× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Eurostat αποκαλύπτει την αλήθεια για το εισόδημα στην Ελλάδα

Αγοραστική δύναμη 28% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και 27,6 σε κίνδυνο φτώχειας παρά την επίσημη εικόνα ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2025

Η Eurostat αποκαλύπτει την αλήθεια για το εισόδημα στην Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Παρά την εικόνα συνεχούς ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών σκιαγραφούν μια διαφορετική πραγματικότητα για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του ΚΕΦίΜ καθώς και τα επίσημα δεδομένα της Eurostat, του ΟΟΣΑ και της ΕΛΣΤΑΤ, το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων παραμένει μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2009. Την ίδια ώρα το κόστος ζωής αυξάνεται με ρυθμούς που εξανεμίζουν κάθε προσαρμογή στους μισθούς.

Η αγοραστική δύναμη των πολιτών βρίσκεται πλέον 28% χαμηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πριν από την κρίση, το 2009, η διαφορά αυτή κυμαινόταν μεταξύ 7% και 8%. Η Eurostat υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πτώση άνω του 20% μέσα σε 15 χρόνια, τη μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, την αδυναμία των εισοδημάτων να συμβαδίσουν με το πραγματικό κόστος ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα δεν οφείλεται μόνο στην ακρίβεια αλλά και στους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι. Ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ήταν 1.120 ευρώ το 2009, ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 1.050 ευρώ. Η μείωση αγγίζει το 6,5% ονομαστικά και ξεπερνά το 15% σε πραγματικούς όρους αν υπολογιστεί ο πληθωρισμός. Παρόμοια κατάσταση καταγράφεται και στον κατώτατο μισθό, ο οποίος από τα 740 ευρώ του 2009 έχει αυξηθεί σε 830 ευρώ, αλλά η αγοραστική του αξία αντιστοιχεί σε μόλις 610 έως 630 ευρώ του 2009, δηλαδή έχει χαθεί σχεδόν 1 πέμπτο της δύναμής του.

Η αύξηση των τιμών επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα. Η Eurostat καταγράφει θεαματικές ανατιμήσεις στα βασικά τρόφιμα από το 2009 έως σήμερα. Το γάλα, τα τυριά και τα αυγά κοστίζουν 42% ακριβότερα, το κρέας 38%, τα ζυμαρικά 55%, η ζάχαρη 80%, ενώ το ελαιόλαδο έχει εκτοξευθεί πάνω από 120%. Το ενεργειακό κόστος παραμένει επίσης σε ιστορικά υψηλά, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σήμερα 78% ακριβότερο σε σχέση με το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλα αυτά προστίθεται και η ελληνική φορολογική δομή. Η χώρα έχει ΦΠΑ 24%, έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, και τον τρίτο υψηλότερο φόρο στα καύσιμα. Το 65% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από έμμεσους φόρους, δηλαδή φόρους που πληρώνουν καθημερινά όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αυτό μεταφέρει το βάρος κυρίως στα λαϊκά και μεσαία στρώματα, τα οποία στηρίζουν δυσανάλογα τα δημόσια έσοδα σε σχέση με το εισόδημά τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της ασφυκτικής οικονομικής πραγματικότητας αποτυπώνεται ξεκάθαρα. Η Ελλάδα καταγράφει ποσοστό κινδύνου φτώχειας 27,6% και υλικής αποστέρησης 13%. Το 2009 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 20% και 7%. Έτσι, ενώ οι δείκτες της οικονομίας αποτυπώνουν σταθεροποίηση και ανάπτυξη, η καθημερινότητα των πολιτών παραμένει δύσκολη. Οι μισθοί δεν ακολουθούν τις τιμές, η φορολογία πιέζει και το κόστος ζωής απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες από το επίπεδο διαβίωσης της υπόλοιπης Ευρώπης.

Τελικά η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα παράδοξο. Οι αριθμοί βελτιώνονται σε επίπεδο μακροοικονομίας, όμως η πραγματικότητα για το πορτοφόλι των πολιτών επιδεινώνεται, δημιουργώντας ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας και οικονομικής αδυναμίας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αεροδρόμιο Χίου: Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

Τα τρία πρόσθετα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν εγγυώνται ασφαλή και σταθερή σύνδεση μέσα στον χειμώνα, ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις αεροδιακομιδές και την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών
Αεροδρόμιο Χίου: Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στην Κρακοβία: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 10 τραυματίες

Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία ερευνά το περιστατικό σε κεντρική πλατεία της πόλης· ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ενημερώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών
Πυροβολισμοί στην Κρακοβία: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 10 τραυματίες
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές της κακοκαιρίας στη Λήμνο

Εντάχθηκαν στο Ειδικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών έργα σε οδικό δίκτυο, σχολείο, λιμάνι και δίκτυα ομβρίων και αποχέτευσης
1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές της κακοκαιρίας στη Λήμνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μια έκθεση γεμάτη Λέσβο στου Ζωγράφου

Έργα των σπουδαίων Λέσβιων ζωγράφων Ορέστη Κανέλλη και Τάκη Ελευθεριάδη φιλοξενούνται στο Μουσείο Γουναρόπουλου στην Αθήνα – Εγκαίνια στις 11 Νοεμβρίου
Μια έκθεση γεμάτη Λέσβο στου Ζωγράφου
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 95 δολάρια το Bernt

Οι προσδοκίες αποκλιμάκωσης του πολέμου στο Ιράν πιέζουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Κάτω από τα 95 δολάρια το Bernt
ΚΟΣΜΟΣ

Πάει για νέο ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου η Τουρκία

Στους 588.000 τόνους εκτιμάται η παραγωγή ελαιολάδου για το 2026–2027 – Αίτημα για κρατική στήριξη καθώς οι τιμές παραγωγού υποχωρούν και τα έξοδα αυξάνονται
Πάει για νέο ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου η Τουρκία