× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακρίβεια χωρίς τέλος λίγο πριν τις γιορτές με το κρέας να «καίει» το πορτοφόλι

Εκτόξευση σε μοσχάρι, αρνί, κατσίκι και χοιρινό ενώ ακόμη και τα γιορτινά γλυκά φτάνουν τα 18 ευρώ το κιλό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2025

Ακρίβεια χωρίς τέλος λίγο πριν τις γιορτές με το κρέας να «καίει» το πορτοφόλι
' χρόνος ανάγνωσης

Λίγες εβδομάδες πριν από τις γιορτές η αγορά διαμορφώνει ένα έντονα πιεστικό σκηνικό για τα νοικοκυριά, με το κόστος του κρέατος να κινείται σταθερά προς τα πάνω. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την κοπή, την προέλευση και το σημείο πώλησης και οι ανατιμήσεις γίνονται πλέον αισθητές σε όλες τις κατηγορίες, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα κρεοπωλεία.

Το μοσχαρίσιο κρέας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανόδου. Η μέση τιμή για βασικές κοπές προσεγγίζει τα 20 €/κιλό, ενώ σε προϊόντα όπως το φιλέτο η τιμή φτάνει ακόμη και τα 35 €/κιλό. Η συνεχής άνοδος συνδέεται με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην ΕΕ λόγω αυξημένων κοστών παραγωγής, υγειονομικών πιέσεων και εγκατάλειψης του κλάδου από παραγωγούς. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει περίπου το 6% των κτηνοτρόφων, γεγονός που έχει μειώσει κατά 8% τις εκμεταλλεύσεις που παράγουν ελληνικό βόειο κρέας. Με δεδομένη και την εξάρτηση από εισαγωγές, όπου η αυτάρκεια στο βόειο κρέας δεν ξεπερνά το 10%-20%, η αγορά παραμένει ευάλωτη σε διακυμάνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική άνοδος καταγράφεται και στα αιγοπρόβατα, όπου η ευλογιά έχει επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Στα σούπερ μάρκετ το αρνί πωλείται από 13,4 €/κιλό έως 13,79 €/κιλό, ενώ το κατσίκι κυμαίνεται από 13,9 €/κιλό έως 14,19 €/κιλό. Τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 11,5–13,5 €/κιλό. Στα κρεοπωλεία οι ανατιμήσεις αποτυπώνονται άμεσα, καθώς αρνί και κατσίκι έχουν ανέβει στα 17 €/κιλό, όταν πριν λίγους μήνες βρίσκονταν στα 14,5 €/κιλό.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το χοιρινό, το οποίο παρότι παραμένει από τις πιο προσιτές επιλογές φτάνει πλέον τα 9,80 €/κιλό. Το κοτόπουλο εξακολουθεί να αποτελεί το οικονομικότερο κρέας, με τιμές από 3,7 €/κιλό έως 7,7 €/κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο 2025 δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις στα φρέσκα κρέατα κινούνται με ρυθμό 10,6% σε σχέση με πέρσι. Σε ορίζοντα τετραετίας το μοσχαρίσιο έχει αυξηθεί κατά 54,6%, ενώ αρνί και κατσίκι έχουν σημειώσει άνοδο 44%.

Σε αυτό το πλαίσιο αυξημένου κόστους, οι τιμές των γλυκών των γιορτών παραμένουν υψηλές. Τα μελομακάρονα στην αγορά κινούνται από 13-18 €/κιλό, ενώ ο μέσος όρος τους διαμορφώνεται στα 16,84 €/κιλό. Οι κουραμπιέδες κυμαίνονται γύρω από τα 17,77 €/κιλό, με τις πιο ειδικές εκδοχές γλυκών, όπως τα μελομακάρονα Red Velvet, να φτάνουν τα 19-22 €/κιλό και τα τσουρέκια τύπου Dubai τα 20-23 €/κιλό.

Η αυξημένη τιμή των πρώτων υλών και η επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος επηρεάζουν συνολικά την αγορά, η οποία μπαίνει στην εορταστική περίοδο με ένα κύμα ακρίβειας που κάνει τον προγραμματισμό των νοικοκυριών πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό από κάθε άλλη χρονιά.Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο παραμένουν απλοί θεατές της όλης καταστασης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου με διοργανωτές τα Ινστιτούτα ΕΝΑ, ΙΝΕΡΠΟΣΤ και Νίκος Πουλατζάς
Ημερίδα για τη νησιωτικότητα στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας

Δεν θα εκτελεστεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου το σκέλος Σαμοθράκη – Λήμνος, κανονικά τα δρομολόγια από Τρίτη και η αναπλήρωση την Τετάρτη
Αλλαγές στα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω κακοκαιρίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μειώθηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς

Στα 472.928 ανέρχονται τα ζώα που θανατώθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών εκρίζωσης
Μειώθηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συμπληρωματική πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων από την ΑΑΔΕ

Πληρώθηκαν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ σε 24.000 δικαιούχους.
Συμπληρωματική πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων  από την ΑΑΔΕ