× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ξεκλειδώνουμε 21 εκατομμύρια ευρώ για έργα σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου»

Νέα έργα και μελέτες σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ικαρία και Άγιο Ευστράτιο. Παρέμβαση Αθανασίου στη συνέντευξη Τύπου: «Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το Βόρειο Αιγαίο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/10/2025

«Ξεκλειδώνουμε 21 εκατομμύρια ευρώ για έργα σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου»
' χρόνος ανάγνωσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Στρατή Κυρατζή και Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή, με αντικείμενο την αξιοποίηση των επιπλέον 21 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν στην Περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέντευξη παρενέβη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξασφάλισης της χρηματοδότησης.

Ο κ. Μουτζούρης και ο κ. Κυρατζής, παρουσιάζοντας αναλυτικά την κατανομή των κονδυλίων, τόνισαν  ότι τα 21 εκατομμύρια προήλθαν ύστερα από πολύμηνες διεκδικήσεις και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη στήριξη, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή του κ. Αθανασίου στη διασφάλιση της χρηματοδότησης. «Με αυτά τα πρόσθετα κονδύλια εντάσσουμε μια σειρά έργων που καλύπτουν οδικές υποδομές, μελέτες και παρεμβάσεις σε κρίσιμες δομές υγείας», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη  Λέσβο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης εντάσσεται η παράκαμψη του οικισμού Ρέματος, έργο προϋπολογισμού 3,45 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη συνέχιση των εργασιών στα δίκτυα της Νότιας Πόλης Μυτιλήνης, συνολικού ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Σάμο, προχωρούν τρεις μελέτες βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου – στις διαδρομές Βελανιδιά-Κουμέικα (400.000 ευρώ), Κουμανταρέοι-Χώρα (700.000 ευρώ) και Πύργος-Διασταύρωση Κουμέικου (470.000 ευρώ).

Για την Ικαρία, εντάχθηκε η μελέτη επισκευής και συντήρησης των κτιριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας, προϋπολογισμού 159.577 ευρώ, ενώ στη Χίο προβλέπονται δύο έργα συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε περιοχή (Κεντρικό και Νότιο τμήμα). Τέλος, για τον Άγιο Ευστράτιο εγκρίθηκε έργο δημιουργίας οικολογικών μονοπατιών, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «πράσινη» ανάπτυξη του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, παίρνοντας τον λόγο, εξήρε την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, υπογραμμίζοντας ότι «επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και της διοίκησης Μουτζούρη, το Βόρειο Αιγαίο βλέπει έργα να γίνονται». Αναφέρθηκε ειδικά στον βιολογικό καθαρισμό της Νότιας Πόλης Μυτιλήνης, τονίζοντας πως επανεντάχθηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών.

Στη συνέχεια, ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε σε μια σειρά ακόμη ζητημάτων υποδομής, με επίκεντρο τον οδικό άξονα Καλλονή-Σίγρι, για τον οποίο –όπως είπε– βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την κάλυψη των επιπλέον δαπανών που απαιτούνται λόγω κατολισθήσεων. Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι οι ανάγκες εκτιμώνται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και ζήτησε είτε την άμεση ανάληψη του έργου από το Υπουργείο είτε τη μεταβίβαση των απαιτούμενων κονδυλίων στην Περιφέρεια. Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Ταχιάο προκειμένου να δρομολογηθεί η επιπλέον χρηματοδότηση του έργου και επιτέλους να παραληφθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Αναφορά έκανε επίσης, ο Κώστας Μουτζούρης,  στην οδική σύνδεση Αγίας Παρασκευής - Καλλονής-Πέτρας, επισημαίνοντας ότι ο ανάδοχος έχει ήδη εκδηλώσει πρόθεση να ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες, καθώς και στο έργο της ανάπλασης του Σάρλιτζα, για το οποίο, όπως είπε, η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ για την παραχώρηση του κτιρίου και τη διευκόλυνση της επένδυσης. Για το ζήτημα του Σάρλιτζα και ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι κινείται προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει με ταχύτητα την υλοποίηση του αναπτυξιακού της σχεδίου, εστιάζοντας σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τις υποδομές και ενισχύουν την ποιότητα ζωής στα νησιά. «Κάθε ευρώ αξιοποιείται με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Βορείου Αιγαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα

Ομόκεντροι κύκλοι, θεματικές ομάδες και online δημοψηφίσματα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τον νέο πολιτικό φορέα
Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό

Το περιστατικό έγινε το Σάββατο 23 Μαΐου το μεσημέρι
Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό
ΕΛΛΑΔΑ

Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου

Ο επόμενος αγώνας του αθλητή θα γίνει στις 29 Μαΐου στο μίτινγκ της Λεμεσού
Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για Μύρινα και Μούδρο. Δείτε εδώ ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιά είναι τα κριτήρια μοριοδότησης
Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου

Θα καταβληθούν 2,48 δις ευρώ σε 4.335.846 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Τι καλούνται να ελέγξουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ώστε να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες
Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Η άνοδος 2,6% στο λιανεμπόριο υπολείπεται του πληθωρισμού που κινήθηκε πάνω από 3%
Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης

Η παράταξη «Νέα Δυναμική» ζητά ενημέρωση για την απουσία συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης
ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Με όριο 151 ψήφων η απόφαση για εξεταστική

Με το πρόσχημα της Εθνικής Ασφάλειας, η ΚΟ της ΝΔ μπλοκάρει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών
Υποκλοπές: Με όριο 151 ψήφων η απόφαση για εξεταστική