× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ενώνει παρελθόν και μέλλον

Maison de la Culture στη Μυτιλήνη με υπογραφή Μουτζούρη και πρόταση Αντωνέλλη να συμπεριληφθεί το όνομα του αείμνηστου Βουνάτσου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/10/2025

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ενώνει παρελθόν και μέλλον
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα νέο κεφάλαιο για την πολιτιστική ταυτότητα και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μυτιλήνης άνοιξε το πρωί της Παρασκευής 31 Οκτωβρίου, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στην Επάνω Σκάλα, με την υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση και αξιοποίησή του από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και της αναδόχου εταιρείας, σηματοδοτεί την έναρξη ενός σημαντικού έργου: τη μετατροπή του Αρχοντικού Γεωργιάδη σε Maison de la Culture – Σπίτι του Πολιτισμού, έναν χώρο που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να έχει κάθε πόλη το δικό της σπίτι του Πολιτισμού»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκινημένος, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης τόνισε ότι το έργο αυτό αποτελεί προσωπικό του όραμα, εμπνευσμένο από τα χρόνια των σπουδών του στη Γαλλία:

«Όταν έκανα το διδακτορικό μου στη Γαλλία, είχα εντυπωσιαστεί από το Maison de la Culture στη Γκρενόμπλ, όπου παρακολουθούσα θέατρο, τζαζ, διάφορες παραστάσεις. Έλεγα τότε πως κάθε πόλη στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει το δικό της σπίτι του πολιτισμού. Η τύχη το έφερε να βρεθώ σε αυτή τη θέση και από το 2020, μαζί με την τότε Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, την κυρία Αντωνέλλη, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη».

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον αείμνηστο Δημήτρη Βουνάτσο, που είχε μεριμνήσει ώστε το κτήριο να περιέλθει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των μελετών και την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι το έργο ξεκίνησε με ίδιους πόρους και ενισχύθηκε στη συνέχεια από το Υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό το εγκαταλελειμμένο κτίριο, υπό αυστηρό έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της ιστορικότητάς του, θα μετατραπεί σε Σπίτι του Πολιτισμού. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν: την τεχνική υπηρεσία, τους μελετητές, τη διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, τον βουλευτή, τους συνεργάτες μου. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιους ανθρώπους εδώ».

«Ένα κτήριο που θα ξαναζωντανέψει»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη, που είχε αναλάβει την έναρξη των διαδικασιών, μίλησε με συγκίνηση για τη «δικαίωση ενός μακροχρόνιου ονείρου»:

«Το Αρχοντικό Γεωργιάδη αγοράστηκε το 1998 επί νομαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου. Χτίστηκε το 1885 από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή, μαθητή του Τσίλερ και συνεργάτη του Χάνσεν. Σήμερα, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψει».

Αναφερόμενη στη νέα χρήση του κτηρίου, η κ. Αντωνέλλη εξήγησε:

«Στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκθέσεις, προβολές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ στον πάνω όροφο θα υπάρχουν χώροι για μουσικά τμήματα ή δανειστική βιβλιοθήκη. Στη σοφίτα, ιδέα του Περιφερειάρχη, θα μπορούν να φιλοξενούνται προσωπικότητες ή φοιτητές, ώστε να συνδεθεί η παλιά με τη νέα ιστορία».

Η ίδια πρότεινε, μάλιστα, το κτήριο να φέρει και το όνομα του Δημήτρη Βουνάτσου, «ως ελάχιστη αναγνώριση σε εκείνον που συνέβαλε ώστε να περιέλθει στην Περιφέρεια».

«Ένα έργο πολιτισμικής ανασυγκρότησης»

Ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Δήσσος υπογράμμισε τη σημασία του έργου για τη Μυτιλήνη:

«Το Αρχοντικό Γεωργιάδη δεν είναι απλώς ένα κτήριο – είναι ένα κομμάτι της ψυχής της Μυτιλήνης, ένας καθρέφτης μιας εποχής δημιουργίας και πολιτισμού. Η αποκατάστασή του δεν είναι μόνο τεχνικό έργο· είναι έργο πολιτισμικής ανασυγκρότησης, μια πράξη ευθύνης απέναντι στην ιστορία και μια επένδυση στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη συνολική στρατηγική της Περιφέρειας για τον πολιτισμό, πρόσθεσε:

«Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης μνημείων και πολιτιστικών υποδομών σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια – είναι προϋπόθεση ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και προόδου».

Η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού

Εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου σημείωσε τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τον κ. Μουτζούρη:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλαμε ώστε να φτάσουμε στο τελικό στάδιο για την αποκατάσταση αυτού του σημαντικού τοπόσημου της Μυτιλήνης. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι εξαιρετική, και το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης του μετώπου της Επάνω Σκάλας».

Ο κ. Διδασκάλου αναφέρθηκε επίσης στα έργα που προχωρούν παράλληλα — την αποκατάσταση του Βαλιδέ Τζαμιού και του Αρχαίου Λιμένα — και τόνισε τη σημασία της πολιτιστικής επένδυσης για την τοπική ανάπτυξη:

«Ο Περιφερειάρχης δεν είναι μόνο άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, είναι και άνθρωπος του πολιτισμού. Βλέπει τον πολιτισμό όχι μόνο με κοινωνική αλλά και με αναπτυξιακή διάσταση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο του τόπου».

Ένα νέο σημείο αναφοράς για τη Μυτιλήνη

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη, ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Μυτιλήνης, πρόκειται να αποκτήσει νέα ζωή ως Maison de la Culture, ένας ζωντανός και ανοιχτός χώρος για όλους.
Ένας τόπος όπου, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «θα χτυπά η καρδιά της δημιουργικότητας, της τέχνης και της πολιτιστικής εξωστρέφειας».

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Μυτιλήνη αποκτά το δικό της Σπίτι του Πολιτισμού — ένα χώρο που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και θα φωτίζει το μέλλον της πόλης μέσα από τον πολιτισμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ιάσων Πιπίνης

Όπως αναφέρει σε δήλωση του, ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού ζήτησε μεταξύ άλλων πρόσθετα μέτρα και επίσπευση των διαδικασιών
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ιάσων Πιπίνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λίγα λουλούδια για τον άτυχο Αζίζ

Λίγες μέρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στο γήπεδο της Μυτιλήνης, φίλοι και συνάδελφοι του άτυχοι Μαροκινού άφησαν στη μνήμη του δύο μουκέτα στο σημείο που έχασε τη ζωή του
Λίγα λουλούδια για τον άτυχο Αζίζ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Νέα Αριστερά Λέσβου

Ζητά πλήρη αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου, προσλήψεις κτηνιάτρων και πάγωμα υποχρεώσεων εν μέσω της κρίσης του αφθώδους πυρετού
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Νέα Αριστερά Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρεμιέρα για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης την Παρασκευή 1 Μαΐου

Καφές, φαγητό και πλήρεις παροχές σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού
Πρεμιέρα για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης την Παρασκευή 1 Μαΐου
ΑΓΟΡΑ

Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος τιμά την πολιούχο της πόλης Ζωοδόχο Πηγή
Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης

Δεν αποβιβάστηκαν τα 22 φορτηγά του «Θαλασσίτης» μετά την παρέμβαση των κτηνοτρόφων – Δήλωση Παντελόπουλου για σεβασμό των αποφάσεων μέχρι τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Απριλίου
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί

Στη Μυτιλήνη το πλοίο Seda Jale
Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανηγυρικές εκδηλώσεις και λιτανεία στην Ζωοδόχου Πηγής στην Λαγκάδα

Λιτάνευση της εικόνας και παραδοσιακά δρώμενα στο εορταστικό πρόγραμμα την Πέμπτη και την Παρασκευή 16 και 17 Απριλίου
Πανηγυρικές εκδηλώσεις και λιτανεία στην  Ζωοδόχου Πηγής στην Λαγκάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα εκρίζωσης της κτηνοτροφίας κι όχι της νόσου υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ
Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή κριτική ΚΚΕ για τη συνάντηση Σχοινά – Βαρχέλι

Μιλά για «πολιτική που οδηγεί σε ασφυξία» και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
Σφοδρή κριτική ΚΚΕ για τη συνάντηση Σχοινά – Βαρχέλι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Μυτιλήνης

Τραυματισμός 21χρονου δικυκλιστή μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο
Τροχαίο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Μυτιλήνης