× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

13ωρο, ΣΔΙΤ, πετρέλαιο θέρμανσης και η καθημερινότητα που αλλάζει

«Τα παιδία παίζει» σε νια εκπομπή γεμάτη αιχμές, ανησυχία και ρεαλισμό από την Ανθή Παζιάνου, τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/10/2025

13ωρο, ΣΔΙΤ, πετρέλαιο θέρμανσης και η καθημερινότητα που αλλάζει
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει» του «Ν» 99 fm με την Ανθή Παζιάνου, τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ κινήθηκε αυτή την εβδομάδα σε έντονο και αποκαλυπτικό κλίμα. Από το πρώτο λεπτό, το κλίμα ήταν φορτισμένο με αναφορές στη στάση εργασίας των δημοσιογράφων και την παρουσία του Θράσου Αβραάμ στην πλατεία Σαπφούς, όπου διάβασε την κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων και της ΠΟΕΣΥ. Η Ανθή Παζιάνου σημείωσε πως «είπε αλήθειες» και ότι οι εργαζόμενοι χάρηκαν βλέποντας «να τους βγάζουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι φωτογραφίες αυτή τη φορά».

«Νομοσχέδιο – έκτρωμα» για το 13ωρο και τις μονοήμερες συμβάσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικό θέμα της εκπομπής αποτέλεσε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση, το οποίο επιτρέπει την απασχόληση έως και 13 ωρών ημερησίως από τον ίδιο εργοδότη. Ο Θράσος Αβραάμ εξήγησε ότι «πρόκειται για μια ρύθμιση που ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές ισορροπίες», καθώς μέχρι σήμερα το 13ωρο ίσχυε μόνο εφόσον κάποιος εργαζόταν για δύο διαφορετικούς εργοδότες. Τώρα, είπε, «θα μπορεί να δουλεύει τις 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τα όρια εκμετάλλευσης».

Παράλληλα επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «οδηγεί σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους που δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους. «Με μονοήμερες συμβάσεις και μεροκάματα των 300 και 400 ευρώ, ποιος μπορεί να φτιάξει οικογένεια;» αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας πως η ίδια κυβέρνηση που συστήνει Υπουργείο Οικογένειας, επιβάλλει παράλληλα πολιτικές που καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Χατζηγεωργίου πρόσθεσε ότι ο νέος εργασιακός χάρτης συνδέεται και με τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. «Θα φτάσουμε να δουλεύουμε μέχρι τα 70», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά κανείς δεν εξηγεί πώς ένας άνθρωπος που εργάζεται 13 ώρες τη μέρα θα αντέξει να το κάνει μέχρι εκείνη την ηλικία». Προειδοποίησε επίσης ότι η γενιά των σημερινών νέων εργαζομένων, χωρίς ένσημα πριν το 1993, θα βρεθεί στο μέλλον με μειωμένα δικαιώματα και αβέβαιες συντάξεις.

Η μικρομεσαία τάξη υπό πίεση

Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στη δυσβάσταχτη φορολογία που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Όπως σχολίασε ο Θράσος Αβραάμ, «οι γυναίκες και οι άνδρες της αγοράς βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο ρυθμίσεων και χρεών, πληρώνουν φόρους 3.700 ευρώ μαζί με την προκαταβολή του επόμενου έτους, και πριν προλάβουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, έρχεται ο επόμενος λογαριασμός». Επίσης  συμπλήρωσε πως «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, σήμερα διαλύεται». Κατά τη γνώμη του, το νομοσχέδιο για το 13ωρο «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των βιομηχάνων και των μεγάλων αλυσίδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Φθηνότερο, αλλά όχι φτηνό»

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, οι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το άνοιγμα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκίνησε σήμερα 15 Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Η Μαρία Χατζηγεωργίου μετέφερε τα πρώτα στοιχεία από τα πρατήρια της Λέσβου, σημειώνοντας πως «μόνο ένα πρατήριο έχει ανακοινώσει επίσημη τιμή, στα 1,179 ευρώ το λίτρο, δηλαδή περίπου 1,18». Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αγορά θα κινηθεί γύρω στα 1,20 ευρώ, τιμή μειωμένη κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε ξεκινήσει στα 1,22 ευρώ.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου, Γιώργος Μαλλής, «το 1,20 παραμένει ακριβό». Οι πρατηριούχοι, είπε, θα ήθελαν να δουν το πετρέλαιο «κάτω από το 1 ευρώ, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γεμίσει τις δεξαμενές του και να ζεσταθεί οικονομικά». Αντί για μείωση τιμών, η πολιτεία προτιμά να δίνει επιδόματα θέρμανσης, με τη Μαρία Χατζηγεωργίου να θυμίζει τα διάφορα «pass» των προηγούμενων ετών – food pass, energy pass και τώρα επίδομα πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. «Πέρυσι ξεκίνησε στα 1,22 και έπεσε μέχρι το 1,14 την άνοιξη», ανέφερε η Ανθή Παζιάνου, «οπότε όποιος είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί τότε, φέτος έχει ένα μικρό πλεονέκτημα».

Ο νέος ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου και το παρασκήνιο των ΣΔΙΤ

Η εκπομπή έκλεισε με αναλυτική αναφορά στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του νέου ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου, που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΔΕΔΑΠΑΛ (Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος) και της ΔΙΑΝΟΧ (Χίος, Σάμος, Ικαρία). Η Μαρία Χατζηγεωργίου μετέφερε ότι εγκρίθηκε το νέο καταστατικό και ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με μεταβατικό πρόεδρο τον Γιώργο Αλεξίου.

Ο Θράσος Αβραάμ, σχολιάζοντας το θέμα, υπογράμμισε ότι «πίσω από τις συνενώσεις υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα», καθώς οι εξελίξεις συνδέονται με τον τρόπο υλοποίησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως είπε, «η κυβέρνηση πιέζει ώστε τα έργα του νέου ΦΟΔΣΑ να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Θύμισε ότι αντίστοιχα έργα σε άλλες περιοχές της χώρας παλαιότερα ανατέθηκαν μέσω ΣΔΙΤ στην εταιρεία Άκτωρ και εξέφρασε ανησυχία για πιθανή επανάληψη του ίδιου μοντέλου στο Βόρειο Αιγαίο.

«Όσοι αντιδρούν στα ΣΔΙΤ», σημείωσε, «στοχοποιούνται ή πιέζονται». Τόνισε επίσης ότι οι συμφωνίες αυτού του τύπου διαρκούν «22 ή και 25 χρόνια» και δεσμεύουν τους δήμους για δεκαετίες, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «μετά τα απορρίμματα, σειρά παίρνει το νερό», καθώς ήδη υπάρχει σχέδιο για συγχώνευση των ΔΕΥΑ πανελλαδικά, στο πρότυπο των παρόχων ενέργειας.

Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει» για ακόμη μια φορά έδωσε βήμα σε έναν γόνιμο και αιχμηρό δημόσιο διάλογο, φωτίζοντας όψεις της επικαιρότητας που αγγίζουν άμεσα τους πολίτες. Από το 13ωρο και τις νέες εργασιακές σχέσεις μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι τρεις δημοσιογράφοι έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς για το μέλλον της εργασίας, της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον καθαρό λόγο και την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τη φωνή του «Ν» 99 fm.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο

Το βράδυ το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου
Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς

Βρέθηκε στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας
Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης

Προσφορά έως 31 Μαρτίου με 120 ευρώ τον μήνα και απεριόριστες επισκέψεις για αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση τοπικού πάχους και σύσφιξη της επιδερμίδας
Νέα υπηρεσία EMS με ραδιοσυχνότητες στο Beauty House Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού

Ας παρέμβει κάποιος πριν καούν οι λάμπες
Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού
ΧΩΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου

Έργο 427.722,59 ευρώ για αξιοποίηση γεωτρήσεων
Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα

Αυξημένο ενδιαφέρον για την εκλογή συνέδρων, απάντηση σε αιτιάσεις περί αποκλεισμών και κάλεσμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ
Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι

Με την υπογειοποίηση των κάδων από τον Δήμο Μυτιλήνης ο χώρος αναβαθμίζεται και τα σκουπίδια μένουν εκεί που πρέπει
Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή