράδυ δεν έχει πραγματοποιηθεί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βαμβάκι, σιτάρι και νησιωτική κτηνοτροφία θα πάρουν πρόσθετη ενίσχυση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία για την ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μια βίαιη ανακατανομή αγροτικών επιδοτήσεων σε εξέλιξη

Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων δεν θα δοθούν το 2025 στους δικαιούχους τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζει να επελαύνει η ευλογιά των προβάτων

Ούτε οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν σταματούν την επιζωοτία στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Καταγγελίες για πιέσεις επιστροφής του Δώρου Χριστουγέννων στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει παράνομες πρακτικές εργοδοτών και καλεί τους εργαζόμενους να προχωρούν άμεσα σε καταγγελίες πριν από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής