× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

13ωρο, ΣΔΙΤ, πετρέλαιο θέρμανσης και η καθημερινότητα που αλλάζει

«Τα παιδία παίζει» σε νια εκπομπή γεμάτη αιχμές, ανησυχία και ρεαλισμό από την Ανθή Παζιάνου, τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/10/2025

13ωρο, ΣΔΙΤ, πετρέλαιο θέρμανσης και η καθημερινότητα που αλλάζει
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει» του «Ν» 99 fm με την Ανθή Παζιάνου, τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ κινήθηκε αυτή την εβδομάδα σε έντονο και αποκαλυπτικό κλίμα. Από το πρώτο λεπτό, το κλίμα ήταν φορτισμένο με αναφορές στη στάση εργασίας των δημοσιογράφων και την παρουσία του Θράσου Αβραάμ στην πλατεία Σαπφούς, όπου διάβασε την κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων και της ΠΟΕΣΥ. Η Ανθή Παζιάνου σημείωσε πως «είπε αλήθειες» και ότι οι εργαζόμενοι χάρηκαν βλέποντας «να τους βγάζουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι φωτογραφίες αυτή τη φορά».

«Νομοσχέδιο – έκτρωμα» για το 13ωρο και τις μονοήμερες συμβάσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικό θέμα της εκπομπής αποτέλεσε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση, το οποίο επιτρέπει την απασχόληση έως και 13 ωρών ημερησίως από τον ίδιο εργοδότη. Ο Θράσος Αβραάμ εξήγησε ότι «πρόκειται για μια ρύθμιση που ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές ισορροπίες», καθώς μέχρι σήμερα το 13ωρο ίσχυε μόνο εφόσον κάποιος εργαζόταν για δύο διαφορετικούς εργοδότες. Τώρα, είπε, «θα μπορεί να δουλεύει τις 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τα όρια εκμετάλλευσης».

Παράλληλα επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «οδηγεί σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους που δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους. «Με μονοήμερες συμβάσεις και μεροκάματα των 300 και 400 ευρώ, ποιος μπορεί να φτιάξει οικογένεια;» αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας πως η ίδια κυβέρνηση που συστήνει Υπουργείο Οικογένειας, επιβάλλει παράλληλα πολιτικές που καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Χατζηγεωργίου πρόσθεσε ότι ο νέος εργασιακός χάρτης συνδέεται και με τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. «Θα φτάσουμε να δουλεύουμε μέχρι τα 70», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά κανείς δεν εξηγεί πώς ένας άνθρωπος που εργάζεται 13 ώρες τη μέρα θα αντέξει να το κάνει μέχρι εκείνη την ηλικία». Προειδοποίησε επίσης ότι η γενιά των σημερινών νέων εργαζομένων, χωρίς ένσημα πριν το 1993, θα βρεθεί στο μέλλον με μειωμένα δικαιώματα και αβέβαιες συντάξεις.

Η μικρομεσαία τάξη υπό πίεση

Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στη δυσβάσταχτη φορολογία που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Όπως σχολίασε ο Θράσος Αβραάμ, «οι γυναίκες και οι άνδρες της αγοράς βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο ρυθμίσεων και χρεών, πληρώνουν φόρους 3.700 ευρώ μαζί με την προκαταβολή του επόμενου έτους, και πριν προλάβουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, έρχεται ο επόμενος λογαριασμός». Επίσης  συμπλήρωσε πως «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, σήμερα διαλύεται». Κατά τη γνώμη του, το νομοσχέδιο για το 13ωρο «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των βιομηχάνων και των μεγάλων αλυσίδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Φθηνότερο, αλλά όχι φτηνό»

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, οι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το άνοιγμα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκίνησε σήμερα 15 Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Η Μαρία Χατζηγεωργίου μετέφερε τα πρώτα στοιχεία από τα πρατήρια της Λέσβου, σημειώνοντας πως «μόνο ένα πρατήριο έχει ανακοινώσει επίσημη τιμή, στα 1,179 ευρώ το λίτρο, δηλαδή περίπου 1,18». Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αγορά θα κινηθεί γύρω στα 1,20 ευρώ, τιμή μειωμένη κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε ξεκινήσει στα 1,22 ευρώ.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου, Γιώργος Μαλλής, «το 1,20 παραμένει ακριβό». Οι πρατηριούχοι, είπε, θα ήθελαν να δουν το πετρέλαιο «κάτω από το 1 ευρώ, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γεμίσει τις δεξαμενές του και να ζεσταθεί οικονομικά». Αντί για μείωση τιμών, η πολιτεία προτιμά να δίνει επιδόματα θέρμανσης, με τη Μαρία Χατζηγεωργίου να θυμίζει τα διάφορα «pass» των προηγούμενων ετών – food pass, energy pass και τώρα επίδομα πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. «Πέρυσι ξεκίνησε στα 1,22 και έπεσε μέχρι το 1,14 την άνοιξη», ανέφερε η Ανθή Παζιάνου, «οπότε όποιος είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί τότε, φέτος έχει ένα μικρό πλεονέκτημα».

Ο νέος ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου και το παρασκήνιο των ΣΔΙΤ

Η εκπομπή έκλεισε με αναλυτική αναφορά στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του νέου ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου, που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΔΕΔΑΠΑΛ (Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος) και της ΔΙΑΝΟΧ (Χίος, Σάμος, Ικαρία). Η Μαρία Χατζηγεωργίου μετέφερε ότι εγκρίθηκε το νέο καταστατικό και ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με μεταβατικό πρόεδρο τον Γιώργο Αλεξίου.

Ο Θράσος Αβραάμ, σχολιάζοντας το θέμα, υπογράμμισε ότι «πίσω από τις συνενώσεις υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα», καθώς οι εξελίξεις συνδέονται με τον τρόπο υλοποίησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως είπε, «η κυβέρνηση πιέζει ώστε τα έργα του νέου ΦΟΔΣΑ να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Θύμισε ότι αντίστοιχα έργα σε άλλες περιοχές της χώρας παλαιότερα ανατέθηκαν μέσω ΣΔΙΤ στην εταιρεία Άκτωρ και εξέφρασε ανησυχία για πιθανή επανάληψη του ίδιου μοντέλου στο Βόρειο Αιγαίο.

«Όσοι αντιδρούν στα ΣΔΙΤ», σημείωσε, «στοχοποιούνται ή πιέζονται». Τόνισε επίσης ότι οι συμφωνίες αυτού του τύπου διαρκούν «22 ή και 25 χρόνια» και δεσμεύουν τους δήμους για δεκαετίες, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «μετά τα απορρίμματα, σειρά παίρνει το νερό», καθώς ήδη υπάρχει σχέδιο για συγχώνευση των ΔΕΥΑ πανελλαδικά, στο πρότυπο των παρόχων ενέργειας.

Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει» για ακόμη μια φορά έδωσε βήμα σε έναν γόνιμο και αιχμηρό δημόσιο διάλογο, φωτίζοντας όψεις της επικαιρότητας που αγγίζουν άμεσα τους πολίτες. Από το 13ωρο και τις νέες εργασιακές σχέσεις μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι τρεις δημοσιογράφοι έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς για το μέλλον της εργασίας, της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον καθαρό λόγο και την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τη φωνή του «Ν» 99 fm.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής