× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει όμηρος των πολέμων»

Η Μαρία Λίλα στο «Ν» για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν, τη Γάζα, την Ουκρανία και τις προκλήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο της G7.

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/6/2026

«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει όμηρος των πολέμων»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις γεωπολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέλυσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 fm η δημοσιογράφος Μαρία Λίλα.

Tο σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η ανακοίνωση για επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με τη διαμεσολάβηση της Γενεύης, η οποία –εφόσον προχωρήσει– θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις στη διεθνή οικονομία και την ενεργειακή αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν και το στοίχημα της ειρήνευσης

Η Μαρία Λίλα υπενθύμισε ότι η πολεμική σύγκρουση ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, όταν πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ κατά στόχων στο Ιράν. Έκτοτε ακολούθησαν αμοιβαία πλήγματα, ενώ η κατάσταση παρέμεινε εξαιρετικά εύθραυστη παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε, η υπό διαμόρφωση συμφωνία προβλέπει παύση των εχθροπραξιών, περιορισμό ή τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και σταδιακή άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Παράλληλα, αναμένεται η αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα Στενά του Ορμούζ και η παγκόσμια οικονομία

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις που είχε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου.

Όπως ανέφερε, η κρίση οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και δημιούργησε σοβαρούς φόβους για παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η πρόσφατη αποκλιμάκωση, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου Brent, γεγονός που δημιούργησε αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, η πλήρης επαναλειτουργία της θαλάσσιας διόδου προϋποθέτει αποναρκοθέτηση της περιοχής και ασφαλή διέλευση των εκατοντάδων πλοίων που παραμένουν εγκλωβισμένα κοντά στα στενά.

Το Ισραήλ ως καθοριστικός παράγοντας

Η δημοσιογράφος υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συνολική ειρήνευση στην περιοχή παραμένει το Ισραήλ και ειδικότερα η αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Όπως σημείωσε, το Τελ Αβίβ θεωρεί τη στρατιωτική εξουδετέρωση της οργάνωσης ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ενώ οι συνεχείς επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο καθιστούν αβέβαιη οποιαδήποτε προσπάθεια σταθεροποίησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κατά καιρούς διαφωνίες μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ως προς τη διαχείριση της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Γάζα παραμένει ανοιχτή πληγή»

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτησή της για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Μαρία Λίλα έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική τραγωδία που συνεχίζεται στη Γάζα, επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό αμάχων θυμάτων και την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παράλληλα αναφέρθηκε στις αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, αλλά και στις διαφορετικές στάσεις που τηρούν ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς ορατό τέλος

Σχολιάζοντας το μέτωπο της Ουκρανίας, η δημοσιογράφος σημείωσε ότι, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί ειρηνευτικής προοπτικής, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Όπως ανέφερε, η Ουκρανία εξακολουθεί να λαμβάνει σημαντική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι επιθέσεις πραγματοποιούνται πλέον βαθιά και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πλήγμα που δέχθηκε η ιστορική Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων κοντά στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σοβαρή την καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς εν μέσω πολέμου.

Τεχνητή νοημοσύνη και Κίνα στην ατζέντα της G7

Αναφερόμενη στη Σύνοδο των G7, η Μαρία Λίλα εκτίμησε ότι οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου θα επικεντρωθούν σε τέσσερα βασικά ζητήματα: τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως εξήγησε, η AI αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες συζήτησης, καθώς οι κυβερνήσεις καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν η τεχνολογία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ή θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ενίσχυση της οικονομικής και τεχνολογικής επιρροής της Κίνας, η οποία εμφανίζεται να ενδυναμώνεται γεωπολιτικά χωρίς να έχει εμπλακεί άμεσα στις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις.

Κλείνοντας, η δημοσιογράφος υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα να διαμορφώνουν το νέο γεωπολιτικό τοπίο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα

ύο άνδρες και μία γυναίκα φέρονται να εμπλέκονται στις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για ακόμη ένα άτομο
Τρεις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα
ΚΟΣΜΟΣ

Πάγωσε η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Αμερικανικά πλήγματα σε σιδηροδρομικές γέφυρες του Ιράν
Πάγωσε η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

«Τώρα Μιλάμε» στο Περιστέρι

Live ο ανοιχτός διάλογος των πολιτών με τον Αλέξη Τσίπρα
«Τώρα Μιλάμε» στο Περιστέρι
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη για την ζωή τους δίνουν οι διασωληνωμένοι εγκαυματίες

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο οδηγός του βυτιοφόρου όπου ξέσπασε η φωτιά το πρωί της Πέμπτης στον Ασπρόπυργο Αττικής
Μάχη για την ζωή τους δίνουν οι διασωληνωμένοι εγκαυματίες
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος

Δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος
ΕΛΛΑΔΑ

Το δικαίωμα των νέων να παραμείνουν στα νησιά

Διαδικτυακή συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή νησιωτική στρατηγική διοργανώνεται από τις «Φωνές για το Αρχιπέλαγος» και το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 15 Ιουλίου
Το δικαίωμα των νέων να παραμείνουν στα νησιά
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel

Αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές
Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Έως τις 24 Ιουλίου οι αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο – Δικαίωμα συμμετοχής για νέα ξενοδοχεία, εκσυγχρονισμούς, glamping και επαναλειτουργία τουριστικών μονάδων σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία
Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο

Συναυλίες, θέατρο, ημερίδες και δράσεις αφιερωμένες στη ναυτιλία και τον θαλάσσιο τουρισμό στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παρασκευαϊδης ζητά την τροποποίηση του «Ανακαινίζω Σπίτι»

«Αποκλείονται τα νέα ζευγάρια του 2026»
Ο Παρασκευαϊδης ζητά την τροποποίηση του «Ανακαινίζω Σπίτι»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»

Από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου προσωπικότητες παγκόσμιου κύρους από την επιστήμη, την ιστορία, την τέχνη και την επιχειρηματικότητα δίνουν το «παρών» στη μεγάλη επετειακή διοργάνωση.
Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»
ΕΛΛΑΔΑ

Ο γιος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας

Ο Γιάννης Μουτζούρης παντρεύεται τη Βαρβάρα Θεοδωρίκα σε μία από τις πιο λαμπερές κοσμικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού
Ο γιος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας