× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ως την Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς

Όσοι δεν είχαν παραγωγή θα πρέπει να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής σε περιπτώσεις καταστροφής της παραγωγής, νέας φύτευσης ή αναδιάρθρωσης αμπελώνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2025

Ως την Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς
' χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι για το έτος 2025.

Οι δηλώσεις συγκομιδής είναι υποχρεωτικές για όλους τους παραγωγούς οινοστάφυλων είτε αυτοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα οινοποιεία, είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους και υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).

    Παραγωγοί οι οποίοι δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα πρώιμης συγκομιδής)

Επίσης υπόχρεοι υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής είναι και οι:

α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος (φασόν οινοποίηση). Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

γ) οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση έως και του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1700 κιλά σταφύλια. Αυτοί οι αμπελουργοί συμπληρώνουν:

    Όταν παράγουν οίνο, στο πεδίο «Προορισμός» την ένδειξη «Ιδία χρήση» και στο πεδίο «Προορισμός σταφυλιών» πληκτρολογούν την ένδειξη «Οίνος».

    Όταν οδηγούν τα σταφύλια τους για απόσταξη στο πεδίο «Προορισμός» την ένδειξη «Ιδία χρήση» και στο πεδίο «Προορισμός σταφυλιών» πληκτρολογούν την ένδειξη «Απόσταξη».

Η μηδενική δήλωση συγκομιδής

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής, οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ. ανωτέρα βία, μη συγκομιδή για οικονομικούς λόγους, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο,  καύσωνα και λοιποί λόγοι).

Επίσης μηδενική δήλωση συγκομιδής υποβάλλουν οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν μηδενική παραγωγή λόγω αναδιάρθρωσης  ή νέας φύτευσης του αμπελώνα τους.

Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «Οριστικοποίηση».

Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής του, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την υπηρεσία μας διόρθωσή της, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών – παραστατικών.

Παραγωγοί οι οποίοι δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα πρώιμης συγκομιδής).

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αποκαλύψεις για το νέο κύκλωμα με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις

Πεθαμένοι είχαν ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες μένουν στα μπλόκα και λένε όχι σε συνάντηση με Μητσοτάκη

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού των μπλόκων στη Νίκαια επιβεβαίωσε τη συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Δεκεμβρίου

Θα καταβληθούν 1,46 δις ευρώ σε περισσότερους από 3.000.000 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 800 με 1.000 επισκέπτες αναμένονται το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Μυτιλήνης φέρνει επισκέπτες λέει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γιαννάκας στην κάμερα του «Ν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα δεδομένα στην αγορά του ελαιολάδου

Δείτε εδώ τις εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την εξέλιξη του όγκου παραγωγής αλλά και τις κινήσεις των εμπόρων - τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κάλεσμα για δυναμικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη από τους αγρότες

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου δηλώνει συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 16 Δεκέμβρη στις 9.00 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης
ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι

Ζητούν εμβολιασμό κι όχι θανάτωση των ζώων για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των σωματείων της Λήμνου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κοινό μέτωπο εργαζομένων και αγροτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως νέο κύκλωμα του πολυπλόκαμου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πήραν 1,7 εκατ. ευρώ αγροτικές επιδοτήσεις. 15 συλλήψεις ατόμων ενώ άλλα 42 εμπλέκονται στην δικογραφία
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής 112 μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με 28 από αυτά να είναι ενεργά και 83 να προχωρούν σε μερικό αποκλεισμό δρόμων πανελλαδικά εν όψει της κρίσιμης συνάντησης το Σάββατο στις 12:00 στο «αρχηγείο» της Νίκαιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Αντωνέλλη υψώνει θεσμικό ανάχωμα υπέρ αγροτών και κτηνοτρόφων

Αίτημα από την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα για έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για μη παροχή στοιχείων σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος παρεμβαίνει στην εκπομπή του Ανθέων 99 με την Ανθή Παζιάνου σχολιάζοντας την αποκλειστική αποκάλυψη του «Ν» για την εισαγγελική παραγγελία