
Η ισπανική αγορά ελαιολάδου παρουσιάζει εκ νέου σημάδια επιβράδυνσης, παρά τη θεαματική άνοδο που καταγράφηκε στο πρώτο μισό του 2025. Όπως αναφέρει η Olimerca, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Worldpanel by Numerator, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 46% στο πρώτο τρίμηνο του 2025, όμως στο τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη περιορίστηκε μόλις στο 7%.
Η μείωση των τιμών από τα τέλη του 2024 οδήγησε πολλά νοικοκυριά να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες και ιδιαίτερα συσκευασίες των 5 λίτρων. Ωστόσο, αυτή η αύξηση στις αγορές δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση κατανάλωσης. Αντίθετα, η οικιακή χρήση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 5% μεταξύ 2024 και 2025, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι Ισπανοί αγοράζουν περισσότερο αλλά δεν μαγειρεύουν περισσότερο με λάδι.
Η κάμψη αφορά κυρίως πιάτα όπως τηγανητά, μαγειρευτά και σαλάτες, ενώ η φριτέζα αέρα αποτελεί τη μοναδική κατηγορία που συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Η τάση αυτή εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τη Mariana Vieira Fonseca της Worldpanel by Numerator, η πρόκληση για τον κλάδο είναι πλέον να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του ελαιολάδου στη σύγχρονη κουζίνα των Ισπανών.