× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καλορίζικος ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Δημοσίευση 14/3/2019

Καλορίζικος ο Δήμος Δυτικής Λέσβου
Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
' χρόνος ανάγνωσης

Αξίζουν τα εύσημα στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση για την επιβεβλημένη τόλμη να προχωρήσουν στις διασπάσεις πέντε δήμων του «Καλλικράτη», που αποτελούσαν εξόφθαλμες περιπτώσεις δυσλειτουργίας και οι οποίες ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, με παράλληλη θέση «παρών» της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και της Ενωσης Κεντρώων και το μοναχικό «όχι» της Χρυσής Αυγής.

Ειδικά για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, με τη δημιουργία του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, διορθώθηκε κατά ένα μέρος το σφάλμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη θέσπιση του ενός Δήμου Λέσβου, αλλά και της μετέπειτα διατήρησής του από τη Νέα Δημοκρατία, αν και θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί σήμερα και ένας τρίτος δήμος, εκείνος του Πλωμαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσον αφορά τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι άριστα συμπεριέλαβε τις περιοχές που κατείχαν κατά διάφορα χρονικά διαστήματα οι αρχαίες πόλεις Ερεσός, Ισσα, Αντισσα, Αρίσβη, Μήθυμνα και Πύρρα και οι οποίες είχαν πρόσβαση στον πλούσιο Κόλπο της Καλλονής, ώστε σήμερα όλοι μαζί οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ενδιαφερθούν για τη σωτηρία και τη σωστή εκμετάλλευσή του, που θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση σε όλη τη Λέσβο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την απομόνωση που δημιούργησε το μετέπειτα θαλάσσιο παραπέτασμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, το μεγαλύτερο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το τρίτο της Ελλάδος και το έβδομο της Μεσογείου, με τη θέσπιση του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου, θα ατενίσει εκτός από τα ανατολικά και προς την άλλη πλευρά, προς τα δυτικά, με ανανεωμένο πρόσωπο, κατευθείαν την ελληνική ενδοχώρα.

Προς τούτο θα βοηθήσουν η επανέναρξη των εργασιών του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου και η ολοκλήρωση των έργων του δυτικού λιμένα της Λέσβου, εκείνου του Σιγρίου, ώστε η πρόσβαση με τον Πειραιά ή τη Ραφήνα να αποτελέσει ένα ποθητό κίνητρο μιας σύντομης χρονικά και όχι ακριβής διαδρομής για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τις αξεπέραστες ομορφιές του νησιού της Ερεσίας ποιήτριας Σαπφώς, του Μηθυμναίου ποιητή Αρίωνα, του Ισσαίου μάντη Πρύλι, που προείπε στον Αγαμέμνονα ότι η Τροία θα πέσει εφόσον οι Αχαιοί κατασκευάσουν τον Δούρειο Ιππο, του Αντισσαίου μουσικού Τέρπανδρου, του εξόριστου στην Πύρρα Μυτιληναίου λυρικού Αλκαίου, του Ερέσιου φιλοσόφου Θεόφραστου, ο οποίος έφερε από την απέναντι μικρασιατική Ασσο στη Λέσβο τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη για να ερευνήσουν τον Κόλπο της Καλλονής και τη γύρω περιοχή.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια νέα αρχή γεμάτη όνειρα και προκλήσεις

Ο χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για το σχολικό έτος 2025-2026
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/9/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το χαράτσι που δεν λέει να φύγει!

Από το ΕΕΤΗΔΕ στον ΕΝΦΙΑ η ιστορία ένος «έκτακτου φόρου» τπου μας επιβλήθηκε το 2011 με τα μνημόνια και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί με την έξοδο από αυτά
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Υπομονή

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΕΤΣΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΔΕΘ

Γράφει η ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ το μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Θάνατος από πείνα, το σχέδιο του Ισραήλ»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Μήνυμα Ιμάμογλου από τα μπουντρούμια της Σιλίβρι στη Μυτιλήνη

Συνάντηση αυτοδιοικητικών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ιστορικό ταξίδι μνήμης σε Μοσχονήσι και Γενιτσαροχώρι

Εκδρομή διοργανώνει η συνδικαλιστική παράταξη Συλλογική Εκπαιδευτικών
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Βέη «Χωρίς Πυξίδα»

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΙΛΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η λειψυδρία είναι εδώ!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Η ειρήνη δεν έχει ηλικία»: Η Λέσβος στέλνει μήνυμα στον κόσμο

Ο Πάρης Βουνατσής, πρόεδρος της «Συνύπαρξης» μιλά στο «Ν» για το όραμα που έγινε πραγματικότητα με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης που ξεκινά αύριο, Τρίτη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ