× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διψήφιες αυξήσεις στο ρεύμα από τον Νοέμβριο

Τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με νέο κύμα ακρίβειας ενώ οι πάροχοι δεν απορροφούν πλέον τις ανατιμήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2025

Διψήφιες αυξήσεις στο ρεύμα από τον Νοέμβριο
' χρόνος ανάγνωσης

Με φουσκωμένους λογαριασμούς υποδέχεται ο Νοέμβριος την πλειονότητα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πάροχοι εμφανίζονται πλέον απρόθυμοι να απορροφήσουν για δεύτερο μήνα τις μεγάλες ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και αυτό μεταφράζεται σε νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά.

Ο Οκτώβριος έκλεισε με αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά 21% φτάνοντας στα 112,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 92,77 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδου και η πίεση πλέον περνά στα τιμολόγια λιανικής. Ακόμη και η ΔΕΗ που τον προηγούμενο μήνα είχε καλύψει πλήρως την αύξηση της αγοράς εκτιμάται πως δύσκολα θα συγκρατήσει το νέο κύμα ακρίβειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λεγόμενα πράσινα τιμολόγια αναμένεται να ανακοινωθούν αισθητά υψηλότερα. Η αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού επηρέασε έντονα και την Ελλάδα με τις τιμές μέσα σε λίγες ημέρες να πηδούν από τα 62,5 έως τα 158,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η σκοτεινή νηνεμία στη Βόρεια Ευρώπη που περιόρισε την παραγωγή από ΑΠΕ δημιούργησε μεγάλες αποκλίσεις τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η χώρα μας στο τέλος του λεγόμενου βαλκανικού ενεργειακού διαδρόμου δεν έμεινε ανεπηρέαστη με κάποιες ημέρες του Οκτωβρίου να καταγράφονται τιμές έως και 561,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία η προσοχή στρέφεται ξανά στα μπλε τιμολόγια τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά χάρη στη σταθερότητά τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι πελάτες τους θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια. Οι χρεώσεις τους μπορούν να είναι έως και μισές από τις πράσινες καθώς προσφέρουν τιμές ακόμη και κάτω από τα εννιά λεπτά την κιλοβατώρα σε συνδυασμό με μηδενικά πάγια και ζώνες μειωμένης κατανάλωσης. Ωστόσο οι πάροχοι προειδοποιούν ότι οι νέες προσφορές ενδέχεται να εμφανίσουν αυξημένες τιμές αφού τα σημερινά επίπεδα δεν αντικατοπτρίζουν πλέον το πραγματικό κόστος προμήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται μια νέα κατηγορία τιμολογίων που θα λειτουργούν σαν συνδρομητική υπηρεσία με σταθερή μηνιαία χρέωση ανεξάρτητη από τις διακυμάνσεις της χονδρικής αγοράς αντίστοιχη με μοντέλα που γνωρίζουμε από τις τηλεπικοινωνίες. Το θέμα έχει συζητηθεί ήδη στη ΡΑΑΕΥ ενώ ακόμη αναζητείται το χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση με τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Έτσι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην αγορά ενέργειας με τρεις βασικούς άξονες. Τα κυμαινόμενα τιμολόγια που εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της χονδρικής αγοράς τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρουν προστασία από τις ανατιμήσεις και τα δυναμικά τιμολόγια που συνδέονται με την πραγματική κατανάλωση και απαιτούν αυξημένη προσοχή από τον καταναλωτή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν δοκιμασία για το οικογενειακό εισόδημα με τους λογαριασμούς ρεύματος να μετατρέπονται ξανά σε βασικό δείκτη της οικονομικής πίεσης που βιώνει η κοινωνία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίδικη καταδίκη για τη Χρυσή Αυγή

Το Εφετείο έκρινε ενόχους και τους 42 κατηγορούμενους όπως και πρωτοδίκως. Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκαν ξανά Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς και Ματθαιόπουλος
Τελεσίδικη καταδίκη για τη Χρυσή Αυγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου

Ο βουλευτής του νομού ενημερώθηκε για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί από τις βροχοπτώσεις της 21 Φεβρουαρίου και για την πορεία των αποζημιώσεων
Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από τα 83 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ

Ράλι κάνουν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν
Πάνω από τα 83 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Έχοντας μόλις σχηματίσει το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πρώτο πόλεμο του Συμβουλίου, αυτή τη φορά, εναντίον του Ιράν.
Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με τον νέο Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιγαίου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον συντονισμό δράσεων Πολιτικής Προστασίας
Συνάντηση Μουτζούρη με τον νέο Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεσμεύσεις για έργα 2,5 εκατ. ευρώ στη Σάμο από τον Μουτζούρη

Τριήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
Δεσμεύσεις για έργα 2,5 εκατ. ευρώ στη Σάμο από τον Μουτζούρη
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοί διεκδικούν να πάρουν αλυκές

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπερταμείο. Αγωνία για την τύχη των αλυκών Καλλονής και Πολιχνίτου
Αυτοί διεκδικούν να πάρουν αλυκές
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος φέρνει ακρίβεια

Η εκτόξευση πετρελαίου και φυσικού αερίου συμπαρασύρει αγροτικά προϊόντα και ενισχύει τους φόβους για νέο κύμα ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα
Ο πόλεμος φέρνει ακρίβεια
ΕΛΛΑΔΑ

Λίθινοι αναβαθμοί και κλιματική ανθεκτικότητα στο Αιγαίο

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και ο οργανισμός MedINA διοργανώνουν εκδήλωση στις 9 Μαρτίου 2026 στο Ίδρυμα Ευγενίδου με στόχο τη θεσμική ενίσχυση παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης υδάτων στα νησιά
Λίθινοι αναβαθμοί και κλιματική ανθεκτικότητα στο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανός στρατηγός μιλά για σφοδρή επίθεση στην Κύπρο

Η δήλωση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στη Λευκωσία, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ενεργοποιούνται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Ιρανός στρατηγός μιλά για σφοδρή επίθεση στην Κύπρο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλευρό των κατοίκων της Λήμνου η Μαρία Κομνηνάκα

Στις συζητήσεις τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις ζημιές σε υποδομές και περιουσίες, την πορεία των αποζημιώσεων, καθώς και την ανάγκη αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων
Στο πλευρό των κατοίκων της Λήμνου η Μαρία Κομνηνάκα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Αρώνη και Κυριαζή με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ

Συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ 2021-2027
Συνάντηση Αρώνη και Κυριαζή με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ