× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στήριξη των σωματείων της Λήμνου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κοινό μέτωπο εργαζομένων και αγροτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2025

Στήριξη των σωματείων της Λήμνου στις αγροτικές κινητοποιήσεις
Foto:Ράδιο Λήμνος
' χρόνος ανάγνωσης

Τη στήριξή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που στήνονται σε όλη τη χώρα και στη Λήμνο εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς του νησιού. Την ανακοίνωση συνυπογράφουν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, στο Νοσοκομείο Λήμνου, οι οικοδόμοι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, η Ένωση Ιατρών και το Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τονίζεται, ο αγώνας των αγροτών χαρακτηρίζεται δίκαιος και αγώνας επιβίωσης, καθώς αφορά τη δυνατότητά τους να παραμείνουν στη γη τους, να διατηρήσουν το εισόδημά τους και να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά και προσιτά τρόφιμα για τον λαό. Οι φορείς επισημαίνουν ότι τα αιτήματα των αγροτών συναντιούνται με τα αιτήματα της εργατικής τάξης και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η κυβερνητική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις, με αναφορές σε καταστολή, αστυνομική βία και συλλήψεις, αντί για ικανοποίηση των αιτημάτων. Παράλληλα, γίνεται λόγος για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, οι οποίες μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προώθησαν, όπως σημειώνεται, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και την ενίσχυση των μονοπωλίων της αγροδιατροφής.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ανισότητες που, σύμφωνα με τους φορείς, αποτυπώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως επισημαίνουν, 21 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε επενδύσεις για την πολεμική οικονομία, ενώ 300 εκατ. ευρώ προβλέπονται για το πρασίνισμα του στόλου των εφοπλιστών, την ώρα που για τα αιτήματα των αγροτών, όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο, προβάλλονται δημοσιονομικοί περιορισμοί και δεσμεύσεις της ΚΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι συνυπογράφοντες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να συκοφαντήσει τους αγρότες, φορτώνοντάς τους ευθύνες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται για τα αδιέξοδα στον πρωτογενή τομέα και συνολικά για τα προβλήματα της κοινωνίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ακρίβεια, τις ελλείψεις στις υποδομές, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την απουσία ουσιαστικής προστασίας από φυσικές καταστροφές.

 

Κλείνοντας, οι φορείς της Λήμνου υπογραμμίζουν ότι ο αγώνας των αγροτών αγκαλιάζεται από τον λαό, καθώς τα αιτήματά τους είναι κοινά με εκείνα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Δηλώνουν ότι ο κοινός αγώνας εργατιάς και αγροτιάς αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει πολιτικές που, όπως αναφέρουν, θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες προς όφελος των κερδών και καταλήγουν με τη διαβεβαίωση ότι οι αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους και θα νικήσουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου