
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τη συμμετοχή της στο 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου από 5 έως 7 Δεκεμβρίου. Ο θεσμός συγκεντρώνει κάθε χρόνο το πανελλήνιο ενδιαφέρον του κλάδου, καθώς στο πλαίσιο του φεστιβάλ διεξάγεται και το Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο που για δεκαπέντε χρόνια θεωρείται ο απόλυτος πρωταγωνιστής του χώρου.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρίθηκε στα πολλά αιτήματα παραγωγών και επιχειρήσεων και έδωσε δυναμικό παρών στηρίζοντας τη μελισσοκομία των νησιών. Σε δύο ενιαία περίπτερα συνολικού εμβαδού 76 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενήθηκαν οι τρεις Περιφερειακές Ενότητες με μελισσοκομικά και παράγωγα προϊόντα από Λέσβο Λήμνο Χίο Σάμο Ικαρία και Φούρνους. Συμμετείχαν συνεταιρισμοί εταιρείες και ανεξάρτητοι παραγωγοί που προώθησαν τα προϊόντα τους σε επαγγελματίες και καταναλωτές πραγματοποιώντας και άμεσες λιανικές πωλήσεις.
Τα περίπτερα της Περιφέρειας τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Αδριανός ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης.
Τον συντονισμό της συμμετοχής είχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου Δημήτρης Καλλίας για Λέσβο και Λήμνο Νίκος Νύκτας για Χίο και Άννη Ανδρεάδου για Σάμο και Ικαρία. Την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων είχε το στέλεχος marketing και επιχειρησιακής έρευνας της Περιφέρειας Πάνος Πίτσιος. Ιδιαίτερα ενεργή ήταν η συμβολή εθελοντριών από τα νησιά που υποδέχονταν επισκέπτες και επαγγελματίες πραγματοποιώντας γευσιγνωσίες και καταγράφοντας ζήτηση.
Χορηγός της συμμετοχής ήταν ο όμιλος Attica Group μέσω των εταιρειών Blue Star Ferries και Hellenic Seaways που συνδέουν με σταθερές γραμμές τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική.
Η παρουσία της Περιφέρειας βασίστηκε στην ενίσχυση της μοναδικής ταυτότητας των μελισσοκομικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου. Στόχος ήταν η ανάδειξη της ποιοτικής φυσιογνωμίας της νησιωτικής μελισσοκομίας που στα νησιά διατηρεί παραδοσιακές μεθόδους ακόμη και εάν θυσιάζει ποσότητα για χάρη της ποιότητας. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί στην παραγωγή εξαιρετικών ποικιλιών όπως θυμαρίσια μέλια ανθόμελα πευκόμελα ερίκης και αναματόμελα μοναδικά σε γεύση και άρωμα.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ξεχώρισε ο 5ος Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Βόρειο Αιγαίο σημείωσε σημαντικές διακρίσεις. Η Αικατερίνη Κουκούλα από Λήμνο απέσπασε πλατινένιο βραβείο για το προϊόν Επτάπολις στην κατηγορία θυμάρι ενώ ο Παναγιώτης Χαβιάς επίσης από Λήμνο απέσπασε χρυσό βραβείο για το προϊόν Anassa στην ίδια κατηγορία.
Σημαντική ήταν και η συμμετοχή στο 16ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο με θέμα τη σωστή διατροφή των μελισσών όπου εκπρόσωποι συνεταιρισμών επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι των νησιών ενημερώθηκαν για νέες τεχνολογίες νομοθεσία εξοπλισμό τυποποίηση ασφάλεια και προώθηση προϊόντων.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η γαστρονομική εκδήλωση του Βορείου Αιγαίου μπροστά στο περίπτερο της Περιφέρειας. Η Τζένη Ιωάννα Παλαιολόγου με τη συνδρομή της Ευαγγελίας Σταυροπούλου και μελισσοκόμων από τα νησιά παρουσίασε ζωντανά δύο συνταγές με βάση το μέλι Πίτες της Σάτζης και Γκιουζλεμέδες ανεβατοί με προϊόντα από Λέσβο Λήμνο Χίο και Σάμο. Οι επισκέπτες δοκίμασαν και εντυπωσιάστηκαν από τη γαστρονομική ταυτότητα των νησιωτικών προϊόντων.
Στη διάρκεια της διοργάνωσης στο περίπτερο συμμετείχαν τριάντα επιχειρήσεις με προϊόντα μελιού παραγώγων και συνοδευτικών ειδών ενισχύοντας σημαντικά την εξωστρέφεια της παραγωγής των νησιών.
Οι επιχειρήσεις παρασκευής & τυποποίησης μελισσοκομικών, παράγωγων και συνοδευτικών προϊόντων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α., ήταν:
Οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου (Λέσβου – Λήμνου Δημήτρης Καλλίας, Χίου Νίκος Νύκτας και Σάμου – Ικαρίας Άννη Ανδρεάδου), αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές, που συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων μελισσοκομίας των νησιών, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσαν:
“Η μελισσοκομία στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας των νησιών του. Το ξηρό και σχετικά άνυδρο κλίμα που επικρατεί στα νησιά μας, καθώς και η εξαιρετική βιοποικιλότητα της χλωρίδας, συντελούν στην παραγωγή μελιού άριστης ποιότητας. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, σε ότι αφορά στις εξαγωγές μελισσοκομικών προϊόντων, η Π.Β.Α. οφείλει να στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, δράσεις σχετικές με τον ευπαθή αυτό κλάδο, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί δυναμικά”.