× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου»

Η Ζήνα Κακναβάτου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, μίλησε στην εκπομπή «ΠΕΚ-τες» για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις και προσλήψεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/10/2025

«Υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου»
' χρόνος ανάγνωσης

 Στην εκπομπή «ΠΕΚ-τες» με τους Γιάννη Ζαφειρίου και Δημήτρη Ευσταθίου, φιλοξενήθηκε η Ζήνα Κακναβάτου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, εκλεγμένη με τη ΔΗΠΑΚ, όπου ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του νησιού. Όπως υπογράμμισε, η κατάσταση στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας παραμένει οριακή, με σημαντικές ελλείψεις τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα Κέντρα Υγείας του νησιού μας είναι υποστελεχωμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πολλές φορές για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας, όπως αυτό της Άντισσας, μετακινούνται γιατροί και νοσηλευτές από άλλες δομές. Αυτή η πρακτική, όπως είπε, δημιουργεί ένα ντόμινο προβλημάτων και αποδυναμώνει περαιτέρω τις υπόλοιπες μονάδες υγείας. «Φεύγουν γιατροί και νοσηλευτές από άλλα Κέντρα Υγείας για να μπορέσει να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Άντισσας», ανέφερε, τονίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχεδιασμός και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κακναβάτου στάθηκε επίσης στο ζήτημα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση του ΕΚΑΒ. «Αντί να έχει το ΕΚΑΒ οδηγούς που να είναι εκπαιδευμένοι, η κυβέρνηση τα στελεχώνει με φαντάρους», είπε με έμφαση, εξηγώντας ότι η διαχείριση ενός περιστατικού από μη ειδικευμένο προσωπικό μπορεί να αποβεί κρίσιμη για τη ζωή του ασθενούς.

Αναφερόμενη συνολικά στο σύστημα υγείας, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου αντικατοπτρίζει την πανελλαδική εικόνα υποβάθμισης της δημόσιας υγείας. Η έλλειψη κινήτρων για νέους γιατρούς, οι καθυστερήσεις στις προκηρύξεις θέσεων και η απουσία ουσιαστικού σχεδιασμού καθιστούν την κατάσταση, όπως είπε, «εκρηκτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αντί ο Υπουργός Υγείας να φωνάζει και να κάνει δηλώσεις για την "αναβάθμιση" των υπηρεσιών, ας δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», τόνισε η Ζήνα Κακναβάτου, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να στηρίξει έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια επανέλαβε ότι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου δίνουν καθημερινό αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες, με υπερεντατικά ωράρια και ελλιπή μέσα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την δείτε εδώ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ