Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Γεωποικιλότητας και τη «Γιορτή Πουλιών 2025», που συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι δράσεις οργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και περιλάμβαναν περιήγηση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και παρατήρηση ορνιθοπανίδας στους Υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα εντυπωσιακά απολιθώματα του Πάρκου και να παρατηρήσουν φθινοπωρινούς επισκέπτες της περιοχής, όπως κορυδαλούς και κλείδονες, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς. Η περιήγηση συνοδεύτηκε από ενημέρωση των επιστημόνων του Μουσείου, οι οποίοι παρουσίασαν τα απολιθωμένα δένδρα με τους ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς, καθώς και τον εντυπωσιακότερο όλων: τον ψηλότερο απολιθωμένο κορμό στον κόσμο, ύψους 7,2 μέτρων και περιμέτρου 8,5 μέτρων, που ανήκει σε δένδρο σεκόιας.
Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου η δράση μεταφέρθηκε στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής, όπου με τη βοήθεια τηλεσκοπίων και κιαλιών οι επισκέπτες παρατήρησαν φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνους, λευκοτσικνιάδες, μαυροπελαργούς και άλλα σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μια ζωντανή υπενθύμιση της πλούσιας βιοποικιλότητας του νησιού και της σημασίας της προστασίας των οικοσυστημάτων του.
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Δυτική Λέσβο συνεχίζονται και το επόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Οκτωβρίου. Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 11:30 το πρωί, προγραμματίζεται νέα περιήγηση και ορνιθοπαρατήρηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, με καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων και χρήση εξοπλισμού, ενώ την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νο 3 στις Αλυκές Καλλονής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πουλιών.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά άνω των οκτώ ετών, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τη φύση, μέσα από την επιστημονική ματιά και την εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του ΚΠΕΝ Καλλονής. Για συμμετοχές και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22510-47033 και 22530-54434.
Η Λέσβος, για ακόμη μια φορά, αναδεικνύει τον φυσικό της πλούτο και την αξία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συνδέοντας τη γεωλογική και οικολογική της κληρονομιά με τη βιωματική εμπειρία της παρατήρησης της φύσης.