× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ερεσός στο δρόμο για να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διατήρηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2025

Η Ερεσός στο δρόμο για να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με μια ιδιαίτερα δυναμική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του χωριού, οι κάτοικοι της Ερεσού έστειλαν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου  ηχηρό μήνυμα για τη διατήρηση και πλήρη λειτουργία του καταστήματος των ΕΛΤΑ στην περιοχή τους. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Ερεσού Περιβαλλοντικό Κοινωνικό Σύλλογο και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, με κατοίκους όλων των ηλικιών να συμμετέχουν και να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για την υποβάθμιση των υπηρεσιών στην περιοχή.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που η συζήτηση γύρω από το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών στα χωριά του νησιού βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά και τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΤΑ ότι αναστέλλεται για τρεις μήνες το κλείσιμο των καταστημάτων στην Περιφέρεια. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι απαιτείται χρόνος για επαρκή ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τις αλλαγές στη λειτουργία του δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Ερεσού και την πλειοψηφική εικόνα στη συγκέντρωση, η εξέλιξη αυτή δεν καθησύχασε κανέναν. Όπως σημειώνεται, η τρίμηνη αναστολή αντιμετωπίζεται ως μια προσωρινή επικοινωνιακή διαχείριση της κοινωνικής αντίδρασης και όχι ως ουσιαστική εξασφάλιση του μέλλοντος των ΕΛΤΑ στη νησιωτική ενδοχώρα.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι η ενημέρωση πως το κατάστημα της Ερεσού “μένει ανοιχτό” δεν πείθει τους κατοίκους, καθώς η διατήρηση μόνο της διανομής και η απουσία συναλλαγών δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας. «Θέλουμε πλήρη λειτουργία και όλες τις υπηρεσίες» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι η “λύση” αυτή απλώς μεταθέτει το πρόβλημα και λειτουργεί ως δοκιμασία υπομονής πριν από το οριστικό κλείσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και πολλοί νέοι τόνισαν ότι το ταχυδρομείο αποτελεί βασική δημόσια υπηρεσία. Σημείωσαν πως η απουσία εναλλακτικών λύσεων, οι μεγάλες αποστάσεις και η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες ψηφιακών συναλλαγών καθιστούν την πλήρη λειτουργία των ΕΛΤΑ απολύτως αναγκαία για την καθημερινή εξυπηρέτηση νοικοκυριών και επαγγελματιών της περιοχής.

Παράλληλα, η Πρωτοβουλία Ερεσού υπογράμμισε ότι ο αγώνας για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες δεν αφορά μόνο το δικό τους χωριό. Κάλεσε σε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο, καθώς Πλωμάρι, Μόλυβος και Μανταμάδος βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήρη απώλεια του ταχυδρομείου τους. «Η κινητοποίηση της Ερεσού γίνεται και για αυτά τα χωριά που οδηγούνται σε υποβάθμιση» τονίζεται.

Το πανό μπροστά από το κατάστημα των ΕΛΤΑ με το σύνθημα «Όχι στην υποβάθμιση των ΕΛΤΑ της επαρχίας και της ζωής μας» αποτύπωσε τον πυρήνα της διεκδίκησης. Οι εικόνες από την πλατεία δείχνουν μια κοινωνία που συμμετέχει ενεργά, συζητά και διεκδικεί ίση πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ.Παναγιωτης Παρασκευαιδης. Δηλωσε την συμπαράσταση του στην δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων  και θα τόνισε ότι θα καταθέσει στη βουλή αίτημα ανάκλησης της Απόφασης διακοπής λειτουργίας, για όλα τα Υποκαταστήματα  ΕΛΤΑ των Νησιωτικων.και.Ορεινων Περιοχων.

Το μήνυμα των κατοίκων προς κάθε κατεύθυνση ήταν σαφές. Η Ερεσός και συνολικά η νησιωτική ύπαιθρος της Λέσβου δεν προτίθενται να δεχτούν τη συνέχιση της απαξίωσης των δημόσιων υποδομών που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους. Ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με παρεμβάσεις και αιτήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε εξέλιξη ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Αγίας Κυριακής και Ζαλόγγου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών – Έκκληση προς οδηγούς και κατοίκους να ακολουθούν τη σήμανση
Σε εξέλιξη ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Αγίας Κυριακής και Ζαλόγγου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινό κλείσιμο της οδού Αγίου Παντελεήμονος στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή 24 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Προσωρινό κλείσιμο της οδού Αγίου Παντελεήμονος στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο Γιάννης Παπούκας

Θλίψη στον ραδιοφωνικό κόσμο της Λέσβου για τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Αιγαίου και πρωτεργάτη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στο νησί
Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο Γιάννης Παπούκας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αγοράς της Αγιάσου από την Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο η Λέσβος στη συνάντηση Πιπίνη με Κυρανάκη

Οι πολιτικές εξελίξεις, οι κυβερνητικές προτεραιότητες και τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού τέθηκαν στη συνάντηση του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού με τον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
Στο επίκεντρο η Λέσβος στη συνάντηση Πιπίνη με Κυρανάκη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη μεγάλη γιορτή των κεραμιστών

Η 30ή Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής ανοίγει τις πύλες της στον Μανταμάδο, αναδεικνύοντας τη μακραίωνη αγγειοπλαστική παράδοση της Λέσβου
Στη μεγάλη γιορτή των κεραμιστών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Μόνος και καταπονημένος στα σοκάκια της Αγιάσου

Αγωνία για ηλικιωμένο άνδρα που φέρεται να κατάγεται από την Τσεχία, παρέμβαση του Εισαγγελέα και των κοινωνικών υπηρεσιών ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινότητας σε επικοινωνία του στο Αστυνομικό Τμήμα
Μόνος και καταπονημένος στα σοκάκια της Αγιάσου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επένδυση 4,4 εκατ. ευρώ στο My market Μυτιλήνης

Το κατάστημα που βρίσκεται πάνω από το εμπορικό λιμάνι της πόλης είναι ένα ιστορικό βιομηχανικό κτήριο της πόλης
Επένδυση 4,4 εκατ. ευρώ στο My market Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα

Παιδιά, γονείς και επισκέπτες παρατήρησαν τον νυχτερινό ουρανό μέσα από τηλεσκόπιο, σε μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση
Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επείγουσα έκκληση για αιμοπετάλια

Από τον Σύλλογο Σκαμιωτών «Παναγιά η Γοργόνα», καθώς η συμπολίτισσά μας Φωτεινή Καμβύση νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται αιμοπετάλια. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί  αποκλειστικά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Επείγουσα έκκληση για αιμοπετάλια
ΜΟΥΣΙΚΗ

Νέοι μουσικοί απόψε στη σκηνή της Επάνω Σκάλας

Η Δημοτική Φιλαρμονική και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης συμπράττουν στο 3ο Μουσικό Φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο
Νέοι μουσικοί απόψε στη σκηνή της Επάνω Σκάλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση Δουδωνή και Γεωργιάδη στη Βουλή

«Δεν ξέρω αν παραμένετε τηλεβιβλιοπώλης, πάντως νομικά βιβλία δεν πρέπει να πουλάτε», είπε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Υγείας
Σφοδρή σύγκρουση Δουδωνή και Γεωργιάδη στη Βουλή