× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παράταση ζητά το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου για την απογραφή επιχειρήσεων

Ανεπαρκής και μη ρεαλιστική η προθεσμία έως το τέλος του 2025, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ευστράτιος Μανωλακέλλης. Πρόταση για σταδιακή ένταξη και τεχνική υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2025

Παράταση ζητά το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου  για την απογραφή επιχειρήσεων
' χρόνος ανάγνωσης

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητά την παράταση της προθεσμίας απογραφής των επιχειρήσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, γνωστό ως OpenBusiness, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, Ευστράτιος Μανωλακέλλης, η δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού μητρώου επιχειρήσεων αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και να βελτιώσει την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά ασφυκτικό και δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου επισημαίνει ότι η ηλεκτρονική διαδικασία απογραφής απαιτεί σημαντική κατανόηση και εξειδίκευση, καθώς περιλαμβάνει συμπλήρωση πολλών πεδίων, επισύναψη εγγράφων και υπεύθυνες δηλώσεις, γεγονός που οδηγεί πολλές μικρές επιχειρήσεις να απευθύνονται σε λογιστές ή μηχανικούς. Την ίδια στιγμή, το 2025 συμπίπτει με πληθώρα άλλων υποχρεώσεων του τεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου, όπως η ολοκλήρωση αναρτήσεων σχεδίων βάσει του Ν.4495/17, η λήξη οικοδομικών αδειών και οι αυξημένες εργασίες εργοταξίων, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη συμμόρφωση εντός των προθεσμιών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ατομικές τεχνικές επιχειρήσεις και τα μικρά μελετητικά ή κατασκευαστικά γραφεία του Βορείου Αιγαίου, που αποτελούν θεμέλιο της τοπικής οικονομίας αλλά λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό και χωρίς διοικητική υποστήριξη. Όπως σημειώνει το ΤΕΕ, η προσθήκη μιας ακόμη υποχρέωσης χωρίς επαρκή ενημέρωση και παράταση προκαλεί διοικητικό βάρος και κινδύνους για ελλιπείς ή λανθασμένες καταχωρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Επιμελητήριο προτείνει τη νομοθετική παράταση της προθεσμίας απογραφής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, τη διοργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας μέσω των Επιμελητηρίων, του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και των Δήμων, καθώς και τη δημιουργία helpdesk για τεχνική υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων των νησιών. Επιπλέον, ζητά τη θεσμοθέτηση μεταβατικής περιόδου χωρίς κυρώσεις και την επανεξέταση του μοντέλου καθολικής απογραφής, προτείνοντας μια πιο ευέλικτη διαδικασία που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που μια επιχείρηση μεταβάλλει τα στοιχεία της.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλακέλλη, «το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου υποστηρίζει πλήρως τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχειρηματικότητας, αλλά θεωρεί ότι η παράταση έως το τέλος του 2026 είναι απαραίτητη ώστε η μετάβαση να γίνει με ασφάλεια, αξιοπιστία και χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό».

Η επιστολή του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου καταλήγει τονίζοντας ότι η επιτυχία του OpenBusiness εξαρτάται από τον ρεαλισμό του χρονοδιαγράμματος και την ουσιαστική στήριξη των μικρών και νησιωτικών επιχειρήσεων, που αποτελούν την «καρδιά» της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συγχαίρει τον πρωταθλητή Κουνγκ Φου από τη Γέρα

«Η Λέσβος γεννά αθλητές και αθλήτριες που διαπρέπουν διεθνώς» — μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για τη διάκριση του Βλάση Κιντάκα στην Κίνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο ΝΟΜ συμμετέχει στη μεγάλη πανελλήνια δράση για την κωπηλασία

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν από κοντά την κωπηλασία με ελεύθερη συμμετοχή και δώρο έναν μήνα προπονήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου – Κικίλια για τα ζητήματα των λιμενεργατών

Στη συνάντηση συμμετείχεδι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτώτων Λιμένων Ελλάδος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από Λιθουανία και Μανταμάδο, στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Μαθητές στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Χριστόφα στο έργο της Μονάδας Λυμάτων της νότιας πόλης

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 3.320.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράδειγμα φιλοζωίας με 108 νέες στειρώσεις αδέσποτων γατών

Ο Δήμος Μυτιλήνης συνεχίζει με συνέπεια τις δράσεις του για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, με τη συνεργασία εθελοντών και του οργανισμού TNR Lesvos
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυρές καταιγίδες στη Λέσβο την Πέμπτη

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, με σταδιακή βελτίωση από την Παρασκευή και νέα αλλαγή του καιρού την ημέρα της Εθνικής Εορτής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Το μαχαίρι στο κόκαλο για την καθαριότητα»

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Μυτιλήνης Γιώργος Κατζανός μιλά για τα πρόστιμα, τις μηνύσεις, την ευθύνη των πολιτών, τη μάχη για μια καθαρή πόλη και τη νέα εποχή στην ανακύκλωση
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συρρίκνωση της παρουσίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Λέσβο

Περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ και διεθνείς δωρητές συρρικνώνουν τη δράση του ΟΗΕ – Το γραφείο της Λέσβου συνεχίζει με τρεις ανθρώπους και πολλά ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπιστικής παρουσίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λήμνος στο συνέδριο του Συνδέσμου Δημοτικών Ιαματικών Πηγών Ελλάδος

Ο Αντιδήμαρχος Λήμνου Ευάγγελος Χασάπης είχε σειρά επαφών στο περιθώριο του συνεδρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική διαφοροποίηση Δένδια για τον Αγνωστο Στρατιώτη

Ο Υπουργός Άμυνας χαράζει δική του γραμμή, καλώντας σε αποστασιοποίηση του μνημείου από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.