Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σκηνικό ενόψει της χειμερινής περιόδου. Οι ανοδικές τάσεις που καταγράφονται από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν εκτοξεύσει τη μέση τιμή του ρεύματος στα 113,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το διάστημα 1–17 Οκτωβρίου, αυξημένη κατά 22,53% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (92,77 €/MWh). Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή των τελευταίων επτά μηνών, μετά τα επίπεδα –ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Η σύγκριση με πέρυσι είναι επίσης αποκαλυπτική. Τον Οκτώβριο του 2024 η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 90,06 €/MWh, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος η αύξηση φτάνει το 26,2%. Ειδικά την τρέχουσα εβδομάδα, οι τιμές κινούνται σταθερά πάνω από τα 125 €/MWh, με αποκορύφωμα τα 158,35 €/MWh τη Δευτέρα και τη μέγιστη τιμή των 561,15 €/MWh το βράδυ της Τρίτης. Σήμερα, αν και η τιμή παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση, παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, στα 126,61 €/MWh, με μέγιστη τιμή τα 249,73 €/MWh.
Η Ελλάδα, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καταγράφει τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εξαίρεση τη Φινλανδία, όπου η τιμή εκτοξεύθηκε κατά 836,7% στα 126,78 €/MWh, λόγω χαμηλής παραγωγής από αιολικά πάρκα, συντήρησης πυρηνικών σταθμών και αυξημένης βιομηχανικής ζήτησης.
Στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εξακολουθεί να κυριαρχεί το φυσικό αέριο, που καλύπτει το 45%–50% της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμμετέχουν με ποσοστά μεταξύ 32% και 40%. Αν οι υψηλές τιμές διατηρηθούν και τις επόμενες δύο εβδομάδες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής ρεύματος για τον Νοέμβριο.
Οι καθετοποιημένες εταιρείες ενέργειας, που μέχρι τώρα απορροφούσαν μέρος των αυξήσεων, δύσκολα θα καταφέρουν να το πράξουν ξανά, εκτός εάν αξιοποιήσουν τα περιθώρια κέρδους από τους προηγούμενους μήνες, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές ήταν χαμηλότερες αλλά τα τιμολόγια παρέμειναν σταθερά υψηλά για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου μέσω του έργου Greece–Cyprus Interconnection (GSI). Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. D. Jørgensen με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθη Παπασταύρου, τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου και τον υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Τσάφο, παρουσία του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Σωτήρη Αυγουστίδη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έγινε συνολική αποτίμηση όλων των παραμέτρων υλοποίησης του έργου και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για συνέχιση της συνεργασίας «σε πνεύμα ενότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Η αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας και η άνοδος των τιμών προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις, ενώ η πολιτεία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δημοσιονομικών περιορισμών και κοινωνικής πίεσης για ουσιαστική στήριξη απέναντι στο ενεργειακό κύμα ακρίβειας.