
Αύριο Κυριακή 2 Νοεμβρίου η Αγιάσος γεμίζει ζωή με την 21η Γιορτή Κάστανου που έχει εξελιχθεί σε σταθερό φθινοπωρινό θεσμό στη Λέσβο. Η μέρα ξεκινά στις 10:30 με το άναμμα των φουφούδων και τα πρώτα αρώματα από τα ψημένα κάστανα να πλημμυρίζουν το χωριό.
Από τις 11:00 έως τις 13:00 στη θέση Φολίδι πραγματοποιείται βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής για παιδιά με τίτλο «καστανοπταρέλια» φέρνοντας τους μικρούς επισκέπτες σε άμεση επαφή με την παράδοση της Αγιάσου. Την ίδια ώρα από τις 11:00 έως τις 14:00 στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα ζωγραφικής.
Στις 12:30 τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου αναλαμβάνουν τη μουσική ψυχαγωγία στην Πλατεία Δημαρχείου ενώ στις 13:00 αρχίζει η καθιερωμένη περιπατητική διαδρομή στον καστανιώνα με ξενάγηση από τον Dr Μάκη Αξιώτη και παρουσίαση της ιδιαιτερότητας της φύσης της περιοχής. Η αναχώρηση γίνεται από την Πλατεία Δημαρχείου.
Στον χώρο του Visit Agiasos θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά από τους εκπαιδευτικούς του ΚΔΑΠ Oxygen Academy με θέμα το κάστανο καθώς και έκθεση φωτογραφίας για τον καστανιώνα. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να απολαύσουν αφηγήσεις και ψηφιακές περιηγήσεις με podcasts και QR codes όπως και να φωτογραφηθούν στο θεματικό photo booth.
Στην Πλατεία Δημαρχείου η Σχολή Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ΟΑΕΔ θα προσφέρει πρωτότυπα γλυκίσματα με κάστανο ενώ η ΚΟΙΝΣΕΠ «Γεύσεις Αγιάσου» σε ειδικό χώρο στο Visit Agiasos θα παρουσιάσει παραδοσιακές συνταγές και γλυκίσματα της τοπικής κουζίνας. Στη θέση Φολίδι ο Παναγιώτης Λαλᾶς θα σερβίρει ψημένα κάστανα και ζεστό κρασί με μέλι ενώ η ποτοποιία Σαμαρά θα κερνά το premium λικέρ τσέρι «Κάλεσμα».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης αυτής γιορτής θα προσφέρονται δωρεάν ποτά από τους χορηγούς και άφθονα ψημένα κάστανα από την Κοινότητα Αγιάσου που συνεχίζει να αναδεικνύει με μεράκι και συνέπεια την παράδοση του τόπου.