
Με ενθουσιασμό και πλούσιες εμπειρίες επέστρεψαν από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στον υγρότοπο Καλλονής οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής, συμμετέχοντας σε μια δράση που συνδύασε τη γνώση με την επαφή με τη φύση. Περισσότεροι από 140 μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τα ειδικά παρατηρητήρια πουλιών στον υγρότοπο, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υγρότοπου Καλλονής, τη σημασία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της δυτικής Λέσβου και τα είδη των πουλιών που φιλοξενούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής, μιας περιοχής διεθνούς οικολογικής αξίας που αποτελεί σταθμό για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών.
Με τη βοήθεια του εξειδικευμένου εξοπλισμού, όπως τηλεσκόπια και ατομικά κυάλια, αλλά και με τη χρήση ειδικών εκπαιδευτικών καρτελών αναγνώρισης, οι μαθητές παρατήρησαν και κατέγραψαν από κοντά σπάνια και εντυπωσιακά είδη πουλιών. Η εμπειρία τους πλαισιώθηκε από τη χαρά της ανακάλυψης και την αίσθηση ότι συμμετέχουν ενεργά στην κατανόηση και προστασία του φυσικού πλούτου του τόπου τους.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη γνωριμία με τα φθινοπωρινά πουλιά της Λέσβου, όπως τα ροζ Φλαμίνγκο, οι Αβοκέτες, οι Καλαμοκανάδες, οι Θαλασσοσφυριχτές, οι Καστανοκέφαλοι Γλάροι, τα Ποταμογλάρονα, οι Κορμοράνοι, οι Μαυροπελαργοί και οι Κοκκινοσκέληδες. Η δράση άφησε στους μαθητές ένα πολύτιμο αποτύπωμα οικολογικής συνείδησης και αγάπης για το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο νησί.