× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξελίξεις στη χειρουργική: Από το LASER στις ρομποτικές επεμβάσεις

Ημερίδα στο Επιμελητήριο Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2025

Εξελίξεις στη χειρουργική: Από το LASER στις ρομποτικές επεμβάσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τις νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική επιστήμη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025, στις 17:00, στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, η Ημερίδα με τίτλο “Εξελίξεις στη Χειρουργική. Προκλήσεις και Προοπτικές. Ατενίζοντας το μέλλον – Εστιάζοντας στον Ασθενή”.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Δρ. Ευστράτιος Ζούρος, γενικός χειρουργός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Ζ’ Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου ΙΑΣΩ, ο οποίος παράλληλα διατηρεί το Χειρουργικό Ιατρείο “Health Spot Λέσβου” στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καινοτόμες τεχνικές – Ανώδυνες θεραπείες

Η ημερίδα επικεντρώνεται στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας που αλλάζουν ριζικά τη χειρουργική πράξη και βελτιώνουν την εμπειρία του ασθενούς.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Ζούρος, η σύγχρονη χειρουργική «αλλάζει πρόσωπο» και οφείλει να συμβαδίζει με τις ανάγκες του ανθρώπου, προσφέροντας ελάχιστα επεμβατικές, αναίμακτες και ανώδυνες θεραπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα νοσήματα της πρωκτικής και περιπρωκτικής περιοχής (κύστη κόκκυγος, αιμορροϊδοπάθεια, περιεδρικά συρίγγια, ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου), που πλέον αντιμετωπίζονται με τεχνολογία LASER, χωρίς τομές ή ράμματα και, σε πολλές περιπτώσεις, με τοπική αναισθησία. Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν την ταχύτερη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Νέα δεδομένα στη χειρουργική των κηλών

Στο επίκεντρο της ημερίδας θα βρεθούν και οι νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης της κήλης —πρωτοπαθούς ή μετεγχειρητικής— μέσω λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Οι μέθοδοι αυτές προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια, λιγότερο πόνο και μικρότερη πιθανότητα υποτροπών, ενώ μειώνουν σημαντικά τον χρόνο νοσηλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στις σύνθετες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν δύσκολα ή μη αντιμετωπίσιμα περιστατικά. Οι νέες τεχνικές, όπως το Transversus Abdominis Release (TAR) και η χρήση βοηθητικών μεθόδων όπως BOTOX και Fasciotens, δίνουν σήμερα λύσεις σε ένα πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς η αναπηρία που προκαλούν οι μεγάλες κήλες οδηγεί συχνά σε περιθωριοποίηση και απομόνωση.

Τα Πρωτόκολλα Ταχείας Ανάρρωσης (ERAS)

Ανάμεσα στα θέματα που θα παρουσιαστούν ξεχωρίζει η εισαγωγή των Πρωτοκόλλων Ταχείας Ανάρρωσης – ERAS, τα οποία συνδυάζουν σύγχρονες, τεκμηριωμένες πρακτικές για την επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
Πρόκειται, όπως σημειώνει ο Δρ. Ζούρος, «για μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στη χειρουργική μετά την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική».
Τα πρωτόκολλα ERAS μειώνουν τη νοσηρότητα και τις επιπλοκές, βελτιώνουν την εμπειρία του ασθενούς και καθιστούν τη χειρουργική πιο ανθρώπινη, ασφαλή και αποτελεσματική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στην εφαρμογή των Πρωτοκόλλων ERAS στη Χειρουργική του Παγκρέατος, με διεθνείς δημοσιεύσεις και συμμετοχή σε πολυκεντρικές μελέτες.

Πρόληψη και ενημέρωση

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ενημέρωση για την πρόληψη συχνών κακοήθων νοσημάτων και την αξία του προληπτικού ελέγχου.
Στόχος, όπως υπογραμμίζει ο διοργανωτής, είναι «να ενισχυθεί η γνώση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη σύγχρονη ιατρική, που μπορεί να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα όταν ο ασθενής είναι ενημερωμένος και συνεργάσιμος».

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου.

📍 Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025, ώρα 17:00 – Αίθουσα Επιμελητηρίου Λέσβου
🩺 Ομιλητής: Δρ. Ευστράτιος Ζούρος, MD, MSc, PhD, FICRS
Γενικός Χειρουργός – Διευθυντής Ζ’ Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου ΙΑΣΩ
Υπεύθυνος Χειρουργικού Ιατρείου Health Spot Λέσβου, Παγανή Μυτιλήνης


Ο Δρ. Ευστράτιος Ζούρος είναι Πρωτοπόρος, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην εφαρμογή των Πρωτοκόλλων Ταχείας Ανάρρωσης (ERAS) στη Χειρουργική του Παγκρέατος και είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που δημοσίευσε σχετικά αποτελέσματα στη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα συμμετείχε και στη συγγραφή των πιο πρόσφατων πολυκεντρικών μελετών, μετα-αναλύσεων, σχετικά με τα οφέλη της εφαρμογής αυτών των Πρωτοκόλλων στη άκρως απαιτητική Χειρουργική του Παγκρέατος .

«Η Χειρουργική αλλάζει πρόσωπο – και οφείλουμε να αλλάζουμε μαζί της, με σεβασμό στον ασθενή και τις ανάγκες του», σημειώνει ο Δρ. Ευστράτιος Ζούρος, τονίζοντας τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης τόσο των ιατρών όσο και του κοινού.


ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΖΟΥΡΟΣ MD, MSc, PhD, FICRS
Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Fellow of International College of Robotic Surgeons
Διευθυντής Ζ’ Χειρουργικής Κλινικής ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ – ΙΑΣΩ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Συνεργάτης ¨Metropolitan General¨, ¨Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center¨ κι ¨Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου¨
Επιμελητής Β’ Χειρουργικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας
Υπεύθυνος Χειρουργικού Ιατρείου ¨HEALTH SPOT ΛΕΣΒΟΥ¨, ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή με κοινωνικό αποτύπωμα στη Μυτιλήνη

Στρατιωτικοί και πολίτες εκπαιδεύτηκαν στη βασική υποστήριξη ζωής μέσα από τη συνεργασία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της KIDS SAVE LIVES
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργιακό κάλεσμα στη Λήμνο από σωματεία και φορείς

Στο λιμάνι της Μύρινας την Τρίτη 16 Δεκέμβρη η κοινή κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό του 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Μυτιλήνη για καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης

Δενδρύλλιο ύψους 162 εκατοστών και 116 γραμμάρια κάνναβης εντοπίστηκαν σε έρευνα σε οικία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αγία Παρασκευή Τσεσμέ μέσα από τη φορεσιά της

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Μυτιλήνης παρουσιάζει 3 ημερολόγια βασισμένα σε ιστορική έρευνα και αυθεντικά κειμήλια
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μία φωνή από το Αιγαίο ως την Αθήνα!

Η Polyphonica Αιγαίου και Αθήνας συν-τραγούδησαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε χριστουγεννιάτικο κλίμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο η Λέσβος για τη Βάστρια

12 πολίτες,ανάμεσα τους ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιβγούλης, ο Κοινοτάρχης Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής, οι συνδικαλιστές Γιάννης Ζαφειρίου και Στρατής Κόμβος αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για την υπεράσπιση της βούλησης της λεσβιακής κοινωνίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη Μυτιλήνη το 10ο συνέδριο της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και οι Αποθήκες Σαπλιτζά φιλοξενούν τις εργασίες και την επίσημη έναρξη του διεθνούς συνεδρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσυγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ Λέσβου στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Απεργούν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Λέσβου ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται βαθιά αντιλαϊκός
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της απόφαση του 39ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

16 Δεκεμβρίου απεργία και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Μυτιλήνης

Κάλεσμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΕΚ στις 9 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα στην απεργία από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 9.00 το πρωί στα δικαστήρια της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου

Σε πλήρη εξέλιξη η σταδιακή στελέχωση και οργάνωση μιας δομής ζωτικής σημασίας για τη βορειοανατολική Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ